La ce să te aştepţi în travaliu?

La ce să te aştepţi în travaliu?

Medicover

Pentru că naşterea este un moment special pentru fiecare mămică, echipa maternităţii Medicover este alături de tine pentru cea mai bună şi cea mai importantă alegere pentru tine şi bebeluşul tău. Echipa de moaşe, asistente şi medici îţi vor fi alături la fiecare pas şi îţi vor oferi suportul pentru a te bucura cât mai mult de fiecare etapă a naşterii, de la travaliu şi până la întâlnirea cu bebeluşul tău!

Travaliul

Naşterea este o experienţă minunată şi diferită pentru fiecare femeie în parte! Întâlnirea cu bebeluşul este un moment mult aşteptat şi unic, special, plin de încărcătură emoţională , o experienţă nouă trăită la maxim! Fiecare naştere este specială, debutul este diferit la fiecare femeie în parte şi se poate manifesta prin: eliminarea dopului gelatinos, sângerare redusă, ruperea spontană a membranelor precum şi contracţii uterine regulate.

Naşterea se desfăşoară de-a lungul a mai multe perioade.
- perioada I - ştergerea şi dilataţia colului. Diferă ca durată de la femeie la femeie, prezintă două faze. Faza latentă în care contractile uterine sunt rare şi neregulate.  Această fază se termină la o dilataţie de 3-4 cm şi poate dura şi până la 20 de ore la primipare, sau 14 ore la multipare, dar nu te alarma, multe femei nici nu realizează că travaliului a început şi se prezintă la spital în următoarea fază. Faza activă care reprezintă travaliul propriu-zis şi se caracterizează prin accelerarea dilatării până la dilataţie completă de 10cm. Contracţiile uterine acţionează la nivelul colului ducând la scurtarea şi la dilatarea acestuia, permiţând astfel fătului să treacă prin canalul de naştere. Oxitocina, hormonul natural al contracţiei, se eliberează natural de la nivelul hipotalamusului, iniţiind astfel contractilitatea fibrei musculare uterine.

- perioada a II-a - perioada de la dilataţie completă până la expulzia fătului. Pe măsură ce dinamica uterină se stabilizează şi contracţiile uterine devin regulate şi eficiente, la dilataţie completă, fătul coboară treptat în bazin, pentru a se naşte. Poate dura până la două ore dar în medie este de 20 de minute la multipare şi de 50 de minute la primipare.

1- perioada a III-a - expulzia placentei (delivrența. Etapa care are loc după naşterea bebeluşului constă în eliminarea placentei şi a sacului membranos în care a stat fătul.

Pentru a-ţi uşura perioada de travaliu, poţi apela atât la poziţii alternative (vertical, şezut pe minge, pe vine), cât şi la măsuri de creştere a confortului tău fizic şi psihic: mediul ambiental, temperatura, relaxarea, meditaţia dar şi suportul emoţional din partea partenerului.

Află mai multe despre experienţa naşterii la www.medicover.ro/clinici/maternitate

Etapele unei naşteri naturale

Naşterea
Maternitatea îţi schimbă viaţăa într-un mod plăcut şi sănătos. Un nou stil alimentar pentru tine şi bebeluşul tău, mişcare permanentă iar alăptarea la sân are multiple beneficii, inclusiv scăderea riscul apariţiei cancerului ovarian şi de sân. Este o perioadă extraordinară în care te poţi bucura de plimbări în parc, de aer proaspăt şi de clipe minunate petrecute alături de bebeluşul tău!

Naşterea naturală
Naşterea naturală prezintă mai multe perioade, care de cele mai multe ori se suprapun şi a căror cunoaştere îţi permite să ştii cu exactitate cât din drumul până la prima întâlnire cu bebeluşul tău ai parcurs.

Perioada I. Este perioada în care se produce ştergerea şi dilatarea colului. Prezintă două faze, o fază latentă în care dilatarea colului se produce lent sub influenţa contracţiilor uterine care pot fi rare şi neregulate.
Faza pasivă este perioada de debut a travaliului, de cele mai multe ori fiind dificil de identificat şi poţi să treci de ea fără să îţi dai seama. Acum, colul uterin se scurtează, se şterge şi se dilată până la 3-4 cm, moment în care începe faza activă a travaliului.

În această faza contracțiile încep să devină mai dese, mai puternice şi să dureze mai mult. Concomitent cu dilataţia având loc şi coborârea bebeluşului în canalul de naştere unde se acomodează cu dimensiunile bazinului şi se aliniază în axul lui, într-o poziţie cât mai bună în vederea naşterii. Intensificarea contractiilor asigură o dilatare cu un ritm de 1,2cm/oră pentru primipare şi de 1.5cm/oră la multipare.
În această etapă se recomandă montarea cateterului de peridurală pentru un confort mai bun în timpul travaliului. Perioada I a naşterii se consideră încheiată în momentul în care dilataţia este completă sau de 10cm.

Perioada a-II-a. Expulzia fătului. Această perioadă a naşterii reprezintă intervalul de timp de la dilatarea completă a colului până la expulzia fătului. Se poate întinde până la 2 ore şi chiar mai mult în cazurile în care s-a montat catater de peridurală. Rolul moaşei sau a medicului ce asistă naşterea este mai evident în această perioadă şi este acela de a evita o expulzie rapidă care de cele mai mult ori duce la rupturi extinse de părţi moi.

În această etapă contracţiile se succed la intervale scurte de 1-2 minute şi durează aprox 50-60 de secunde, efectul lor poate fi îmbunătăţit prin contracţiile voluntare ale muşchilor abdominali. Cu fiecare contracţie, capul 2fetal coboară în pelvis, orientându-se în diametrele cele mai mari ale bazinului, până când ajunge pe planşeul pelvin şi destinde perineul.

Din acest moment vei avea o senzaţie intensă de apăsare la nivelul rectului şi perineului ce te va face să îţi contracţi muşchii abdominali într-un efort de screamăt ce va duce la naşterea întâi a capului, urmat evident de restul corpului care va efectua diferite mişcări pasive date de configuraţia bazinului. Imediat după naştere bebeluşul îţi va fi pus la piept, cordonul ombilical fiind secţionat abia în momentul în care nu mai pulsează.

Perioada a-III-a. Expulzia placentei (delivrenţa). Reprezintă expulzia placentei împreună cu membranele ce au format sacul gestational şi care după eliminare vor fi verificate de medic pentru a se asigura că au fost eliminate în totalitate.

Află mai multe despre experienţa naşterii la www.medicover.ro/clinici/maternitate.

Operaţia de cezariană

Indiferent de modul în care doreşti să naşti, sănătatea ta şi a copilului tău este foarte importantă, iar de echipa de medici te va ajută să iei cea mai bună decizie pentru tine şi copilul tău. Naşterea este un miracol de care vrem să ne bucurăm alături de ţine!

Naşterea prin cezariană
În cazul în care naşterea nu se poate desfăşura pe cale naturală datorită existenţei unor riscuri pentru tine sau pentru făt este necesar ca aceasta să se efectueze prin operaţie de cezariană. Decizia de operaţie de cezariană va fi luată împreună cu tine, după ce îţi vor fi explicate riscurile şi beneficiile adaptate fiecărui caz în parte.

Naşterea prin cezariană se desfăşoară în sala de operaţii, singurul loc ce poate să asigure condiţiile de asepsie necesare unei intervenţii chirurgicale. Pe parcursul întregi operaţii cezariane, vei fi conştientă fără însă a simţi vreun disconfort sau durere, modalitatea de anestezie făcând posibilă administrarea analgezicului şi după terminarea intervenţiei că tu să te poţi recupera rapid.

Bebeluşul va fi scos în primele 5 minute şi predat către medicul neonatolog care se va asigura că totul este în regulă, toate acestea având loc sub privirile tale. După ce medicul neonatolog se va asigura de sănătatea bebeluşului, acesta îţi va fi aşezat la piept.

Durata unei operaţii cezariene este în jur de 60 de minunte, perioadă în care te poţi bucura de momentul întâlnirii "Ora magică- skin to -skin".

Recuperarea după cezariană depinde de ţine, mobilizarea precoce, alăptatul şi îngrijitul copilului duc la o diminuare rapidă a durerii şi a disconfortului, fiind ajutată şi îndrumată în aceste momente cu grijă şi profesionalism de personalul nostru. Durata internării este de 3 zile, timp în care medicii noştri se vor asigura că evoluţia ta este una normală după acest tip de naştere.

Află mai multe despre experienţa naşterii la www.medicover.ro/clinici/maternitate

medicover
www.medicover.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am refuzat să am grijă de nepotul meu când cumnata mea a intrat în travaliu
    Am refuzat să am grijă de nepotul meu când cumnata mea a intrat în travaliu

    O femeie povestește, pe Reddit, că a refuzat să aibă grijă de nepotul ei când cumnata ei a intrat în travaliu două săptămâni mai devreme. Aceasta a explicat că ea...

    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă
    O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă

    O femeie însărcinată a mers pe jos 3 km de la spitalul la care urmă să nască până la un fast food, pentru că avea poftă de un burger. Viitoarea mămică era în...

    A adus pe lume un bebeluș după 25 de ore de travaliu. Nou-născutul poartă hăinuțe pentru copii de 6 luni
    A adus pe lume un bebeluș după 25 de ore de travaliu. Nou-născutul poartă hăinuțe pentru copii de 6 luni

    O mamă a cărei burtică era atât de mare încât oamenii au crezut că va avea gemeni, a născut un bebeluș atât de mare încât a încăput imediat...

    O femeie a început să simtă contracții și a intrat în travaliu, deși nu era însărcinată
    O femeie a început să simtă contracții și a intrat în travaliu, deși nu era însărcinată

    În timp ce aștepta la cabinetul ginecologului, Holly a început să aibă contracții. Colul uterin i se dilatase și intrase, practic, în travaliu. Însă Holly...

    O mămică și-a primit diploma de absolvire a facultății în timp ce era în travaliu: „Sper să fiu o inspirație pentru fiica mea”
    O mămică și-a primit diploma de absolvire a facultății în timp ce era în travaliu: „Sper să fiu o inspirație pentru fiica mea”

    Kelsey, o mămică în vârstă de 27 de ani, a avut o ceremonie de absolvire cel puțin neașteptată. În timp ce se afla în așteptarea diplomei sale, a intrat...

    Am fost nevoită să-mi iau adio de la primul meu copil, în timp ce eram în travaliu. Nicio mamă nu ar trebui să treacă prin asta!
    Am fost nevoită să-mi iau adio de la primul meu copil, în timp ce eram în travaliu. Nicio mamă nu ar trebui să treacă prin asta!

    O mamă și-a luat rămas bun de la primul său fiu, după ce acesta și-a pierdut viața în urma unui accident. În același timp, se afla în travaliu, pregătindu-se să-l...

    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin
    Zodiile cu personalități efervescente. Te surprind când te aștepți mai puțin

    Patru din cele douăsprezece semne zodiacale te vor surprinde complet cu personalitatea lor efervescentă, după ce vei cunoaște mai bine și te vei împrietenii cu nativii. Nu uita...

    Două surori gemene au intrat în travaliu în același timp și și-au născut bebelușii la câteva ore distanță
    Două surori gemene au intrat în travaliu în același timp și și-au născut bebelușii la câteva ore distanță

    Știți că gemenii sunt mereu în sincron, nu-i așa? Și nu vorbim doar despre faptul că simt la fel și gândesc la fel, ci și despre cazurile excepționale, care te fac să...

    © 2025 Qbebe