Părinții mei încă nu și-au cunoscut nepotul. Pandemia ne ține separați de când am născut

Părinții mei încă nu și-au cunoscut nepotul. Pandemia ne ține separați de când am născut

Bianca Geica - Redactor Senior

Ultimul an și jumătate a fost un adevărat rollercoaster emoțional pentru femeile însărcinate, care și-au adus pe lume bebelușii în plină pandemie de coronavirus. Jurnaliștii independent.co.uk au stat de vorba cu mai multe mămici care au născut în ultimul an și le-au întrebat care a fost cel mai neplăcut lucru pentru ele. Cele mai multe dintre ele au răspuns că le-a fost foarte greu să accepte faptul că partenerii lor nu au putut fi alături de ele în spital, la naștere. În același timp, acestea au suferit enorm fiindcă părinții lor nu și-au putut cunoaște nepoții încă din primele clipe și nu au făcut parte din viața lor luni de zile. 

Mămicile care au născut în pandemie povestesc cele mai mari greutăți cu care s-au confruntat 

În anul 2020, în perioada Paștelui, când pandemia de coronavirus abia începuse, Melissa Darby, o mămică din Marea Britanie, se simțea din ce în ce mai rău. Cu aproximativ două săptămâni înainte, țara intrase în primul lockdown național, iar toate posturile de televiziune nu făceau altceva decât să le reamintească oamenilor câte persoane au contractat „virusul periculos” și au murit din cauza noului coronavirus care ne-a bulversat viețile. Dar nu doar știrile în sine o nelinișteau pe Melissa. Tânăra de 31 de ani a observat, de asemenea, că pe lângă faptul că îi era greață în permanență, simțea mult mai puternic anumite mirosuri pe care până atunci nici nu le sesiza. La sugestia mamei sale, a făcut un test de sarcină în Vinerea Mare. Când a văzut că testul a ieșit pozitiv, sentimentul de fericire supremă a fost umbrit de cel de teamă. În loc să râdă, a izbucnit în plâns. 

„M-am panicat extrem de tare la început, când nu știam dacă voi putea duce sarcina la termen”, a declarat Melissa pentru The Independent din casa pe care o împarte cu soțul ei, Jack, în sudul Londrei. „Nimeni nu voia să meargă la spitale, iar acestea se umpleau de pacienți cu COVID-19 și nu numai. Ei aveau prioritate, iar gândul că poate nu voi avea unde să nasc, era de-a dreptul înfricoșător”, a explicat femeia.

În încercarea de a nu ajunge la spital, ea s-a gândit că cel mai bine ar fi să nască acasă. Cu toate acestea, în ziua în care a intrat în travaliu, în decembrie, firma care ar fi trebuit să îi asigure o moașă la naștere, era în criză de personal, așa că Melissa nu a avut de ales decât să meargă la spital pentru a-și aduce pe lume copilul. Din cauza restricțiilor Covid, Jack, soțul ei și tatăl bebelușului, nu a avut voie să între în spital, așa că a trebuit să aștepte afară un semn că nașterea a decurs bine.

Citește și: Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie

Toată lumea s-a confruntat cu dificultăți în timpul pandemiei, dar, pentru părinți, în special pentru mame, au existat o multitudine de bariere fără precedent cu care s-au confruntat. Printre acestea se numără imposibilitatea că partenerii să rămână în spital pentru le fi alături la naștere și faptul că nu au putut beneficia de ajutor din partea familiei și prietenilor. Până și grupurile de sprijin postnatal și serviciile de moașe au fost în pauză sau mutate online.

Pentru Melissa Darby, cea mai mare problemă a fost faptul că partenerul ei nu a putut fi lângă ea, în spital, pe toată durata travaliului. Până la 16 decembrie 2020, Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie putea decide, în funcție de fiecare cod poștal în parte, dacă partenerilor li se permitea sau nu să fie prezenți pe tot parcursul procesului de naștere, permițându-le să însoțească mama doar în timpul „travaliului stabilit”, odată ce această avea o dilatație de patru centimetri. Darby a ajuns să nască de urgență după ce medicii au constatat că sănătatea copilului este în pericol din cauza unor probleme cardiovasculare. „Toată lumea purta măști de protecție", își amintește Melissa Darby. „Erau în jur de 15 persoane pe lângă mine, așa că a fost o experiență copleșitoare”.

Pentru Madeleine Fogg, o altă mamă din Marea Britanie, cel mai mare obstacol a fost faptul că soțul ei nu a putut intra în spital după naștere pentru a o vedea pe fiica lor care, din cauza unei infecții, a trebuit să mai rămână câteva zile internată în spital. Madeleine a rămas la rândul ei internată pentru a fi alături de fiica ei, ceea ce înseamnă că tatăl și-a putut vedea pentru prima dată fiica abia la o săptămână după ce aceasta a venit pe lume: „Nu dormeam, au fost cele mai copleșitoare zile pe care cred că le-am trăit vreodată - doar de una singură. M-am simțit atât de tristă că soțul meu nu a putut fi acolo și să ne vadă copilul", a adăugat Madeleine.

Pe lângă sprijinul emoțional pe care îl oferă viitoarelor mămici, partenerii sunt cei care se asigură ca totul decurge ca la carte în spital, de la internare până în ziua externarii. Le aduc mămicilor cele necesare, se asigură ca nu le lipsesc nimic si cer ajutorul medicilor si asistentelor atunci cand mamicile sunt prea obosite pentru a-l cere.

Citește și: Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”

„A fost foarte greu pentru mine și, fiind o mamă de culoare, am avut multe neliniști legate de statisticile îngrijorătoare cu privire la naștere”, spune tânăra în vârstă de 29 de ani, referindu-se la cifrele care arată că femeile de culoare din Regatul Unit au de cinci ori mai multe șanse de a muri în timpul sarcinii sau al nașterii decât femeile caucaziene.

Deși unele povești arată cum pandemia a creat părinților probleme cu care nu ar fi trebuit să se confrunte, alții s-au bucurat că sarcina lor a coincis cu perioada respectivă. Asta pentru că au avut posibilitatea de a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, timp pe care dacă nu ar fi fost pandemia, probabil că nu l-ar fi avut fiindcă ar fi trebuit să se întoarcă la serviciu sau să lucreze de acasă. Acest lucru este valabil în special pentru tați, care au avut ocazia să petreacă un an de zile alături de soțiile și copiii lor, față de cele două săptămâni de concediu de paternitate prevăzute de lege.

„Câți tați au posibilitatea de a fi acasă timp în permanență în primele trei luni de viață ale bebelușului? Pentru noi lockdown-ul a fost o binecuvântare, dacă îi pot spune așa, fiindcă atât eu cât și soțul meu ne-am putut bucura de timpul petrecut cu bebelușul nostru fără să ne simțim obiligati să primim în vizită rude sau prieteni care ar fi vrut să îl cunoască pe cel mic”, a explicat o altă mamă care a născut în pandemie.

Ea subliniază, totuși, faptul că părinții ei și ai soțului nu și-au putut vedea nepotul nici măcar online, ei nefiind familiarizați cu tehnologia. „Partea proastă este că părinții mei nu și-au cunoscut nepotul, care acum are trei luni”, spune mămica. 

Ceea ce știm este că noii părinți au trebuit să se adapteze unei realități uneori terifiante. Unii dintre ei au reușit să găsească o portiță de fericire în aceste vremuri pandemice și să privească partea plină a paharului, în timp ce altora le-a fost extrem de greu fără sprijinul familiei și al prietenilor. 

Tu te numeri printre mămicile care au născut în pandemie? Cum a fost experiența nașterii pentru tine?

Citește și: Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară
Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

    Printre dorințele pe care ținem să ni le îndeplinim an de an, de Crăciun, se regăsește și aceasta: să putem fi alături de cei dragi. Chiar dacă îți întemeiezi o...

    Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi
    Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi

    O mămică de peste Ocean povestește că atunci când cei doi copii ai săi s-au născut surzi, a simțit că este pedepsită. Nu înțelegea de ce i se întâmplă...

    Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca
    Părinții au divorțat când eram copil și eu am divorțat când copiii mei erau mici. Am avut nevoie de ani întregi pentru a mă vindeca

    Trecerea prin experiența unui divorț nu este ușoară nici pentru părinți, dar nici pentru copiii care se află în plin proces de dezvoltare și au nevoie de repere clare, care...

    Iubirea învinge! O femeie și-a cunoscut sufletul pereche când era deja însărcinată în 25 de săptămâni. A născut la a patra lor întâlnire
    Iubirea învinge! O femeie și-a cunoscut sufletul pereche când era deja însărcinată în 25 de săptămâni. A născut la a patra lor întâlnire

    La 25 de săptămâni de sarcină, Alyssa, o femeie în vârstă de 19 ani, a decis să posteze profilul ei pe un site de dating online. Căutările lui Max pentru partenera...

    Cumnata mea m-a obligat aproape să-mi țin nepotul în brațe, când eu am pierdut recent sarcina
    Cumnata mea m-a obligat aproape să-mi țin nepotul în brațe, când eu am pierdut recent sarcina

    Ce poate fi mai dureros pentru o mamă care și-a pierdut copilul nenăscut, decât să fie nevoită să țină în brațe un copil nou născut? Ce a fost în sufletul...

    La 56 de ani a adus pe lume copilul propriului său fiu! Povestea bunicii care și-a născut nepotul
    La 56 de ani a adus pe lume copilul propriului său fiu! Povestea bunicii care și-a născut nepotul

    Atunci când o femeie a descoperit că ea și soțul său nu pot concepe un copil, credeau că nu vor reuși niciodată să fie părinți. Până când soacra ei s-a oferit...

    Am refuzat să am grijă de nepotul meu când cumnata mea a intrat în travaliu
    Am refuzat să am grijă de nepotul meu când cumnata mea a intrat în travaliu

    O femeie povestește, pe Reddit, că a refuzat să aibă grijă de nepotul ei când cumnata ei a intrat în travaliu două săptămâni mai devreme. Aceasta a explicat că ea...

    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă
    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă

    Un bărbat de peste hotare se întreabă dacă nu cumva a luat o decizie prea radicală atunci când a hotărât să nu-și mai lase copiii să-și vadă bunicii, pentru că...

    © 2024 Qbebe