Durerile după cezariană

Durerile după cezariană

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din păcate, după o naștere prin cezariană pot apărea tot felul de dureri. Fie că este vorba despre dureri din zona abdomenului, despre dureri de spate sau despre dureri în zone mai puțin obișnuite (precum umerii), toate îți vor da de suferit și îți vor pune răbdarea la încercare. Din fericire, așa cum veți afla și din articolul de mai jos, un tratament medicamentos adecvat, însoțit de respectarea unor instrucțiuni date de medic, vă pot ajuta să scăpați cât mai rapid de neplăcutele dureri de după cezariană. Esențial este să aveți răbdare cu corpul vostru și să țineți permanent cont de sfaturile pe care vi le dau specialiștii.

Ce se întâmplă după cezariană

Dacă vei naște prin cezariană, trebuie să știi faptul că aceasta este o intervenție chirurgicală majoră din zona abdomenului și că îți va lua mai mult timp să te refaci în urma ei decât după o naștere pe cale vaginală. Astfel, cât îți va lua până când îți vei reveni complet va depinde nu numai de starea ta de sănătate, de rezistența organismului, dar și de modul în care vei urma recomandările medicilor.

După o cezariană desfășurată normal, fără complicații, vei fi atent monitorizată timp de 24 de ore, vei primi medicamente pentru eliminarea durerilor și vei fi încurajată să mergi pe jos, pe distanțe scurte. Chiar dacă ți se va părea dificil să mergi la început, gândește-te la faptul că mersul pe jos te va ajuta nu numai să elimini gazele din abdomen, dar și să te pui pe picioare mai repede.

În principiu, ar trebui să rămâi în spital cam 3 zile. De asemenea, ți se va recomanda să-ți alăptezi bebelușul cât mai repede posibil . Înainte să te întorci acasă, ți se vor da numeroase instrucțiuni în legătură cu modul în care va trebui să ai grijă de tine și de copilul tău.

Nu în ultimul rând, fii conștientă de faptul că o operație de cezariană se va vindeca în aproximativ 4-6 săptămâni, timp în care te vei confrunta și cu dureri postoperatorii. Intensitatea acestora variază de la caz la caz, pot fi momente în care le vei resimți ca insuportabile, dar trebuie să ai răbdare, întrucât vor dispărea în timp. Totodată, există numeroase metode prin care durerile de după cezariană pot fi ameliorate pentru ca, în final, să fie eliminate și tu să fii iar în formă.

Nastere prin cezariana

Citește și: Nasterea prin cezariana - tot ce trebuie sa stii

Ce fel de dureri poți avea după cezariană

Așa cum s-a precizat anterior, modul în care fiecare femeie resimte durerile de după operația de cezariană este diferit. De pildă, sunt unele femei care simt dureri puternice cam o săptămână de după operație, în timp ce altele se vor simți mai bine după numai câteva zile. Ca idee, ar trebui să fii pregătită și pentru următorul lucru: locul pe care a fost efectuată cezariana poate rămâne sensibil și cicatricea rămasă după intervenție îți poate da dureri trecătoare, nu puternice, chiar și la câteva luni după ce ai născut.

După o intervenție complexă precum cezariana, te poți confrunta cu următoarele tipuri de dureri:

Dureri abdominale
Acestea sunt situate mai ales în zona cicatricei și pot dura până la câteva săptămâni. Desigur, este un fenomen neplăcut, dar absolut normal. Treptat însă, durerea va deveni tot mai redusă ca intensitate, urmând să dispară complet.

Dureri abdominale dupa cezariana

Dureri de spate
Specialiștii spun că durerile de spate după cezariană sunt foarte frecvente și sunt cauzate, în principal, de trauma suferită de piele, mușchi, ligamente sau nervi ca urmare a inserției acului spinal pentru anestezia epidurală.
Apariția unor asemenea dureri nu trebuie să te facă să te gândești că s-a întâmplat ceva rău în timpul operației, ci pur și simplu că ai suferit o traumă, care are nevoie de timp pentru a se vindeca.
Ca măsuri de prim-ajutor în cazul unor asemenea dureri se numără administrarea unor analgezice și aplicarea unor comprese (calde sau reci, în funcție de recomandarea medicului) pe locul dureros.
Probabil că nu îți vine să crezi dar, pentru durerile de spate de după cezariană, unii medici îți pot recomanda să consumi băuturi menite să intensifice fluxul sanguin și astfel durerea să se amelioreze. Printre acestea se pot număra ceaiurile sau chiar cafeaua.

Dureri în zona unui umăr
Se poate întâmpla ca după cezariană să ai dureri în zona unui umăr.
Experții ne liniștesc însă, explicându-ne că și acest tip de durere este unul normal. Cauza principală a acestor dureri este următoarea: după operație, gazele acumulate în abdomen încep să se elibereze și apasă pe zona diafragmei. Această presiune pe diafragmă va produce dureri, care se vor extinde către zona umerilor. Pentru a scăpa de asemenea durere, este ideal să iei medicamente pentru facilitarea eliminării gazelor și să începi să te deplasezi cât mai repede posibil.
Mai există însă și o altă cauză pentru neplăcutele dureri din zona umerilor: durerile ce există în zona abdomenului (provocate mai ales de uter) pot fi resimțite ulterior și în alte zone, ca urmare a traiectului nervos. Și se poate întâmpla ca traiectul nervos să le redirecționeze către zona umerilor.
Nici această durere nu trebuie să te sperie, întrucât medicii spun că va dispărea într-o zi sau două.

Citește și: Complicatii aparute la nasterea prin cezariana

Ce poți face în vederea ameliorării durerilor de după cezariană

Ia medicamente împotriva durerii
Dacă te-ai confruntat cu o anestezie epidurală, medicul anestezist îți poate administra tot felul de substanțe narcotice, menite să calmeze durerile post-operatorii pentru aproximativ 24 de ore. Poate exista posibilitatea și ca anestezistul să nu-ți administreze asemenea substanțe și să-ți fie prescrise alte tipuri de medicamente pentru calmarea durerilor. De exemplu, cele mai cunoscute sunt cele pe bază de acetaminofen (paracetamol) sau de ibuprofen.
De obicei, atunci când ți se face anestezie generală nu vei primi același tip de medicamente de calmare a durerilor precum în cazul anesteziei epidurale și ți se vor administra ulterior oricare dintre cele două calmante.
Medicul îți va prescrie medicamente pentru calmarea durerilor de după cezariană și când ieși din spital. Dacă alăptezi, acesta îți va recomanda, desigur, numai acele medicamente care nu ar dăuna în niciun fel procesului de lactație, dar nici bebelușului.
Durata tratamentului pentru astfel de dureri variază, de la câteva zile până la 2 săptămâni sau chiar mai mult.
Este important să iei medicamente contra durerii când simți nevoia, fără a face abuz de ele, dar nici nu este nevoie să amâni să le iei până când durerile devin puternice.

Începe să te deplasezi pe jos
Desigur că nu îți va fi la îndemână să mergi pe jos curând după ce ai suferit o cezariană. Dar specialiștii recomandă să te ridici și să mergi pe jos de îndată ce medicul îți permite acest lucru.
Dacă vei amâna momentul în care să reîncepi să mergi pe jos, există riscul ca sensibilitatea zonei afectate de operație să se mențină și să resimți dureri puternice. În plus, mersul pe jos te va ajuta și din punct de vedere al stării psihice.

Susține-ți incizia
Din păcate, dacă naști prin cezariană, se poate întâmpla ca și banale gesturi precum strănutul, tușitul sau râsul să-ți provoace dureri, în special în zona inciziei.
Pentru a evita asemenea dureri, este ideal să încerci, ori de câte ori vei face aceste gesturi, să iei un prosop sau o pernă, să le aplici pe incizie și să le ții ușor apăsate acolo. Vei vedea că durerile vor fi mai suportabile!

Ține cont de instrucțiunile legate de ridicat
Este foarte important să ții seama de instrucțiunile legate de ceea ce poți ridica și după cât timp de la cezariană.
Desigur, dorința de a te reîntoarce la activitățile casnice te poate face să te forțezi uneori, ceea ce nu este bine. Ia în considerare faptul că orice forțare îți va forța mușchii abdominali și îți poate cauza dureri abdominale sau de spate puternice, care pot să dureze mai mult de 4-6 săptămâni.
Iată de ce este preferabil să-ți reiei treptat activitățile obișnuite și să nu faci abuz de ridicarea unor greutăți precum plase grele cu cumpărături, coșuri pline de rufe etc..
Nu în ultimul rând, nu începe să faci exerciții fizice decât după ce medicul îți permite să faci acest lucru. Reține faptul că orice abuz de activitate fizică poate duce la amplificarea și la prelungirea durerilor post-operatorii!

Poartă îmbrăcăminte cât mai lejeră
Chiar și la câteva săptămâni după cezariană ți se poate întâmpla să nu poți suporta niciun articol vestimentar (inclusiv dresurile) care te apasă pe incizie sau pe zona apropiată.
Iată de ce este bine să încerci să alegi îmbrăcăminte cât mai lejeră, care nu apasă pe zonele cu probleme. De pildă, poartă rochii largi, pantaloni ce nu sunt strânși în italie, cămăși, halate, cămăși de noapte și oricare alte articole vestimentare care să nu-ți provoace niciun fel de disconfort.

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de durerile de după cezariană?

Surse:
www.drjengunter.wordpress.com;www.foxnews.com; www.healthgrades.com; www.livestrong.com; www.mayoclinic.org; www.thebump.com; www.webmd.com

Articolul urmator
O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”
O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu
    Am ales cezariana după 2 nașteri naturale. La 3 săptămâni eram din nou internată, de urgență, suspectă de septicemie din cauza unui tifon uitat de medic în pântecul meu

    Mă numesc Adriana și am trei copii. Fiecare naștere a avut particularitățile și greutățile ei. Am ales ca prima dată să nasc natural. Eram destul de tânără, aveam 23 de ani...

    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
    Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

    Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

    Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană
    Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană

    Record național la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, unde o femeie de 37 de ani a avut cea de-a opta naștere prin cezariană. Femeia a născut o fetiță de 2800g care a...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

    Nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este extras din uterul mamei prin intermediul unei incizii în abdomen și uter. Deși nașterea vaginală...

    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană
    Caz extrem de rar în lume. O femeie din Bacău a născut al 12-lea copil prin cezariană

    O femeie a adus pe lume un copil prin operație de cezariană la Maternitatea din Bacău. Până aici, nimic neobișnuit, nu? Cu 12 operații de cezariană la activ, ultimele trei...

    © 2024 Qbebe