Organizația Mondială a Sănătății a demontat mai multe mituri despre SARS-CoV-2, printre care și cel care spune că țânțarii sunt posibili transmițători ai virusului. „Nu există până acum nicio informație sau dovada care să sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus respirator, care se răspândește în special prin picături de salivă, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută”, transmite OMS.
Țânțarii nu transmit noul coronavirus
Prin urmare, intensificarea activității țânțarilor pe timpul verii nu este un pericol din punct de vedere al transmiterii infecției cu noul coronavirus și nu va crește numărul de cazuri. Specialiștii recomandă să menținem aceleași reguli de igienă și de distanțare pentru a ne feri de coronavirus ca și până acum, chiar dacă restricțiile s-au relaxat:
- să purtăm mască în toate zonele închise și în mijloace de trasnport în comun
- masca să acopere nasul și gura
- să ne spălăm des pe mâini cu apă și săpun
- dacă nua vem cum să ne spălăm pe mâini, să folosim dezinfectante pe bază de alcool
- să evităm contactul cu persoane care manifestă simptome specifice infecțiilor respiratorii
Pericolul țânțarilor
Țânțarii nu sunt, de obicei periculoși, însă 100 dintre cele 2700 de specii ale acestei insecte pot să transmită virusuri periculoase, care depășesc doar un disconfort fizic provocat de mâncărimea înțepăturii. Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza unor boli infecțioase care sunt transmise de țânțari, precum malaria, febra galbenă, febra West Nile, encefalita sau filarioza limfatică. Din păcate, deși aceste boli sunt tropicale, în ultimii ani s-au înregistrat cazuri de West Nile și în România, dovedind că au apărut specii periculoase și pe teritoriul țării noastre.
De aceea trebuie să ne protejăm cât mai bine de înțepăturile de țânțari, atât ziua cât și noaptea, astfel:
- folosește plase de protecție pentru țânțari pentru geamuri și uși
- folosește aparate de țânțari
- când ieși afară folosește sprayuri sau loțiuni contra țânțarilor
- prepară loțiuni acasă contra țânțarilor, precum cele cu ulei esențial de lavandă, de lămâie sau eucalipt, care resping țânțarii
- dacă te plimbi în zone cu vegetație abundente sau în apropierea unei ape, poartă bluze cu mânecă lungă și pantaloni lung, largi
- dacă plecați în destinații tropicale, vaccinați-vă confrom indicațiilor autorităților