Frunze de maselarita
O gargara facuta cu un decoct de frunze de maselarita este considerata ca fiind cel bun tratament pentru paradontoza. Acest lucru trebuie realizat in fiecare dimineata, timp de 7 zile si apoi reluat dupa 6 luni. Atentie, maselarita este o planta periculoasa daca este inghitita, asa ca doar clatiti gura si aveti grija sa nu inghititi.
Hreanul, crud sau in tincturi
O alta planta, ce aduce beneficii in tratamentul parodontozei, este hreanul. Fie mestecati o radacina de hrean in fiecare zi, fie clatiti gura sau frecati gingiile cu tinctura diluata, 20 de picaturi la un pahar de apa.
Propolisul
Si propolisul este eficient in lupta cu boala paradontala. Puteti sa clatiti gura cu tinctura de propolis (40 de picaturi la 50 ml apa) sau sa mestecati 4-5 g de propolis si apoi sa-l inghititi. Puteti repeta aceste operatiuni in fiecare zi, pana la vindecare.
Uleiuri binefacatoare pentru gingii
Seara, dupa ce v-ati spalat pe dinti, puteti masa gingiile cu ulei de masline. Acesta atenueaza durerile si are proprietatea de a cicatriza ranile. De asemenea, puteti folosi si ulei de susan. Puneti cateva picaturi pe deget si frecati usor gingiile. Aceste tratamente trebuie realizate pe o perioada de 3 luni pentru a fi eficiente.
Fitoterapia pentru parodontoza
Ceaiul de musetel este probabil cel mai cunoscut leac pentru parodontoza, datorita proprietatilor sale antiseptice si calmante. Infuzia se tine in gura cateva minute, dupa care se poate inghiti. Un efect dezinfectant si cicatrizant are si ceaiul de galbenele, indicat mai ales dupa extractia dentara sau daca sunt alte rani in cavitatea bucala. Infuzia de busuiuc (uscat sau proaspat) previne aparitia micozelor din gura si este indicat in tratamentul aftelor bucale.
Alimentele ca terapie pentru paradontoza
Consumul de banane zilnic ajuta in ameliorarea acestei probleme prin reducerea inflamatiei. Aceeasi actiune o are si sucul de varza. Pe de alta parte, lamaile au o actiune astringenta si tonifianta asupra gingiilor. Si sucul de morcovi este indicat sa fie tinut cat mai mult in gura inainte de a fi inghitit.
Castravetele este o alta leguma ce face bine in parodontoza. Poate fi consumat ca atare sau sub forma de suc, pentru a clati gura. De asemenea, sucul de ceapa diluat cu apa, in parti egale, este recomandat pentru frecarea gingiilor. Un alt amestec bun pentru masarea lor este cel alcatuit din ulei de catina si sare fina, in proportii egale.
Se poate face masaj si folosind aloe vera, o planta cunoscuta pentru proprietatile sale de vindecare a ranilor.
Suplimente alimentare
Acidul folic ajuta la reducerea inflamatiilor, iar coenzima Q10 are un efect antioxidant. Zincul are si el un rol important in prevenirea formarii placii bacteriene si functioneaza eficient daca este luat impreuna cu vitamina A. Un alt mineral esential in tratarea bolii parodontale este seleniumul care combate efectele radicalilor liberi ce fac ravagii la gingii. Si acesta se administreaza cu vitamina E. De asemenea, vitamina C mentine integritatea membranei parodontale si a radacinii dintelui.
Paste de dinti facute in casa
In locul produselor din comert, puteti sa va preparati in casa cateva paste naturale pentru a va spala pe dinti. O substanta indicata in tratarea parodontozei este argila. Aceasta pulbere o puteti dizolva in apa sau sa o combinati cu alte substante, tot pulberi, precum menta, cimbrisor, musetel.
Parodontoza este boala ereditara, de aceea este bine sa iei masuri din timp. Tratamentele naturiste indicate mai sus se pot folosi si pentru prevenirea ei, pentru pastrarea unei igieni orale corespunzatoare, un factor cheie in lupta cu aceasta afectiune. De asemenea, esential este si consultul periodic la medicul stomatolog pentru indepartarea placii bacteriene si igienizare profesionala.
Surse:
www.taifasuri.ro;www.mindbodygreen.com;
www.prevention.com; http://indianherbal.ro;
http://oanaberea.blogspot.ro;