Elisabeth Nordgarden este mama lui Kristoffer, un băiețel ca orice băiețel de 3 ani, plin de energie, care adoră să se joace pe afară. Iar când vin zilele calde, micuțul Kris preferă să se bucure de natură în picioarele goale. Mama lui îi permite asta, deși știe că există pericolul să se înțepe în ceva sau să fie înțepat de vreo gâză. Așa că nu s-a panicat atunci când băiatul ei a venit plângând la ea, după ce s-a jucat în curtea bunicilor.
”Eram în vizită la bunicii mei. Apoi Kristoffer a început să plângă puțin și mi s-a urcat în brațe. Am crezut că l-a înțepat vreo viespe sau că s-a zgâriat de o creangă.”, povestește Elisabeth pentru NRK. Însă nu și-ar fi imaginat niciodată ce urma să se întâmple. După numai 15 minute piciorul lui Kristoffer a început să se umfle și să se învinețească. Mama și-a dat seama că ceea ce părea o înțepătură era, de fapt, o mușcătură. ”Am chemat salvarea și a venit un elicopter repede. Spuneau că este o mușcătură de viperă și l-au dus pe Kristoffer la spital”, spune Elisabeth. Băiatul a primit antidotul și a început repede să se simtă mai bine. Dar, dintr-o dată, starea lui s-a agravat. Kristoffer avea hemoragie internă în intestine și a slăbit rapid de la 19 kilograme la 15 kilograme.
”Fiecare organism răspunde diferit la veninul de șarpe, iar copiii sunt cei mai vulnerabili cu risc mare de reacții posibil mortale. Este foarte important să ne păstrăm calmul și să ajungem cât de repede la urgențe la orice semn că cel mic are o reacție severă, la orice tip de înțepătură sau mușcătură”, spune Dr. Achterberg. După 12 zile de spitalizare, Kristoffer a ajuns din nou acasă. A supraviețuit, dar zilele de recuperare au fost extrem de dificile. În ciuda experienței traumatice, cel mic nu pare să fie afectat, și se joacă la fel de vesel ca înainte de eveniment. Mama lui, însă, spune că va fi mult mai atentă. ”Am mult mai mult respect acum pentru vipere și mă voi asigura că copiii mei poartă cizme de cauciuc când se joacă în iarbă înaltă pe viitor.”, spune aceasta.
Prevenția este cel mai bun paznic
Și în România există vipere, care sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, așa că le putem întâlni oriunde, mai puțin în zonele aride de câmpie din Muntenia și Oltenia. Cele mai dese astfel de accidente se întâmpla în zonele de munte și mușcăturile viperelor apar pentru că oamenii sunt imprudenți și ating reptilele. Cel mai prudent lucru pe care îl putem face este să de îndepărtăm de șarpe.
„Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta”, se arată într-un mesaj de la Salvamont România.
Ce să facem în cazul unei mușcături de viperă
Semnele unei muşcături de viperă sunt:
- durerea acută,
- umflarea zonei afectate,
- două înţepături mici la distanţă de circa un centimetru una de cealaltă,
- semiconştienţa
- senzaţie de greaţă, vomă,
- tulburări de vedere,
- dificultăţi de respiraţie (tahipnee),
- hipersudoraţie (transpiraţie excesivă),
- dureri abdominale.
Măsurile de prim-ajutor în cazul muşcăturii de şarpe, conform Salvamont România:
- Nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator;
- Staţi liniştit într-un loc umbrit.
- Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii,
- Izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane
- Aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii
- Curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin
- Puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă
- Administraţi victimei o aspirină.
- Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante
COMPLET INTERZIS:
- sugerea veninului cu gura
- arderea zonei muşcate
- aplicarea de gheaţă
- consumul de alimente şi alcool.
- efortul de orice fel
Anul trecut un copil de 13 ani din Deva a primit îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului din oraş, după ce a fost mușcat de o viperă chiar în fața blocului. Un alt copil de 10 ani a fost mușcat de viperă în localitatea Râul Sadului, după ce acesta a încercat să îndepărteze șarpele de pe drum, neștiind că este veninos. Copilul a primit doza de ser antiviperin după 3 ore, deoarece spitalul din Sibiu nu o avea și au găsit abia la Alba-Iulia o doză. Și în 2015, un copil de 8 ani, din judetul Neamț a plecat la singur la plimbare într-o pădure din apropierea casei părintești și o viperă a sărit din iarbă și l-a mușcat de mână. Pe timpul verii viperele se înmulțesc și specialiștii recomandă să ne ferim de orice tip de șarpe și să nu atingem reptilele niciodată. Și să educăm copiii să recunoască pericolul.
Surse: Mediafax, Newsner, Stirile ProTV
Surse foto: Facebook/Elisabeth Nordgarden