Ce este candidoza vaginala?
Candidoza este o micoza provocata de candida albicanis care traieste in flora noastra intestinala. Toata lumea are aceasta ciuperca in corp insa ea se declanseaza in momentul aparitiei unor dezechilibre in organism. In cazul candidozei vaginale, aceasta ciuperca se regaseste la nivelul florei vaginale. In momentul in care pH-ul mucoasei vaginale se modifica, ciupercile si bacteriile cu potential patogen se inmultesc provocand infectii. Candidoza vaginala este una dintre cele mai raspandite afectiuni cu care se lupta femeile. Conform statisticilor, peste 75% dintre femei s-au confruntat cel putin o data in viata cu aceasta problema.
De ce apare candidoza vaginala?
Cauzele care determina aparitia candidozei vaginale sunt multiple. Printre factorii determinanti mentionam administrarea de antibiotice care dezechilibreaza flora vaginala favorizand astfel aparitia candidozei.
De asemenea, candidoza se transmite si pe cale sexuala fiind incadrata in categoria bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Deoarece barbatii pot fi purtatori fara ca acestia sa stie deoarece afectiunea nu se manifesta, pot transmite partenerei in timpul actului sexual neprotejat.
Sistemul imunitar scazut reprezinta o alta cauza a aparitiei candidozei. Incapacitatea acestuia de a lupta impotriva bacteriilor determina aparitia infectiei.
Toaletele publice reprezinta o alta amenintare pentru sanatatea femeilor. Candidoza se poate transmite foare usor prin folosirea bailor comune. Alimentatia joaca si ea un rol important.
O alimentatie bogata in carbohidrati (paine, paste, cartofi) si zahar pot provoca aparitia candidozei. Tot in categoria alimentelor daunatoare se inscriu si fructele uscate, branzeturile fermentate, condimentele si bauturile ca vinul si berea.
O mare atentie trebuie acordata si produselor de ingrijire personale. Sapunurile dure sau folosirea unor geluri inadecvate zonei intime pot duce la aparitia candidozei. De asemenea o spalare incorecta poate fi una dintre cauze. Igiena la nivel local se realizeaza corect din fata in spate, tocmai pentru a impiedica raspandirea bacteriilor din zona anala. Dusurile vaginale sau folosirea irigatorului mult prea des distrug flora vaginala.
Cum se manifesta candidoza vaginala?
Candidoza se manifesta diferit de la femeie la femeie. Simptomele sunt multiple si variaza in functie de organism. Iata semnele care ar trebui sa te ingrijoreze: scurgerile albe, dense, branzoase, cu un miros puternic care sunt mai abundente decat de obicei sunt semn al unei posibile candidoze.
De asemenea, mancarimile in zona vaginala si anala precum si usturimile sunt un alt semnal de alarma. Urinarile frecvente precum si infectiile tractului urinar sunt de asemenea simptome ale candiozei vaginale.
Disconfortul in timpul actului sexual ce se manifesta sub forma de dureri si arsuri trebuie sa ridice un semn de intrebare. Tot in categoria simptomelor intra si inrosirea si inflamatia vulvei.
Sindromul premenstrual agravat (PMS) trebuie sa ridice un semn de intrebare. Oricare dintre aceste semne sunt prezente, trebuie consultat de urgenta medicul ginecolog.
Cum sa scapi de candidoza vaginala?
Ce este neplacut la aceasta infectie este ca o data declansata, riscul reaparitiei ei este unul destul de crescut. Exista insa o serie de tratamente bine puse la punct care pot imbunatati situatia. Medicul este cel ce iti va prescrie un tratament personalizat. Ovulele si cremele sunt printre cele mai raspandite tratamente in cazul candidozei vaginale. Se administreaza conform schemei de tratament, acesta avand o durata medie intre 3 si 7 zile, in functie de starea bolii.
Multi-Gyn FloraPlus este foarte eficient in prevenirea si tratamentul candidozei vaginale.
Amelioreaza simptomele vaginale neplacute ca: usturime, mancarime, scurgeri si mirosuri anormale, iritatii locale determinate de candidoza. Are la baza complexul patentat 2 QR in combina?ie cu prebiotice selective. Optimizeaza pH-ul vaginal. Este sigur si fara reactii adverse. Fiecare monodoza este prevazuta cu aplicator pentru o utilizare mai usoara.
Tot in categoria metodelor de tratament intra si igiena locala corespunzatoare. Este bine sa se evite lenjeria din fibre sintetice precum si hainele foarte mulate. Lenjeria intima trebuie schimbata foarte des si dezinfectata pentru a inlatura riscul reaparitiei bolii. Se folosesc produce alcaline, special destinate zonei intime, care nu distrug flora si nu contribuie la raspandirea micozei.
Spalaturile intravaginale sunt o alta metoda alternativa de tratament. Se prepara o solutie dintr-o lingura de otet de mere, 2 cani de apa si un catel de usturoi. Ceaiurile de musetele in combinatie cu bicarbonat sunt de asemenea tratamente eficiente impotriva candidei vaginale. Baile locale cu ulei de lavanda, mir sau arbore de ceai diluate in apa vor duce la atenuarea simptomelor specifice candidozei. Uleiul de arbore de ceai se poate folosi si intravaginal, avand efect calmant.
Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack
Irigator vaginal + 10 tablete efervescente pentru igiena vaginala
Contine: canula cu valva si un recipient cu gat flexibil. Dispozitivul este ideal pentru igiena vaginala si prevenirea infectiilor vaginale. Este singurul irigator care are un design ce respecta anatomia femeii inregistrat in UE. Acest produs este un dispozitiv medical Clasa 1 conform directivei EC 93/42/EEC, acceptat international.
Ingredienti: extracte bio-active de plante.Produs natural, fara parfum, fara conservanti: bicarbonat de Na, acid citric, lactoza, acid ascorbic, pudra Aloe Barbadensis
Mod de utilizare: 1 / saptamana pentru igiena intensiva. In caz de disconfort vaginal sau infectie de 2 ori / zi timp de 5 zile sau la recomandarea medicului.
Tu cum te feresti de candidoza?