Capsuni
Apetisante, capsunile se numara printre fructele de sezon preferate de toate lumea. Ai grija sa le treci si tu pe lista fructelor de consumat zilnic. Incearca sa le mananci in sezonul lor, deoarece in restul anului, aceste fructe se gasesc congelate, lucru ce contibuie la pierderea unei importante parti din calitati. Capsunile sunt o importanta sursa de antioxidanti pentru organismul tau.
Ele contin fenoli care protejeaza inima, combat inflamatiile si lupta impotriva cancerului. Conform studiilor realizare de specialisti, persoanele care consuma capsuni prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de cele care nu consuma.
Probabil stii deja ca morcovii sunt recunoscuti ca fiind un aliat de nadejde pentru o vedere sanatoasa. Ei bine, si capsunile fac parte din acceasi categorie. Boala pe care aceste fructe reusesc sa o tina la distanta este degenerescenta masculara, ea fiind responsabila de pierderea vederii.
Capsunile, prin aportul lor de vitamine ca A, C, E, K, mangan, B5, B6, acid folic, potasiu, cupru, magneziu, acizi grasi omega 3 antioxidanti, carotenoide, ajuta la prevenirea acestei boli.
Capsunile sunt de asemenea un izvor important de vitamina C. Pe langa o buna fortifiere a organismului, vitamina C prezenta in capsuni ajuta si la prevenirea poliartritei.
Poti de asemenea sa iti mentii silueta cu ajutorul acestor fructe. Sarace in calorii si cu un gust delicios, ele sunt un adevarat desert pentru femeile care vor sa se mentina suple, frumoase, sanataoase. Un ten frumos poti obtine prin folosirea unei masti cu capsuni. Continutul bogat de vitamina C si acid salicilic face din aceste fructe un puternic exfoliant natural si un bun tratament in cazul tenului gras sau acneic. Combina cateva capsuni cu 3 linguri de argila si una de iaurt, aplica compozitia pe fata si las-o sa actioneze 15 minute. Vei vedea efectele imediat!
Cirese
Pentru a intelege cat mai bine cum anume ciresele ajuta organismul nostru, trebuie sa stii in primul rand ce contin acestea. Asadara, ciresele au un continut de apa de 75-89%, contin de asemenea zaharurui, vitamine ca A, B1, B2, B6, C, E, P, PP, acizi grasi, minerale ca fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, oligoelemente ca zinc, cupru, mangan, contin de asemenea acid pantoteic. Acum, ca te-ai convins de faptul ca sunt un real izvor de sanatate, poti sa te informezi despre modului in care ciresele actioneaza asupra organismului tau.
Curele cu cirese ajuta la intarirea sistemului imunitar, la detoxifierea, purificarea organsimului, la reglarea tranzitului intestinal si la incetinirea procesului de imbatranire. Curele constau in consumul a 500g-1kg de fructe proaspete, 2 zile pe saptamana.
Tot in categoria beneficiilor aduse de consumul de cirese se numara si faptul ca ele amelioreaza starile febrile, ajuta la tratarea gripei, anemiei, afectiunilor renale si cardiace. Sunt un bun aliat si in lupta cu celulita. Datorita proprietatilor laxative si diuretice, sucul de cirese ajuta la pierdea in greutate. De asemenea, elasticitatea pielii este metinuta prin aplicarea direct pe ten a cireselor. Zdrobeste cateva fructe pana obtii o pasta pe care las-o sa actioneze circa 10 minute.
In combinatie cu iaurt sau inghetata de casa, ciresele contribuie la realizarea unor delcioase deserturi care pe langa faptul ca nu ingrasa, te ajuta sa iti mentii silueta si totodata sanatatea. Profita de faptul ca acum este sezonul lor si consuma cat mai multe cirese!
Visine
Gustul dulce-acrisor ascunde nenumarate calitati pe care visinele le au. Bogate in elemente nutritive, saruri minerale, vitamine ca E, B1, B2, zaharuri, caroten, visinele consumate in stare proaspata contribuie la mentinerea sanatatii atat interioare cat si exterioare. Fructele actioneaza la nivelul rinichilor si stomacului tinand afectiunile la distanta. Ele scad colesterolul si nivelul acidului uric din sange. De asemenea sunt laxative naturale, detoxifica organsimul si mentin sanatatea si frumusetea pielii. Potasiul ce se regaseste in visine ajuta la mentinerea ritmului cardiac.
Important este de stiut ca visinele trebuie consumate in cantitati moderate. 200 de grame de visine pe zi reprezinta cantitatea ideala ce trebuie ingerata.
Bogate in vitamina C, visinele tin racelile la distanta si mentin santatatea oaselor si a gingiilor. Tot in categoria actiunilor benefice intra si faptul ca aceste fructe confera organismului energia de care acesta are nevoie, datorita fructozei si zaharozei continute.
Pepene
Pepenele rosu
Este recunoscut ca fiind fructul cu cel mai mare continut de apa, si anume 95%. Datorita acestei concentratii mari de apa, pepenele actioneaza in special la nivelul rinichilor, imbunatatind functionarea acestora. De asemenea, acest fruct joaca un rol esential si in curele de detoxifiere precum si in cele de slabire. Intreg organismul este purificat prin consumul de pepene. Acest lucru se poate observa imediat pe ten, el devenind luminos si curat.
Eliminarea toxinelor atrage cu sine o serie larga de beneficii. Printre acestea amintim faptul ca ajuta la combaterea reumatismului, constipatiei si obezitatii. In ceea ce priveste reumatismul, o cura de 10-12 zile cu pepene ajuta la ameliorarea problemei. In cazul constipatiei, consumul a cate 2 felii de pepene rosu dimineata regleaza organismul iar in cazul obezitatii, fructul ajuta la pierderea eficienta a kilogramelor.
Pepenele galben
Pe langa deliciosul gust, pepenele galben se remarca prin continutul sau de vitamine si minerale. Complexul de vitamine B este prezent intr-o singura felie de pepene galben. Acest fruct ajuta la reglarea functiilor glandei tiroide insa prezinta efecte notabile si in cazul dietelor. Consumul zilnic de pepene galben restabileste echilibrul intregului organism. Exista chiar si o schema de administrare realizata de specialisti, in functie de grupele de varsta.
Asadar, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 34 de ani se recomanda consumul in medie a 600 g de pepene galben pe zi, la presoanele intre 35 si 59 de ani, 700g de pulpa de pepene galben iat la persoanele de peste 50 de ani, 400 g de pepene galben. Aceste cantitati au rolul de a actiona impotriva afectiunilor de tip tiroidian. Efectul pepenelui galben este sporit daca acesta se consuma seara iar dupa se bea o cana cu apa. In domeniul cosmeticii, pepenele galben este recunoscut pentru proprietatile sale de regenerare. O masca cu pepene galben ajuta la ameliorarea aspectului de ten obosit si tern.
Caise
La fel ca si celelalte fructe de sezon, caisele sunt o importanta sursa de energie si sanatate. Ele sunt fructe complexe, cu un continut crescut de apa, antioxidanti, vitamine, proteine. Consumul de caise asigura in mod special sanatatea inimii, ochilor, stomacului si ficatului.
Curele de fortifiere a organismului trebuie facute pe o perioada de doua saptamani si constau in consumul a cel mult un kilogram de caise pe zi.
Caisele pot fi folosite si pe cale externa, ajutand la vindecarea diverselor leziuni ale pielii. Astfel, in cazul arsurilor solare sau eczemelor, aplicati fructul direct pe leziune.
Piersici
Sarurile minerale, vitaminele si fibrele sunt elementele ce transforma piersicile in adevarate fructe inchinate sanatatii.
Iata principalele beneficii pe care piersicile le aduc: datorita continutului de acid folic, fier, potasiu si magneziu, ele trateaza anemiile. De asemenea reduc riscul aparitiei osteoporozei, boala raspandita in randul femeilor. Antioxidantii si betacarotenul ajuta la prevenirea imbatranirii, tinand totodata la distanta cancerul de piele. Tensiunea arteriala si accidentele cerebrale sunt prevenite tot cu ajutorul piersicilor. O contributie importanta este reprezentata de hidratarea organismului, hidratare pe care consumul de piersici o asigura.
In cazul dietelor, consuma piersici cu incredere. Cu un aport de numai 39 de calorii la 100 de grame, piersicile sunt fructe delicioase care au capacitatea de a reduce senzatia de foame precum si aciditatea gastrica.
O alta caracteristica usor neobisnuita pentru un fruct este aceea ca piersicile previn anxietatea, nesiguranta, teama. Ele au capacitatea de a regla productitvitatea unor neurohormoni responsabili de aparitia fricii. Consumul zilnic restabileste echilibrul intregului organism, indepartand senzatiile neplacute de teama.
Profita de fructele de sezon si ai grija sa consumi zilnic cel putin unul dintre aceste minunate binefaceri ale naturii!
Tu ce fructe de sezon preferi?