Prin studiul aparţinând „Harvard Business Review” s-au analizat atât femei de succes care aveau un cerc de prietene apropiate, cât şi bărbaţi cu cariere solide. Prima concluzie a fost că femeilor ce au prietene le este mai uşor să găsească soluţii la problemele lor şi astfel să obţină posturi de conducere şi job-uri mai bine plătite decât acelea care nu erau înconjurate de prietene. În aceste condiţii, cele care îşi au prietenele alături pot avea şansa să deţină job-uri cu până la 2,5 ori mai valoroase, atât din punct de vedere al autorităţii, cât şi al nivelului de salarizare, decât acelea care nu se bucurau de susţinerea lor.
Un alt motiv pentru care femeile ce au un cerc format din 1-3 prietene apropiate au mai mult succes se leagă de faptul că şi ele, la rândul lor, vor beneficia de schimbul de informaţii şi de contacte pe care le deţin prietenele lor. Acest aspect contează mult mai ales în privinţa ocupării unor poziţii înalte de management, au precizat cei ce au realizat studiul menţionat.
În schimb, pentru bărbaţii ce aspiră la posturi de management prezenţa unui cerc de prieteni de acelaşi sex nu contează la fel de mult ca pentru femei.
Un alt studiu a vizat analizarea modului în care prezenţa contactelor sociale influenţează evoluţia stării de sănătate a femeilor diagnosticate cu cancer la sân, în diverse stadii.
Pentru studiu au fost implicate 9267 de femei. Ele au primit întrebări legate de relaţiile lor sociale în ultimii doi ani de la primirea diagnosticului de cancer. Astfel, ele au fost întrebate despre:
• Prezenţa soţilor sau partenerilor
• Relaţiile sociale (apartenenţa la comunitate, la comunităţi religioase, prieteni)
• Numărul de rude de gradul I aflate în viaţă
Cercetătorii au clasificat femeile în funcţie de numărul de relaţii sociale pe care le aveau:
• Femei izolate din punct de vedere social (cu puţine relaţii sociale)
• Femei integrate social la nivel moderat (cu unele relaţii sociale)
• Femei bine integrate social (cu numeroase relaţii sociale)
După analizarea tututor datelor, s-a putut sesiza că femeile izolate din punct de vedere social erau, spre deosebire de cele cu o viaţă socială bogată:
• Cu 43% mai predispuse să aibă o recidivă a cancerului de sân
• Cu 64% mai predispuse să decedeze din cauza acestei forme de cancer
• Cu 69% mai expuse pericolului de a deceda din orice altă cauză
Opinia celor care au coordonat studiul a fost că femeile care aveau relaţii sociale erau în general mai puţin expuse riscului de a deceda decât acelea lipsite de aşa ceva.
Surse: boredpanda.com, upworthy.com, breastcancer.org
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com