Oana Ionita
|
1. Cum s-a schimbat viata ta de cand esti mamica?
Am mai multe responsabilitati.
2. Cum a fost operatia de cezariana la un spital din afara? Ce diferente ai simtit fata de sistemul medical din Romania?
Daca ar fi sa dau timpul inapoi, nu as mai pleca sa nasc in alta tara. Nu pentru ca a fost o experienta neplacuta, ci pentru ca esti privit ca un strain. Mai ales in Spania, unde romanii sunt desconsiderati si nu primesti atentia sau ingrijirea pe care probabil ai avea in tara ta. Un alt lucru important este de asemenea prezenta familiei si a prietenilor, care transmit mamei o senzatie de siguranta si protectie.
Ca sistem sanitar, nu pot sa spun decat ca la capitolul aparatura suntem destul de in urma, insa pregatirea doctorilor nostri este mult mai buna.
3. Alaptezi?
Este esential pentru un bebelus sa fie alimentat in primele luni de viata cu laptele de la mama lui, care contine tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios, dar si de a-si proteja sistemul imunitar. Am facut-o in primele 4 luni, dupa care am inceput sa-i dau, usor, fructe si legume.
4. La cat timp dupa nastere ai revenit la munca?
Dupa 4 luni am revenit pe platourile de filmare de la “Cronica Carcotasilor”, in postura de co-prezentatoare. A fost un efort destul de mare, mai ales dupa o pauza de aproximativ un an, dar si o provocare.
5. Cum ai reusit sa scapi de kg acumulate in sarcina? In cat timp ai revenit la greutatea initiala? Care este greutatea ta acum?
Dupa operatie mi-a fost frica sa ma intorc imediat la un program complex de antrenament. Greseala mea majora a fost sa ascult medicii si sa evit purtarea acelui brau elastic care iti tine talia stransa. In Romania medicii sunt pentru aceasta practica, probabil invechita, dar foarte eficace. Dupa 4 luni de la cezariana, am inceput cu un program de pilates, care m-a ajutat sa ma pun pe picioare. In prezent ma antrenez in fiecare zi timp de 3 ore cu copiii sau adultii de la Dance Planet, sala unde predau si de care ma ocup in totalitate. Este proiectul meu de suflet in care investesc timp si dragoste. Tocmai de aceia fiecare program in parte este conceput sa multumeasca toate categoriile de varsta, de kilograme sau de aptitudini.
Nu sunt dependenta de cantar, ci de oglinda. Am muncit mult sa revin la greutatea de dinainte de sarcina si lucrul acesta nu se intampla daca nu ma apucam serios de sport.
6. Cum te mentii in forma?
Dansez intr-adevar foarte mult. Organizez workshop-uri de dans, facem schimb de experienta cu ceilalti profesori de la sala, dupa ore, merg la congrese si intalniri pentru a fi la curent cu tot ce este nou. Imi place ceea ce fac si tocmai de aceia, rezultatele nu intarzie sa apara.
Sarcina Oanei Ionita
Kilograme acumulate in sarcina: 12 kg |
7. Descrie-o in cateva cuvinte pe Isabel.
Un ingeras care imi rastoarna in fiecare zi casa cu sus-ul in jos. Foarte sociabila si pozitiva cu un stralucit viitor de balerina.
8. Cine i-a ales numele? Ce semnificatie are?
A fost a doua alegere dupa Roxana, care initial a fost refuzat de tatal ei. Isabel Pantoja este o foarte cunoscuta cantareata de flamenco in Spania si mai ales in Andalucia care, intamplator, era si vecina noastra. Mi s-a parut un nume foarte frumos, nobil si special.
9. Cu cine seamana?
Isabel are o personalitate puternica. Fizic seamana cu amandoi. De la mine a luat fizionomia fetei, de la nas in jos, iar de la tatal ei conformatia picioarelor. Vom vedea mai tarziu daca asta o va ajuta in cariera de balerina.
10. Cine i-a facut prima baita bebelusului?
Moasa la maternitate, evident. Atunci mi se parea operatiunea cea mai complicata, ba chiar imposibila. Am stat langa ea si asa mi-am facut instructajul. Cu multa rabdare si dexteritate, pentru ca la inceput trebuie sa fii foarte atenta cum ii ti capul, am pus in aplicare singura procedura acasa. Dupa 2 zile eram as.
11. Cine ii face acum baita?
Bunica. Nimic nu se compara cu distractia de la baita facuta de buni!
12. Cine te ajuta la ingrijirea bebelusului? Bona? Bunici?
Mama mea este si bona si prietena si bunica si mai ales bucatareasa. Nu stiu cum m-as descurca fara ea, dar mi-ar fi imposibil.
13. Cat timp petreci pe zi cu copilul tau?
Tot timpul pe care il am liber. Cateodata o mai iau cu mine la sala. Incerc sa ii dezvolt partea sociala a personalitatii si sa se bucure si ea de jocuri, copii, dans si atmosfera frumoasa de acolo.
Isabel
Varsta: 1 an si 5 luni |
14. Cum este o zi din viata voastra impreuna? Cum o petreceti? Cum va jucati? Ce-i place sa faca?
Adora sa imi umble in farduri, sa isi puna la gat toate lanturile pe care le gaseste. La un 1 si 5 luni stie exact cum se pun cerceii, cum se incalta pantofii cu toc si mai ales cum se picteaza...offff! Trebuie sa stai cu ochii pe ea non-stop, pentru ca daca ai intors capul o secunda s-ar putea sa ai o surpriza!
15. Ce faci cand ti-e foarte dor de ea?
O sun pe mama si vorbim la telefon. Nu imi reprosez ca nu sunt langa ea in momentele acelea si ca as putea fi o mama iresponsabila, ci ca tot ceea ce fac, fac pentru ea, pentru ca ea sa aiba un viitor fara probleme.
16. Cum o alinti?
Iubire, Chikiriky ( asa le spun eu persoanelor foarte drage), Isa etc.
17. Ce sfaturi de ingrijire ai primit?
Am citit o carte imensa in spaniola care m-a ajutat sa fiu pregatita pentru nastere... si tot nu am fost!
18. A avut colici? Daca da, cum le-ai rezolvat?
Au fost doar doua zile in care Isabel a fost mai agitata, dar nu am avut probleme. Am folosit Reuteri, un compus lichid pentru colicii bebelusului. A fost senzational!
19. Cum a fost eruptia dintisorilor? Cum ai trecut peste aceasta etapa?
Inca nu am trecut. Avem doar 4 dintisori. Musca tot ce prinde si foarte tare, inca mai face febra si in general folosesc Calgel pentru linistirea eruptiei.
20. Cum a fost diversificarea? Cine-i gateste? Care-i mancarea preferata? Ce nu-i place?
La botez am primit cadou un blender foarte practic care incalzeste alimentele si apoi le taie marunt. A fost salvarea mea si a reusit sa-mi usureze munca. La inceput i-am dat doar legume, dupa care am adaugat carnea, pestele si oul. Acum este fascinata de brocoli si spanac.
21. Cat de des mergi la control la pediatru? Ai ales o clinica privata?
Nu a fost nevoie sa mergem decat la vaccinurile periodice. Acum mergem la un centru medical din zona Drumul Taberei, chiar daca nu este aproape de casa, este in incinta salii unde imi desfasor activitatea. Asadar, imbin placutul cu utilul.
22. A avut probleme de sanatate? Cum ai trecut peste ele? Ce sfaturi ai pentru proaspetele mamici?
De fiecare data cand am iesit cu ea din tara, a intervenit o problema. Avionul este un spatiu foarte riscant pentru copiii mici, mai ales daca se calatoreste in jur de 3-4 ore. Este un spatiu in care bacteriile nu numai ca se conserva bine, ci sunt puse in miscare de sistemul de ventilatie al avionului si daca unul dintre pasageri are un mic virus, bebelusii il pot lua foarte repede. Isa a facut Varicela Infantum, o alta forma a varicelei mama, care se manifesta numai la copii pana in 2 ani. Tocmai din aceasta cauza evit sa o expun riscurilor care pot aparea.
23. In final, spune-ne cum te descurci ca mama singura? Ce sfaturi ai pentru mamicile care sunt in aceeasi situatie?
Nu sunt singura, o am pe buni, care este mana mea dreapta. Este greu, pentru ca trebuie sa am grija de amandoua, dar avem multa dragoste, intelegere si mai ales sanatate. Sunt sigura ca sunt foarte multe mamici in aceiasi situatie si trebuie sa fie tari, pentru ca au pentru ce lupta. Chiar daca sunt independente, sa invete sa se lase ajutate si atunci cand isi fac putin timp sa nu uite de ele. Atata timp cat ele se simt bine cu ele, va exista si armonia.