- 1. Esti implicata in mai multe proiecte, inclusiv ateliere de gatit? Cum reusesti sa faceti fata provocarilor zilnice?
- 2. Cand ai realizat prima data ca sfaturile tale cu privire la alimentatie ajuta alte mame?
- 3. Cum ai convinge o mama care nu ofera alimente sanatoase copilului sa opteze pentru trecerea la o alimentatie sanatoasa, pregatita in casa?
- 4. Ce preparate ii pregatesti mai des baietelului tau/ce prefera?
- 5. Cum ai inceput diversificarea (cu ce aliment, de la ce varsta)? A acceptat usor diversificarea (daca nu, cum ai procedat)?
- 6. Cand ai inceput sa ii oferi copilului sare si/sau zahar?
- 7. Ce sfaturi le oferi mamicilor cu privire la alimentatia copiilor?
- 8. Daca ai putea schimba ceva in viata ta, care ar fi acel lucru?
- 9. Ce principii te ajuta in viata si in educatia copilului?
1. Esti implicata in mai multe proiecte, inclusiv ateliere de gatit? Cum reusesti sa faceti fata provocarilor zilnice?
Sunt implicata in mai multe proiecte, chiar diferite intre ele si ceea ce face ca ele sa fie parte din programul meu este pasiunea mea pentru fiecare dintre ele. Pe langa pasiune, as mai adauga doua alte ingrediente foarte importante: vointa si organizarea.2. Cand ai realizat prima data ca sfaturile tale cu privire la alimentatie ajuta alte mame?
Nu imi mai amintesc cand a fost prima data, dar fiecare mic ajutor pe care il pot da celor din jur pentru a avea o nutritie mai buna ma bucura foarte tare. Pot da exemplul unei mame care era foarte suparata pentru ca fetita ei avea mari probleme de digestie, fiind deseori constipata si avand dureri de burtica. In plus, fetita accepta foarte putine tipuri de alimente, cele mai multe din ele fiind nu foarte sanatoase. I-am povestit mamei despre mici schimbari pe care le poate face in alimentatia celei mici - mai ales in cadrul micului dejun - si in doar cateva zile digestia fetitei s-a imbunatatit considerabil.
Astfel de mici schimbari pot avea un impact mare si, cum ziceam, ma bucura foarte tare mai ales in conditiile in care acestea pot fi usor integrate in viata noastra.3. Cum ai convinge o mama care nu ofera alimente sanatoase copilului sa opteze pentru trecerea la o alimentatie sanatoasa, pregatita in casa?
Eu cred ca toate mamele isi doresc sa ofere alimente sanatoase copiilor lor. Dar, cele mai multe dintre ele sunt si foarte ocupate si le e greu sa se ocupe de toate necesare pentru cei mici. Ceea ce consider ca le-ar ajuta pe mame ar fi sa primeasca informatii efective despre cum pot integra obiceiuri sanatoase de alimentatie care sa se potriveasca cu ritmul lor de viata si preferintele culinare. De asemenea, retetele rapide, inclusiv de deserturi, pe care le pot pregati impreuna cu copiii, sunt de mare ajutor atunci cand dorim sa ii convingem pe copii sa incerce si alte gusturi.
4. Ce preparate ii pregatesti mai des baietelului tau/ce prefera?
Ii pregatesc aproape zilnic diferite budinci cu cereale integrale, lapte vegetal si diferite seminte si nuci. De asemenea, am grija sa aiba o alternativa de gustare sanatoasa disponibila - si aici ma refer fie la diferite preparate din fructe, salate de fructe cu nuci etc. sau smoothie-uri, fie biscuitei cu faina integrala si indulciti cu smochine sau curmale.
5. Cum ai inceput diversificarea (cu ce aliment, de la ce varsta)? A acceptat usor diversificarea (daca nu, cum ai procedat)?
Cu diversificarea nu m-am grabit deloc, am pus alaptarea pe primul loc. Am inceput-o spre 7 luni, dar foarte incet, cu o combinatie intre auto-diversificare si diversificare clasica. I-am pus la dispozitie bebelusului legume usor infuzate la abur (morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, dovlecel, iar apoi am adaugat cerealele integrale la masa de dimineata. Diversificarea a acceptat-o usor, dar nu rapid. Recomand tuturor mamelor sa nu se grabeasca cu diversificarea pentru ca sistemul digestiv al celui mic este imatur si nimic nu ii prieste mai bine ca laptele mamei.
6. Cand ai inceput sa ii oferi copilului sare si/sau zahar?
Zaharul si sarea sunt drogurile noastre zilnice, autorizate, de "puterea" carora nici macar nu suntem constienti. De aceea, eu recomand limitarea consumului de sare inclusiv de catre adulti si reducerea, pe cat posibil, a ingestiei de zahar, mai ales din alimente procesate, care "ascund" o cantitate mare de zahar.
Copilului meu i-am introdus putina sare in alimentatie catre 18 luni, si asta pentru ca am vrut ca cel mic sa aiba timp sa se obisnuiasca cu gustul alimentelor, ca atare.
Zaharul l-am inlocuit, si pentru el si pentru noi, cu glucide provenite din alimente integrale, gen curmale sau smochine, cu care pregatesc inclusiv deserturile.
7. Ce sfaturi le oferi mamicilor cu privire la alimentatia copiilor?
Sa le ofere pe cat posibil alimente integrale (neprocesate), cat mai de sezon si cat mai locale. De asemenea, sa ii obisnuiasca pe cei mici cu consumul de fructe si legume, pentru ca gusturile se formeaza inca de la diversificare. Un alt sfat ar fi sa nu mai foloseasca dulciurile pe post de recompense, pentru ca astfel le pozitioneaza ca fiind ceva deosebit, mai bun decat ceea ce primesc la masa, un deliciu la care au acces doar daca fac ceva bun - si cumva parintii transmit un mesaj care nu este consistent, pentru ca pe de o parte le spun ca dulciurile nu sunt bune, pe de alta parte ei sunt aceia care le ofera in anumite situatii stabilte de ei.
8. Daca ai putea schimba ceva in viata ta, care ar fi acel lucru?
As acorda mai mare importanta descoperirii si cultivarii aptitudinilor mele si mi-as construi cariera in jurul acestora.9. Ce principii te ajuta in viata si in educatia copilului?
Ar fi foarte multe de spus pe aceasta tema. O sa incerc sa sumarizez, in masura in care este posibil.
Imi doresc sa imi cresc copilul cu respect fata de el si nevoile lui. Pozitionarea mea fata de el vreau sa fie una de ghid, care ii sta alaturi, si nu de parinte autoritar, care ii impune anumite decizii, doar pentru ca poate face acest lucru.
De asemenea, as vrea sa il ajut sa descopere ceea ce ii place, astfel incat sa aiba posibilitatea sa se specializeze ulterior in directia in care a fost natural inzestrat.