Imidazolidinyl urea (cunoscuta si ca Germall 115) si diazolidinyl urea (cunoscuta si ca Germall 2) – acestea sunt doua substante toxice care se folosesc pentru conservare si sunt de asemenea si principala cauza a aparitiei dermatitei, o afectiune destul de intalnita a pielii.
Sodium Lauryl Sulfat – este o substanta care se gaseste in anumite sampoane sau geluri de dus si care poate patrunde in piele cativa milimetri, ducand la aparitia iritatiilor sau a inflamatiilor. Poate cauza o serie larga de afectiuni, de la simple reactii alergice si pana la caderea parului.
Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben – sunt cei mai folositi conservanti din industria cosmeticelor si s-a demonstrat ca sunt toxici. In urma studiilor, specialistii au mai aflat ca expunerea timp indelungat la astfel de substante, favorizeaza aparitia cancerului mamar.
Parfumurile sintetice – ti s-a intamplat sa cumperi un gel de dus sau o crema cu parfum de fructe sau flori, nu-i asa? De fapt, daca stai sa te gandesti, majoritatea sapunurilor de azi contin diferite parfumuri. Problema este ca unele dintre acestea sunt sintetice si pot provoca iritatii sau chiar ameteala si dureri de cap. Nu prea ai ce sa faci in privinta aceasta decat sa cumperi produse de calitate, pe care le-ai mai folosit si stii ca nu ai avut probleme cu ele. Sau poti oricand sa alegi produsele pentru piele sensibila care nu contin parfumuri si coloranti ori dermatocosmeticele. In cazul in care optezi pentru ultima varianta, vorbeste cu medicul tau inainte de a alege orice produs.
Parafina – este un produs sintetic al petrolului procesat chimic si se gaseste in multe tipuri de cosmetice pentru ca este foarte ieftina. Problema este ca parafina blocheaza porii si tocmai de aceea pot aparea infectii, iritatii sau chiar acnee la nivelul tenului. Din aceeasi categorie cu parafina este si uleiul mineral. Acesta se gaseste si in multe produse pentru bebelusi, asa ca nu uitati sa cititi etichetele!
Vopselele sintetice – le vei recunoaste intotdeauna destul de usor pentru ca au o anumita inscriptie pe ambalaj (un cod de trei litere si o cifra – de cele mai multe ori FDS sau DSC). Aceste vopsele trebuiesc evitate pentru ca specialistii le-au catalogat ca fiind cancerigene.
Ce poti face, asadar?
In primul rand citeste cu atentie eticheta produselor cosmetice atunci cand mergi la cumparaturi si asigura-te ca nu contin astfel de ingrediente.Apoi, incearca pe cat posibil ca macar in perioada sarcinii sa folosesti produse suta la suta naturale, de calitate. Costa putin mai mult, insa sanatatea ta si a bebelusului sunt lucrurile la care trebuie sa te gandesti atunci cand investesti in astfel de produse.
Nu uita sa te feresti pe cat posibil de arome si coloranti, iar daca ti-ai cumparat un gel de dus a carui culoare este verde, albastra sau roz (etc.) mai bine renunta la folosirea lui pentru ca are cu siguranta o multime de coloranti in compozitie.