Însă Administrația Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a făcut o descoperire fără precedent: un ingredient extrem de periculos din cremele de protecție solară ar putea cauza cancer, dar și leucemie!
Atenție la cremele de protecție solară! Unele ar putea cauza cancer!
Experții în sănătate trag un semnal de alarmă după ce, în urma unui studiu, au descoperit în 78 de produse de protecţie solară un ingredient cancerigen - benzenul. Anunțul a fost făcut de David Light, fondator şi CEO al laboratorului Valisure, care conduce și verifică periodic calitatea medicamentelor și a produselor de îngrijire. Recent, compania a testat 300 de produse de protecţie solară şi a constatat că 27% conţineau benzen. 14 produse (5%) conțineau benzen la niveluri mai mari de 2 părți/ milion - limita recomandată de FDA în produse cu indicaţie medicală care nu pot fi făcute fără această substanţă.
„Prezenţa acestui ingredient în produse recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele şi care sunt utilizate în mod constant de adulţi şi copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light.
Citește și: Dacă folosești crema cu protecție solară corpul nu mai absoarbe vitamina D?
Benzenul, care este un lichid în incolor sau de culoare galben deschis, se formează natural, dar produs și în urma unor activităţi umane. Pe lângă faptul că este folosit și în industria medicală, benzenul mai este utilizat și la la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranţi, detergenţi, medicamente şi pesticide, potrivit CDC. Laboratoarele Valisure solicită retragerea celor 78 de produse de protecție solară de pe piață și cere că FDA să stabilească o limită pentru nivelurile de benzen în produsele pentru protecţia solară şi alte produse medicamentoase în situaţii standard.
Specialiștii avertizează că expunerea la niveluri ridicate de benzen poate cauza cancer la om, în special leucemie. Potrivit FDA, această substanță nu ar trebui folosită la fabricarea produselor medicamentoase, doar în circumstanțe speciale și doar dacă utilizarea este inevitabilă şi medicamentul constituie un progres terapeutic semnificativ. În astfel de situații, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm.
Așadar fii foarte atenția la eticheta atunci când cumperi un produs de protecție solară!
Citește și: Cele mai periculoase creme cu protecție solară pentru copii
- Surse: livescience.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com