Heringul sălbatic din zona arctică
Deși este mult mai puțin cunoscut decât peștii cu care este înrudit (somonul și păstrăvul), acest pește poate fi și el considerat ca făcând parte dintre cei mai buni pentru consum.
Pe de o parte, provine din ape foarte puțin poluate sau din care poluarea lipsește, mai exact din largul coastelor din nordul Canadei, Islandei și Norvegiei. De aceea, nu este contaminat cu mercur sau îl conține în cantități nesemnificative. Din acest motiv, poate fi consumat inclusiv de către femeile însărcinate și de către copii.
Pe de altă parte, este foarte bogat în acizi Omega 3 și alte proteine complexe.
Nu în ultimul rând, are o carne fermă, gustoasă și care se poate prepara în numeroase feluri, de la sotare sau coacere până la fierbere sau pe grătar.
Somonul sălbatic de Alaska
Spre deosebire de cel din crescătorii, are un conținut de Omega 3 mult mai mare. De altfel, experții l-au declarat cel mai bogat pește în Omega 3 din lume.Cantitatea impresionantă din acest acid gras îl face să fie tot mai recomandat celor ce suferă de afecțiuni cardiovasculare, fiind ideal să fie consumat de cel puțin 2 ori pe săptămână.
În același timp, este o sursă extrem de importantă de vitamina D, o porție din acest pește asigurând aproape întreg necesarul zilnic.
Alături de cele menționate anterior, gustul deosebit, aspectul cărnii, faptul că este puțin contaminat cu mercur și nu conține multă sare pot face din somonul sălbatic din Alaska unul dintre cei mai buni pești.
Sardinele proaspete (din Oceanul Pacific)
Specialiștii ne învață următoarele: cu cât un pește este mai mic, cu atât va conține mai puțin mercur. Aceste aspect este esențial, întrucât mercurul este un agent cancerigen și, în ultimele decenii, s-a constatat că poluarea cauzată de el a crescut considerabil în mări și oceane.
Sardinele, fiind pești mici, conțin puțin mercur comparativ cu alți pești. Dintre ele, se spune că cele mai sănătoase ar fi cele provenite din Oceanul Pacific, întrucât sunt prinse și comercializate cât sunt foarte mici și nu sunt contaminate aproape deloc cu mercur.
Fac parte dintre unii dintre cei mai buni pești pentru consum întrucât sunt foarte bogate în Omega 3 (mai bogate chiar decât somonul sau tonul), în calciu și vitamina B. În plus, medicii recomandă consumul de sardine întrucât sunt printre puținele alimente care conțin, în mod natural, vitamina D.
În privința sardinelor din conservă, acestea sunt mai puțin sănătoase decât cele proaspete întrucât majoritatea sunt foarte sărate. Dacă optăm pentru această variantă, este preferabil să alegem sortimentele care conțin mai puțină sare.
Citește și: A manca peste: cum sa eviti mercurul dar sa iei necesarul de Omega 3
Tonul Albacore
Se pescuiește din apele Pacificului, mai exact din zona coastei Columbiei Britanice și Canadei. Este văzut de nutriționiști ca unul dintre cei mai sănătoși pești pe care-i putem mânca. Iată de ce:
• Conține foarte puțin mercur- Fiind pescuit cât este încă tânăr, acest tip de ton nu va avea răgaz să înmagazineze mercur în cantități periculoase.
• Este o sursă de Omega 3 mult mai importantă decât alte specii de ton
• Este sursă consistentă de proteine complexe, de seleniu și de vitamina B 12.
Tonul Albacore nu se găsește cu ușurință în comerț, dar poate fi achiziționat prin comerțul on-line.
Macroul de Atlantic
Speciile mai mici din acest pește sunt cele mai recomandate, întrucât nu au apucat să înmagazineze cantități mari de mercur. Acestea se regăsesc mai ales în Oceanul Atlantic, purtînd diverse denumiri (precum „Boston", „Jack" sau „Spaniol").
Ceea ce îl face valoros sunt:
• Conținutul ridicat de Omega 3-În urma unui studiu recent, efectuat pe un grup de bărbați, s-a constatat că aceia care au consumat în mod constant macrou timp de 2 luni, au un nivel al colesterolului și al tensiuni arteriale mult mai bune decât cei ce nu au făcut acest lucru.
• Este bogat în vitamina B12 (o singură porție de macrou conține de 6 ori mai multă vitamina B12 decât doza zilnică recomandată)
• Nu este prea bogat în sodiu
Aceste calități se regăsesc în special în peștele proaspăt. Pentru consumul de macrou din conservă sau afumat este necesară prudența, întrucât pot conține prea multă sare.
Citește și: Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta
Voi care credeți că este cel mai bun pește din lume?
Surse:
www.besthealthmag.ca;www.eatingwell.com;www.healthyeating.sfgate.com;www.livestrong.com;www.nypost.com;
www.rodalesorganiclife.com;www.tannersfish.com ;www.wholefoodsmarket.com
Surse poze:
www.pexels.com;www.pixabay.com