Pentru că joaca inspiră creativitatea și dezvoltarea, descoperă câteva activități potrivite pentru copilul tău

Pentru că joaca inspiră creativitatea și dezvoltarea, descoperă câteva activități potrivite pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, cauți să te asiguri că din rutinele sale zilnice nu lipsește nici joaca. Astfel, știi cât de benefică este aceasta pentru dezvoltarea sa cognitivă, fizică, emoțională și socială. De aceea, te străduiești să găsești diverse soluții pentru a-i pune la dispoziție „recuzita” menită să-l încurajeze și să-și creeze singur propriile jocuri. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi câteva sugestii de activități benefice inclusiv pentru copiii aflați în primii ani de viață, utile nu numai pentru stimularea creativității, ci și pentru dobândirea abilităților care îi vor ajuta, cu siguranță, să progreseze din toate punctele de vedere. 

„Ne distrăm și învățăm când în jocuri de rol ne implicăm!”

Una dintre principalele tale preocupări, odată ce devii părinte, este să-ți ajuți copilul să învețe cât mai multe lucruri noi, să devină creativ și să dobândească abilități de care va avea nevoie în diferite situații ce îi vor ieși din cale în viața de zi cu zi. Cea mai la îndemână modalitate prin care poți să-ți atingi asemenea obiective este să mizezi pe joc, mai ales pe jocul de rol. Acesta este oricând binevenit întrucât contribuie la:

  • Îmbogățirea vocabularului;
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare;
  • Dezvoltarea abilităților sociale;
  • Îmbunătățirea capacității de a găsi soluții pentru rezolvarea de probleme;
  • Stimularea gândirii critice și strategice;
  • Stimularea creativității;
  • Dezvoltarea abilităților motorii;
  • Creșterea capacității de concentrare.

Pentru ca jocurile de rol să pună cât mai bine în valoare potențialul copilului, este ideal să se bazeze pe jucării educative, așa cum sunt și cele din gama PLAYMOBIL. Acestea sunt numai bune pentru a-i motiva pe cei mici să „interpreteze” diferite roluri, să reproducă și să experimenteze o lume în miniatură. Gama PLAYMOBIL 1.2.3, care furnizează jucării de înaltă calitate pentru preșcolari, nu face excepție, dându-le copiilor oportunitatea de a se implica în jocuri de rol variate, datorită cărora își vor dezvolta limbajul, creativitatea, motricitatea fină și vor dobândi abilități cognitive și competențe sociale. 

gama PLAYMOBIL 1.2.3 , ideala pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani

Indiferent de varianta de set de joacă pe care i-o vei pune la dispoziție copilului tău, PLAYMOBIL 1.2.3 îți garantează:

  • Siguranță înainte de toate;
  • Prezența caracteristicilor educaționale;
  • Produse care se disting prin faptul că sunt „creative și combinabile”;
  • Calitatea premium a produselor: de aceea, seturile PLAYMOBIL reprezintă un partener de joacă de lungă durată;
  • Produse 100% fără plastifianți; 
  • Produse create pe baza principiului „igienic și ușor de curățat”.

În plus, figurinele incluse în seturile de joacă din gama amintită sunt capabile să facă multe lucruri, precum:

  • Să stea în picioare și în șezut;
  • Să se aplece;
  • Să apuce diferite obiecte;
  • Să poarte o pălărie;
  • Să călărească un cal.

Printre seturile de joacă PLAYMOBIL 1.2.3, adecvate pentru activități care inspiră creativitatea și care stimulează dezvoltarea copilului, se numără și:

PLAYMOBIL- 1.2.3 & Disney: Casa din Copac a lui Winnie și lui Piglet

Simpaticii Winnie și Piglet s-au reunit în căsuța lor din copac pentru a-i distra pe cei mici și totodată, pentru a-ți fi alături ca să-ți antrenezi copilul în primul său joc de rol: un dialog la masă între ursuleț și porcușor. În același timp, încurajându-l să se joace cu setul „Casa din Copac a lui Winnie și Piglet”, te asiguri că are parte de beneficii educaționale esențiale pentru dezvoltarea sa, ca de exemplu:

  • Recunoașterea și învățarea culorilor și formelor: obiectele pot fi sortate în funcție de culoare și de formă în vârful copacului. Pentru ca obiectele să fie potrivite mai ușor, se poate apela la marcajele colorate;
  • Dezvoltarea motricității fine: copilul manipulează obiecte, figurine, mișcă elementele copacului și pe cele ale leagănului, „plantează” flori, închide și deschide ușa;
  • Familiarizarea cu relația cauză-efect: legată, de exemplu, de modul în care funcționează leagănul sau de cel în care se sortează obiectele în vârful copacului
  • Dezvoltarea gândirii tridimensionale: copilul poate afla cum piesele de mobilier se potrivesc prin spațiile deschise.

Pentru a profita pe deplin de caracteristicile speciale ale setului de joacă, dar și pentru a vă distra, străduiește-te să-ți antrenezi copilul în următoarele activități:

  • Sortați obiectele în spațiile deschise, localizate în vârful copacului: le puteți urmări cum alunecă spre partea inferioară a copacului;
  • Îndepărtați formațiunea mare de frunze: procedând așa, o puteți utiliza pe post de carusel pe masă ori pe podea;
  • Îndepărtați celelalte formațiuni de frunze: încurajează-ți copilul să asculte sunetele ce se aud când le întoarceți;
  • Dați jos leagănul ori atârnați-l de o creangă;
  • Folosiți toboganul ascuns pentru ca obiectele să reapară la baza copacului.

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Casa din Copac a lui Winnie și a lui Piglet

PLAYMOBIL- 1.2.3 Loc De Joacă Pentru Copii

Dacă vrei ca puiul tău să facă primii pași spre a înțelege mai bine universul apropiat, invită-l la „o porție” de distracție în parc. Fie că alege să dea figurinele pe tobogan, fie că vrea să le dea în leagăn sau este curios să vadă cum se bucură figurinele-copilași când se urcă pe spatele unui dinozaur adorabil, cu siguranță va fi dornic să intre în joc alături de personajele ce intră în componența PLAYMOBIL- 1.2.3 Loc de Joacă Pentru Copii. 

La fel ca în cazul altor seturi ergonomice din gama PLAYMOBIL®-1.2.3, jucăriile incluse în locul de joacă au culori clare și sunt perfecte pentru mânuțele copiilor, având forme rotunde. În același timp, pentru siguranța micuților, jucăriile sunt solide și fără părți care să poată fi înghițite. 

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Loc de Joacă Pentru Copii

PLAYMOBIL- 1.2.3 Castel de Aventură cu Stand de Înghețată

Acest set de joacă este binevenit chiar și pentru piticii care nu au împlinit încă doi anișori, în condițiile în care:

  • Îi ajută să învețe denumirile unor animale;
  • Îi motivează să învețe culorile și să asocieze: de exemplu, culorile din jurul găurilor în care se montează bețișoarele de înghețată pot fi asociate cu înghețata corespunzătoare. În plus, imprimeul cu animal de pe tricoul fiecărei figurine poate fi asociat cu desenul de pe fiecare scaun,
  • Îi familiarizează cu relația cauză-efect: spre exemplu, copilul poate înțelege cum ajunge roata să se învârtă, cum alunecă figurinele pe tobogan etc;
  • Îi încurajează să se implice într-un joc de rol: culorile și design-ul atractiv îi încurajează pe cei mici să se joace și „de-a vânzătorul” de înghețată. 

Pe lângă standul de înghețată, copiii sunt fascinați de roata ce poate fi pusă în mișcare cu ajutorul mânerului, dar și de castelul cu scară și de tobogan. Personajele incluse în setul PLAYMOBIL- 1.2.3 Castel de Aventură cu Stand de Înghețată se pot da în roată, iar prin rotirea mânerului ce ridică panoul de podea de la etajul al doilea al turnului se deplasează spre tobogan și apoi alunecă pe acesta.

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Castel de aventura cu stand de înghetata

PLAYMOBIL- 1.2.3 Tren Cu Stație

Trenulețele fac parte dintre cele mai îndrăgite jucării, iar cu ajutorul setului de joacă PLAYMOBIL- 1.2.3 Tren Cu Stație pot fi incluse în diverse activități care inspiră creativitatea copilului. De pildă, îți poți antrena copilul într-un dialog între figurinele care sunt pasageri în trenulețul colorat, fiind încântate de animăluțele pe care le pot vedea în timpul călătoriei. În același timp, îți poți încânta copilul arătându-i cum cel care conduce trenul fluieră pentru a-și avertiza pasagerii să se pregătească de plecare. Indiferent de modul în care alege să se joace, îi va face plăcere și să vadă cum trenulețul trece printr-un tunel și că barierele se mișcă. 

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Tren cu statie

PLAYMOBIL- 1.2.3 Eroi Salvatori

Eroii din acest set de joacă sunt un medic, un polițist și un pompier. Acesta din urmă are o motocicletă, polițistul reglează traficul la semafor (ce poate fi setat în trei poziții diferite) și securizează locul accidentului cu un triunghi de avertizare, iar doctorița inimoasă vine cu ambulanța de urgență și cu trusa ei specială. Toți eroii salvatori din setul PLAYMOBIL 1.2.3 îți sunt alături pentru a-i transmite copilului tău primele informații despre unele dintre cele mai cunoscute meserii, pentru a-i îmbogăți vocabularul și pentru a-l învăța cum să reacționeze în situații cu care se poate întâlni în viața de zi cu zi. În plus, când își manipulează figurinele preferate, copilul își îmbunătățește motricitatea fină și coordonarea mână-ochi. 

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Eroi Salvatori

„Când facem baie ne jucăm și de toate învățăm!”

Chiar și micii „mofturoși”, care nu sunt foarte încântați când trebuie să facă baie, pot începe să se simtă în largul lor în apă dacă sunt în compania unor jucării de baie care să-i atragă. Astfel, nu numai că acestea le pot oferi o experiență de joacă unică, dar jucându-se cu ele se implică într-o activitate care inspiră creativitatea și care le stimulează dezvoltarea. Spre exemplu, copiii își pot îmbogăți vocabularul, cunoștințele despre anumite animalele acvatice, se pot familiariza cu relația cauză-efect și își îmbunătățesc motricitatea fină.

Pentru a te asigura că și copilul tău are parte de asemenea beneficii, oferă-i setul de joacă PLAYMOBIL- 1.2.3 Tobogan de Apă și Animale, care include: o figurină, un pește-balon, un pui de caracatiță, un pui de rechin, un tobogan de apă, o tavă de colectare, o plasă de aterizare. Marele avantaj al setului este că, datorită ventuzelor atașate de tobogan și de tava de colectare, poate fi prins cât ai bate din palme de faianță sau pe marginea căzii. În mod sigur că și „piticii” cu vârsta de 18 luni vor fi încântați să se joace cu peștii colorați, putând să-i prindă cu plasa și să-i colecteze într-un vas. După aceea, drăgălașele animale acvatice (care știu să înoate) pot fi lăsate să alunece în voie pe tobogan, într-un bol sau în cadă. 

set de joaca PLAYMOBIL 1.2.3 Tobogan de Apă și Animale

Setul 1.2.3 Tobogan de Apă și Animale, la fel ca și celelalte seturi incluse în gama PLAYMOBIL 1.2.3 AQUA, au fost create special pentru a stimula motricitatea fină, imaginația și înțelegerea relațiilor. Setul menționat include elemente marcate cu roșu, care demonstrează prezența funcțiilor de joacă diferite. De altfel, seturile PLAYMOBIL 1.2.3- PRIMUL MEU PLAYMOBIL- se remarcă și printr-un concept unic de etape de învățare, în contextul în care nu se bazează doar pe vârsta copiilor, ci și pe stadiul lor de dezvoltare. Practic, în momentele în care se joacă, micuțul tău poate trece prin aceste etape:

  • „Easy Start”: include seturi de joacă destinate pentru contactul cu primele experiențe de învățare. În cadrul acestora, copiii învață în baza unor instrucțiuni precum „atinge”, „numește” și „recunoaște”;
  • „First Challenge”: copiii încep să descopere primele caracteristici de joc și învață deoarece trebuie să depășească mici provocări;
  • „Little Expert”: de fapt, această etapă arată că un copil este familiarizat și cu caracteristicile de joc versatile, reușind să realizeze conexiuni și să creeze povești. 

„Plastilina o modelăm pentru ca de toate să creăm!”

În cazul în care ești părintele unui copil preșcolar și vrei să-l implici într-o activitate distractivă, care inspiră totodată creativitatea, pune-i la dispoziție plastilină de diferite culori. Punându-și imaginația la treabă ca să o modeleze, copilul își îmbunătățește coordonarea mână-ochi, motricitatea fină, învață să fie perseverent și să găsească soluții pentru a rezolva o problemă.

Pentru a te asigura că micuțul tău este din ce în ce mai atras de plastilină, mizează pe activități precum:

  • Amestecarea culorilor pentru a obține noi nuanțe;
  • Realizarea unui portret haios: prin intermediul acestei activități, copilul poate învăța despre diverse emoții și se obișnuiește să le descifreze și cu ajutorul comunicării nonverbale;
  • Crearea unor forme deosebite: este ideal să-i oferi copilului și alte materiale, cum ar fi bețișoare, pietricele sau magneți, care să-i permită să realizeze, de exemplu, construcții;
  • Crearea unui monstruleț: în afară de plastilină, pentru a-și putea crea propriul monstruleț copilul are nevoie, de exemplu, și de un set de ochișori de plastic, de sârmă plușată, de nasturi, de sclipici etc;
  • Pregătirea unui „aluat” de „pizza”: nu este deloc dificil să îți convingi copilul să realizați o pizza inedită, ajutându-vă de plastilină în culori variate. Încurajează-l să-și creeze propria „rețetă”! 

copil care lucreaza cu plastilina pentru a-si crea propria mini-pizza

„Tot felul de obiecte colectăm și apoi cu ele ne jucăm!”

Nu este neapărat necesar să te bazezi doar pe jucării pentru a-l antrena pe copilul tău în activități care să-i stimuleze creativitatea și care să-l ajute să dobândească abilități utile, cum ar fi să respecte instrucțiuni, să găsească soluții pentru a rezolva probleme, să realizeze asocieri, să decupeze respectând un contur etc. Astfel, nu greșești dacă îi arăți cum pot fi puse în valoare obiecte precum:

  • Cutii de carton: spre exemplu, din ele se poate confecționa o căsuță, o mașină, un garaj pentru mașinuțele de jucărie etc;
  • Sticle de plastic: pot fi transformate, de pildă, în popice, într-un elicopter, în pinguini, în rachete etc;
  • Reviste vechi: când decupează din ele imagini, copilul poate crea diverse colaje, își poate face propria carte etc;
  • Frunze: cu cât au forme mai variate, cu atât acestea pot fi utilizate pentru a le înmuia în tempera și pentru a le imprima apoi contururile pe hârtie;
  • Role provenite de la hârtia igienică: și cu ele copilul își poate crea jucării sau obiecte utile. Pentru mai multă inspirație, urmăriți și videoclipul de mai jos. 

„Un cub al poveștilor să confecționăm pentru ca de toate cu el să învățăm!”

Un asemenea cub este ideal pentru a-i insufla copilului dragostea pentru povești. Mai mult decât atât, confecționând un cub cu povești copilul devine tot mai îndemânatic, mai atent la detalii și, după aceea, îl poți implica în activități care îi dezvoltă limbajul, creativitatea și care îi îmbunătățesc capacitatea de concentrare.
Iată câteva exemple de astfel de activități:
  • Inventați o poveste pe baza imaginii regăsite pe o latură a cubului;
  • Creați o poveste folosindu-vă de toate imaginile ilustrate pe laturile cubului;
  • Începe prin a crea o poveste folosindu-te de una dintre imaginile de pe cub și apoi roagă-l pe copil să continue povestea utilizând restul imaginilor;
  • Creați fiecare câte o poveste, raportându-vă la aceeași imagine de pe cub;
  • Construiți un dialog folosindu-vă de imaginile pe care le aveți în față după ce aruncați fiecare cubul, ca pe un zar.
Toate activitățile prezentate inspiră creativitatea, au un rol benefic în dezvoltarea copilului și, totodată, reprezintă modalități excelente de petrecere a timpului de calitate în familie. Cu alte cuvinte, te poți folosi oricând de asemenea activități pentru a fi mai mult în preajma copilului tău, asigurându-te că îi transmiți informații și valori prețioase și că relația dintre voi poate deveni mai solidă, mai frumoasă. 

Surse foto: istockphoto.com, unicornulvesel.ro, youtube.com

Surse articol: kidactivities.net, raisingchildren.net.au, teachingexpertise.com

Articolul urmator
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”
    Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”

    În anul 2018, compania Mattel lansa o colecție de păpuși Barbie inspirată de femei celebre din istorie, intitulată „Inspiring Women” (trad.: Femei care inspiră)....

    Fetița mea de cinci ani adoră să se machieze. Ar trebui să o opresc sau o las să-și dezvolte creativitatea?
    Fetița mea de cinci ani adoră să se machieze. Ar trebui să o opresc sau o las să-și dezvolte creativitatea?

    Știm cu toții că fetițele vor să fie ca mămicile lor, că le poartă pantofii cu câteva numere mai mari și că le umblă prin geantă, pentru a le împrumuta rujul....

    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici
    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici

    Ce ar fi ca anul acesta, în afară de tradiționala masă de Paște, să încerci niște activități noi alături de familia ta? Noi îți dăm 22 de idei potrivite de la...

    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

    O femeie care a născut un copil cu întârziere în dezvoltare, mărturisește că a băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii. Deși nu se știe cauza pentru...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    © 2025 Qbebe