1. Caldura in familie, impacare cu sine, inima deschisa
Alexandru, student in anul III la Agronomie spune ca, pentru el, un Craciun perfect inseamna neaparat sa il petreaca acasa, in sanul familiei. "Cred ca aceasta sarbatoare a Craciunului inseamna in primul rand sa ierti, sa rabzi, sa nu judeci, sa te bucuri de cei dragi."
Valeria, mama a 3 copii spune: "pentru mine Craciunul inseamna sa fiu impacata cu mine, sa am armonie interioara si sa fiu inconjurata de copiii mei". Ciprian, 35, spune ca "cea mai importanta regula pentru mine pentru a avea un Craciun fericit este ca toti cei prezenti sa vrea sa fie acolo, si atentia lor sa fie indreptata spre fiecare, si nu spre mancare, televizor sau cadouri...".
2. Colinde si prieteni
Constantin si Alexandru, amandoi in varsta de 24 de ani, spun ca "sarbatoarea Craciunului inseamna sa ne adunam cu totii in orasul natal si sa mergem la colindat. Apoi, a doua sau a treia zi, sa mergem la tara sau la o pensiune cu prietenii."
Intalnirile cu prietenii, fie la un ceai cu scortisoara, fie la o pensiune, la munte, sau ceva mai departe de oras, este o bucurie mult asteptata de cei mai multi, in perioada sarbatorilor de iarna. Baietii intervievati recunosc ca este mare incantare sa faci parte din vestitorii unei sarbatori asa de mari.
3. Sa intelegi semnificatia Sarbatorii
Este important ca, inainte de a ne bucura de beneficiile pe care ni le aduce Craciunul, sa intelegem care este semnificatia acestei sarbatori. Stim ca pe aceasta data, adica in noaptea zilei de 24 spre 25 decembrie, intr-o iesle din Betleem, s-a nascut Iisus Hristos.
Constantin, 24, spune ca pentru el un Craciun fericit inseamna si sa mearga la biserica si sa se roage si multumeasca pentru anul care tocmai a trecut. Bogdana, 21, spune ca este important pentru ea sa fie, de Craciun, printre oameni "deschisi la inima, care inteleg spiritul Craciunului."
4. Belsug si cadouri
Pentru altii, a avea un Craciun fericit inseamna a avea belsug, adica posibilitate financiara pentru a cumpara cele necesare din punct de vedere material: mancare, podoabe pentru brad, cadouri. O masa plina cu bunatati, cadouri pentru fiecare sub brad si eventual, o excursie la munte unde sa te bucuri de farmecul iernii, reprezinta sursa principala de fericire in perioada sarbatorilor pentru multe persoane.
Ionela, 21, spune: "Tot farmecul Craciunului sta in verbul "a darui": cadouri, mancare, vorbe frumoase, zambete. Sigur, trecem peste faptul ca ar trebui sa facem asta zilnic, nu doar in perioada aceasta...".
5. Sa te gandesti si la alti oameni...
Craciunul inseamna si sa faci fapte bune...adica sa ii ajuti pe altii cu ce ai tu. Doina, 30, spune ca ea si familia ei si-au creat deja o traditie de familie ca in fiecare an, de Craciun, sa ajute cateva familii nevoiase, cu alimente, haine si cu ce mai pot ei ajuta.
"Spiritul Craciunului imi inunda inima in fiecare an si simt ca sunt mai buna atunci cand ii ajut pe altii sa se bucure si ei, macar de lucruri materiale. Nu poti sa faci minuni, sa ii schimbi total pe altii, dar poti macar sa intinzi o mana cuiva care are nevoie de ea."
Pentru tine ce inseamna un Craciun perfect?