Ce se ascunde în sufletul victimei unui viol

Ce se ascunde în sufletul victimei unui viol

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Violul este una dintre cele mai traumatizante experiențe prin care poate trece o persoană. În articolul de mai jos vei găsi detalii legate de modul în care se va schimba viața unei femei ce a trecut prin așa ceva. Desigur, aceste schimbări sunt influențate de gravitatea traumei, de vârstă și de experiența de viață. În plus, modul în care victima unui viol va putea să depășească situația critică depinde semnificativ și de sprijinul primit din partea unui specialist, dar și al familiei.

Care sunt fazele prin care trece victima unui viol

Psihologii precizează clar următorul lucru: victima unui viol va trece prin diferite faze, marcate de diferite probleme. Fiecare dintre ele durează diferit, în funcție de cât de puternică a fost trauma.
Acestea se referă la:

Șocul de după viol

În cadrul acestei faze, victima poate suferi de anxietate, teamă și va avea un sentiment puternic de vinovăție față de ceea ce i s-a întâmplat. De asemenea, ea se poate confrunta inclusiv cu manifestări precum crize de isterie sau dimpotrivă, va părea indiferentă, blocată cumva în imposibilitatea de a acționa în vreun fel.

Negarea a ceea ce s-a întâmplat

Este etapa în care se dorește uitarea completă a experienței traumatizante. Cel mai probabil, victima va discuta foarte puțin despre ce a trăit, își va nega anxietatea și teama, încercând cumva să se reîntoarcă la viața pe care a avut-o înainte de viol.

Integrarea

Femeile ce au trecut printr-un viol își vor da seama că acesta a avut în viața lor un impact mai mare decât și-au închipuit. Cele mai multe sunt cuprinse de sentimente puternice de teamă și de vinovăție, simțind adesea că nu le pot face față.
Un prim pas spre reintegrarea într-o viață normală este ca victima să accepte sentimentele de teamă, de furie și de vinovăție. Odată ce se reușește „acomodarea" cu asemenea trăiri, femeia respectivă va începe să-și dea seama că nu este ea responsabilă de ceea ce i s-a întâmplat, că nu are de ce să-i fie rușine de cei din jur și astfel va putea să-și gestioneze mai ușor stările neplăcute prin care trece.
După ce victima începe să se împace cu ea însăși, va accepta și demersurile ce o pot ajuta să se vindece. De pildă, va fi de acord cu un tratament medicamentos, cu terapia la un specialist sau cu integrarea într-un grup de victime ale violului.
În plus, din clipa în care victima va face pași concreți spre vindecare, va începe să fie tot mai deschisă în a le împărtăși altora prin ce a trecut. Spre exemplu, se va alătura unui medic și va sta ea însăși de vorbă cu o altă victimă sau va accepta să-și spună experiența astfel încât să poată fi auzită de cât mai multe femei (poate da interviuri la radio sau chiar la televizor).
Nu în ultimul rând, din revenirea la o viață normală va face parte și dorința de a fi cât mai puțin vulnerabilă. De pildă, victima va lua lecții de autoapărare, va purta cu ea un fluier sau un spray paralizant când va ieși din casă, își va securiza locuința etc.

Care sunt cele mai importante probleme prin care va trece o victimă a unui viol

Primele două faze menționate mai sus sunt cele care sunt marcate de tot felul de stări emoționale, care nu sunt deloc simplu de gestionat de victima unui viol. Pentru a reuși să le depășească, victima  ar trebui să solicite sprijinul unui specialist.
Iată de ce este marcată, de obicei, viața de după viol:

Victima este cuprinsă de un fel de „inerție"

Unele femei ce au fost violate pot avea următoarele stări: nu vor putea plânge, vor părea calme, vor părea indiferente la ceea ce se întâmplă în jur.
În realitate însă, oricare dintre aceste reacții sunt de fapt rezultate ale șocului, fiind interpretată în felul următor: victima nu își dorește decât să se sustragă unei realități ce i se pare prea dură, prea copleșitoare.
Cu cât o asemenea stare este mai persistentă, cu atât va încetini procesul de vindecare. Pentru a putea fi depășită, este absolut necesar sprijinul unui specialist.

Victima este copleșită de sentimente de vinovăție

Cele mai multe dintre femeile ce au trecut printr-un viol au tendința să afirme că au senzația că și ele au făcut ceva ce a provocat ca violul să aibă loc. În acest context, este foarte importantă reacția comunității, dar și a familiei, prietenilor, avocaților, poliției față de ceea ce s-a întâmplat. Din păcate, există posibilitatea ca unii membri ai comunității să considere și victima vinovată pentru ceea ce i s-a întâmplat.
Sentimentul de vinovăție al victimei mai poate fi alimentat și de rușinea pe care o resimte față de familie și de impresia că, dacă ar fi făcut mai mult efort, violul nu s-ar mai fi produs.
Numai pe măsură ce victima își va reveni va începe să se diminueze și acest sentiment de vinovăție.

Victima se simte extrem de rușinată

O femeie violată se va simți „murdară", marcată pentru tot restul vieții de această experiență. La o astfel de atitudine pot contribui și familia sau chiar comunitatea din care face parte victima.
La fel ca și sentimentul de vinovăție, și rușinea va începe să treacă pe măsură ce are loc vindecarea. În plus, posibilitatea victimei de a ajuta alte persoane ce au trecut printr-un viol poate să contribuie la dispariția rușinii și la un fel de acceptare a ceea ce i s-a întâmplat.

Femeie ce plange in cabina de dus

Viața de după viol este marcată de depresie

Victimele unui viol pot suferi pentru o lungă perioadă de depresie. Fie că aceasta se manifestă pur și simplu sub forma unei „inerții", a unei aparente stări de „resemnare", fie că va lua forma unor crize de plâns, a unor atacuri de panică sau tulburărilor considerabile de somn și de apetit, ea nu va putea fi învinsă fără ajutorul unui specialist și a celor apropiați.
Dar odată ce victima va începe să-și revină, să nu se mai simtă atât de lipsită de valoare și de vinovată pentru ce i s-a întâmplat, stările de depresie se vor ameliora considerabil.

Viața de după viol este marcată de frică, de anxietate

Nivelul de anxietate resimțit de victimă poate fi extrem de puternic, mai ales când aceasta se află încă în stare de șoc.
În același timp, victima se va teme foarte mult pentru propria viață, va tresări la orice zgomot și poate avea impresia că este mereu urmărită de cineva.
Nu în ultimul rând, frica poate fi alimentată de suspiciunea contactării, în urma violului, a unor boli cu transmitere sexuală sau de o sarcină. În plus, victima se poate confrunta și cu teama de a fi nevoită să apară în fața celui care a violat-o.

Citește și: 14 remedii naturale pentru atacurile de panică

Victima nu mai are încredere în ceilalți, dar nici în ea însăși

După viol, victima simte că nu mai poate avea încredere în nimeni, are impresia că nimeni nu ar putea să o înțeleagă și că o judecă.
În plus, poate apărea senzația că nu mai este capabilă să confrunte realitatea, că nu poate face nimic pentru ea însăși. Aici intervine și o scădere dramatică a stimei de sine, sentimentul că nu valorează nimic, că nu poate schimba nimic în viața ei.

Victima este copleșită de amintiri legate de viol

Amintirile legate de viol vor fi cu siguranță prezente în viața victime, ea retrăind practic momente din ceea ce i s-a întâmplat.
Pentru ca acestea să nu se transforme în adevărate obsesii ce pot avea consecințe tragice (precum tentativa de suicid), este neapărat nevoie ca victima să beneficieze de o terapie specializată.

După viol, victima va fi ostilă față de bărbați și nu va mai avea dorința să aibă viață sexuală

Odată ce o femeie trece prin experiența unui viol, va fi tentată să aibă o ură puternică față de bărbați în genere, nu numai față de agresor. Ea va asocia bărbații cu agresivitatea, cu dorința de a domina, de a fi insensibili, de a fi nemiloși, cu intenția de a-și arăta mereu forța față de o femeie.
Va trece mult timp până când victima va avea iar intenția de a cunoaște un bărbat sau de a restabili o relație normală cu partenerul pe care-l avea înainte să fie violată. În plus, psihologii spun că partenerul unei victime trebuie să știe clar că nu trebuie să aibă sub nicio formă inițiativa reluării vieții din cuplu și ar trebui să lase femeia să facă ea primul pas. În caz contrar, este foarte posibil ca ea să retrăiască iar coșmarul prin care a trecut, ceea ce-i va întârzia vindecarea.

Victima unui viol va simți nevoia să se izoleze

În condițiile în care victima va putea să-și împărtășească experiența doar după un anumit timp, ea va simți dorința de a fi singură, de a fi lăsată în pace. Mai mult, teama de a nu fi judecată de cei din jur poate alimenta și mai mult nevoia de izolare.
Abia după ce va începe să se împace cu ea însăși și să mai scape de frică și de neînceredere va fi mai dispusă să aibă mai multe contacte sociale.

Femeie foarte trista

Citește și: Viața după viol: ce gândesc victimele, ce spune psihologul

Voi știați până acum ce se întâmplă în viața unei persoane ce a trecut printr-un viol?

Surse:
www.domesticviolenceservices.com; www.secasa.com.au

 

Articolul urmator
Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele
Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul
    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul

    Spiritul dreptății și sinceritatea sunt valorile pe care pun cel mai mult preț cinci dintre nativii zodiacului care simt ca nu pot duce la capăt o minciună fără a avea remușcări....

    Noua lege în România: actul sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol
    Noua lege în România: actul sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol

    Pe parcursul zilei de ieri, Camera Deputaților a adoptat o propunere de modificare a Codului Penal, potrivit căreia actul sexual al unei persoane majore cu un minor ce nu a împlinit...

    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche
    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche

    Nu există un moment potrivit pentru a întâlni sufletul pereche. Această întâlnire de destin vine pe neașteptate și are un impact major în viața noastră....

    Cât este de bătrân sufletul tău, în funcție de zodie
    Cât este de bătrân sufletul tău, în funcție de zodie

    Care este adevărata vârstă a sufletului tău? Cum îți poți da seama dacă ești sau nu un suflet bătrân? Sufletele bătrâne îi învață pe ceilalți...

    Zodiile care își găsesc sufletul pereche la bătrânețe
    Zodiile care își găsesc sufletul pereche la bătrânețe

    Fie că au așteptări foarte mari de la viitorii parteneri, fie că se tem să nu-și piardă independența sau pur și simplu se simt cel mai bine singure, anumite persoane nu se grăbesc...

    La ce vârstă îți vei întâlni, de fapt, sufletul pereche
    La ce vârstă îți vei întâlni, de fapt, sufletul pereche

    Astrologia este un domeniu fascinant care ne răspunde multor întrebări, dileme și ne oferă explicații pentru tot ceea ce ni se întâmplă în viață. Ești...

    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal
    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal

    Manifestarea înseamnă să-ți folosești gândurile, sentimentele și credințele pentru a-ți transforma dorințele, aspirațiile, în realitate. În ceea ce privește...

    Ce poveste tulburătoare de viață ascunde superba Angela Similea, artista cu chip și glas de înger
    Ce poveste tulburătoare de viață ascunde superba Angela Similea, artista cu chip și glas de înger

    Cunoscută mai ales pentru melodii precum „De n-ai să vii”, „Casa mea”, „Nu-mi lua iubirea”, „Voi cânta pentru mileniul trei” sau...

    © 2024 Qbebe