Sondaj Qbebe: Cand vor tinerii romani sa devina parinti

Sondaj Qbebe: Cand vor tinerii romani sa devina parinti

Bianca Stanescu - Contributor

Cand vor tinerii romani sa devina parinti? Cat de des se cearta partenerii unui cuplu cand au opinii diferite despre intemeierea unei familii? Cat de importante sunt cariera si presiunile parintilor? Pentru a afla raspunsuri la aceste intrebari, dar si la alte dileme, Qbebe a stat de vorba cu 11 tineri cu varste cuprinse intre 24 si 31 de ani. Dintre ei, doua cupluri ale caror parteneri au raspuns in oglinda la aceleasi intrebari, fara a se lasa influentati unul de celalalt. In acelasi timp, psihoterapeutul Carmen Buterchi si antropologul Ioana Jelea ne-au vorbit despre responsabilitatile pe care le implica decizia tinerilor romani de a avea un copil.

Cand vor tinerii sa devina parinti: Explicatii stiintifice

 cand vor tinerii romani sa devina parinti

De curand, barbatii care au devenit tati dupa prima tinerete au avut un motiv de mandrie. Un studiu publicat de Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite a aratat ca tatii mai in varsta le transmit copiilor un ADN cu telomeri mai lungi, ceea ce produce o imbatranire incetinita si ii tine sanatosi mai tarziu in viata. Telomerii sunt portiuni de ADN situate repetitiv la capatul fiecarui cromozom, care determina speranta de viata. Desi lungimea lor nu poate fi marita, exista multi factori, precum fumatul sau stresul, care ii pot scurta. Rezultatele Academiei Nationale de Stiinte au si o veste proasta pentru taticii mai in varsta: daca asteapta prea mult pana au copii, exista riscuri care pun in umbra aceste beneficii. Medicii au o explicatie stiintifica pentru descoperirea lor. Incepand cu 30 de ani, nivelul de testosteron al barbatilor incepe sa scada cu cate un procent in fiecare an.

De la 35 de ani, deja apar mutatii in cadrul ADN-ului si uneori chiar anormalitati ale spermei. De altfel, sunt multe studii ingrijoratoare care fac o asociere intre o serie de boli si varsta inaintata a taticilor. Potrivit Scolii de Medicina Mt. Sinai, exista un risc de 1,5 ori mai mare sa avem un copil autist daca am trecut de 30 de ani, iar sansele cresc de cinci ori daca avem 40 de ani. Totodata, se dubleaza si posibilitatea ca un copil sa faca schizofrenie daca taticii au 40, respectiv 50 de ani. Cu cat taticii se apropie de 40 ani, cresc si riscurile ca cei mici sa dezvolte boli precum epilepsie, cancer de prostata, bipolaritate si cancer de san.

 cand vor tinerii romani sa devina parinti

Si un studiu din 2005 al Universitatii California din Los Angeles a aratat ca bebelusii cu tatici care au 50 de ani sau mai mult (cu mama de cel putin 35 de ani) au de patru ori mai multe riscuri sa aiba sindromul Down. Desi aceste studii sunt de speriat si pot grabi decizia tinerilor de a avea un copil, este important ca mama si tatal sa se simta pregatiti pentru responsabilitatea de a fi parinti. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca unele ceasuri biologice ticaie mai repede decat altele. O minte sanatoasa si un corp sanatos pot face ca un tanar de 35 de ani sa aiba un copil perfect sanatos, iar altul de 25 de ani care are probleme cu greutatea, stresul si alcoolul sa aiba si probleme de fertilitate. Desi medicii recomanda ca tinerii sa incerce sa aiba un copil pe la 28-29 de ani, este la fel de probabil ca parintii in varsta de 35-40 de ani sa conceapa un bebelus absolut sanatos.

Cand vor tinerii sa devina parinti: Statistici legate de varsta conceperii

Potrivit statisticilor de sanatate disponibile la nivel global, varsta la care femeile aleg sa devina pentru prima oara mame este in medie de aproximativ 27 de ani. Date recente de la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa arata ca varsta la care romancele devin mame este in medie 24 de ani. Si alte tari din Europa de Est precum Polonia si Slovacia au mamici mai tinere decat in state dezvoltate ca Marea Britanie (30 de ani). Femeile din tari mai sarace precum Mexicul au primul copil la 21 de ani.

Ioana Jelea, masteranda in antropologie, considera ca diferenta o dau si particularitatile care tin de traditia familiei. „In functie de ideea «mama m-a facut pe mine cand avea x ani», se poate contura si decizia generatiei urmatoare de a avea copii. De asemenea, in Romania sunt inca luate in calcul criterii patriarhale legate de responsabilitatea financiara a cresterii copilului-fata. Odata trecuta din grija tatalui in cea a sotului, ea este automat considerata apta sa devina mama," a explicat Ioana Jelea pentru Qbebe.

Cand vor tinerii sa devina parinti: Ordinea traditionala

 cand vor tinerii sa devina parinti

Bineinteles, respectarea traditiei sau ordinii patriarhale tine si de mediul din care provin tinerii. Ca si in alte situatii, decizia de a avea un copil este privita destul de diferit de tinerii din mediul urban fata de cei din mediul rural.

In orasele mari precum Bucurestiul, nici ordinea traditionala "copil, apoi casatorie" nu mai este atat de importanta ca inainte. Totusi, antropologii sunt de parere ca acestea sunt exceptii. "Momentul sarcinii sau al nasterii grabeste decizia de legalizare, cel putin a relatiei. Situatia in care parintii aleg fara (nu sunt fortati de limitari financiare) sa creasca un copil fara a deveni un cuplu legalizat sau oficializat in biserica sunt rare," a declarat Ioana Jelea pentru Qbebe. Psihologul si psihoterapeutul Carmen Buterchi crede ca parintii trebuie sa respecte traditia, daca ea rezoneaza cu valorile cuplului.

"Este foarte importanta atunci cand vorbim de familii foarte credincioase. Daca pentru viitorii parinti, aducerea pe lume a unui copil inainte de casatorie este asociata unui pacat si unei frici profunde, spre exemplu ca micutul va fi urmarit de ghinion, atunci este mai bine sa se respecte ordinea traditionala," ne-a spus psihologul. 

cand vor tinerii romani sa devina parinti

Totusi, majoritatea tinerilor par a se revolta impotriva ordinii stabilite si a presiunilor de a isi intemeia o familie.

"Nu mai exista presiunea sociala care exista inainte. Asta iti permite sa faci alegerile care ti se potrivesc fara a fi judecat, lucruri pe care acum 20-30 de ani nu le puteai face." (Elena, 28 ani, specialist relatii publice) 

"In trecut, presiunea familiei era un factor important in decizia de a avea un copil. In prezent, si-a mai pierdut din putere si tinerii o percep mai mult ca pe o optiune complet personala. In ceea ce ma priveste, este o decizie pe care trebuie sa o iau singur. Cei dragi vor fi acolo pentru mine indiferent de momentul si felul in care se intampla." (Andrei, 25 de ani, programator)

"Presiunile sociale si ale familiei in intemeierea unei familii nu prea conteaza pentru mine. Cat sa ma afecteze emotional 5 minute si dupa care sa imi revin si sa ma reconectez cu mine si cu al nostru cuplu." (Adelina, 29 de ani, antreprenor si consultant de business)

"Depinde de persoana, de cat de mult ne lasam influentati de ceea ce-si doresc ceilalti. Consider ca este important ceea ce ne dorim noi. Daca facem un copil pentru ca vor altii, nu noi, nu este OK. Un copil e o responsabilitate mult prea mare ca sa-l faci pentru altii." (Ioana, 28 de ani, traducator)

"Presiunile sociale si ale familiei conteaza « mult ». Atat de mult ca mie-mi vine tocmai sa le fac in ciuda si sa fac exact invers, sa aman tot mai mult." (Cristi, jurnalist, 31 ani)

Cand vor tinerii sa devina parinti: Motiv de cearta in cuplu

 cand vor tinerii sa devina parinti

De multe ori, decizia de a avea sau nu un copil sadeste marul discordiei in cuplurile moderne. Fie ca doar femeia este cea care isi doreste sa fie mama, fie ca partenerul ei viseaza de unul singur la ziua cand va deveni tatic, unele cupluri se confrunta cu un conflict de valori peste care nu pot trece. Psihologii cred insa ca aceste probleme sunt la fel de dese ca orice alte conflicte cu care cuplurile se confrunta. "In situatii de acest gen. vorbim de niveluri diferite de maturizare, de interese, asteptari si viziuni diferite asupra vietii, " a explicat psihologul Carmen Buterchi pentru Qbebe. Ea le recomanda tinerilor ca inca de la formarea unui cuplu, sa isi impartaseasca unul altuia aceste aspecte:

- cati copii isi doresc;
- care sunt conditiile in care ei s-ar simti confortabil cu o astfel de decizie;
- care ar fi rolul fiecaruia in cresterea si educarea copilului;
- modalitatea de luare a deciziilor; tipul de parenting (autoritar, permisiv etc.);
- in ce mod va fi permisa implicarea bunicilor si a membrilor familiei extinse.

Iata ce ne-au marturisit si tinerii: 

"Partenerii care au dorinte diferite in privinta unui copil au foarte des conflicte sau mici intepaturi pe tema asta." (Andrei, 25 de ani, programator)

"Eu nu-mi doresc sa am un copil. Cel putin nu momentan. Simt ca nu am facut tot ce mi-am propus, iar un copil ma va da in spate, mi-ar bloca planurile. In plus, sunt egoist si pentru mine conteaza mult libertatea personala. Cand vreau sa ma duc undeva, sa stiu ca pot sa ma duc fara griji... Opiniile mele imi afecteaza destul de mult relatia cu persoana iubita." (Cristi, jurnalist, 31 de ani)

"Aceste neintelegeri sunt din ce in ce mai dese. Ele apar in mod special in tarile in curs de dezvoltare, unde factorii economici influenteaza si nivelul de trai, si relatiile. Rata divorturilor, cel putin in Romania, este in crestere. Probabil unul din motivele principale este dat chiar si de aceste neintelegeri legate de conceperea unui copil." (Teo, 25 de ani, programator/email developer)

"Din cate am vazut printre cunostintele mele, apar destul de des certuri legate de momentul oportun pentru a avea un copil. Se intampla de multe ori ca dorinta de a avea copii sa nu apara simultan la parteneri." (Ioana, 28 de ani, traducator)

Cand vor tinerii sa devina parinti: Mame singure

O noua moda a ajuns si printre femeile de cariera din Romania, conceperea unui copil chiar daca nu au o relatie stabila, folosind un partener ca simplu "donator." "Depinde ce intelegem prin « femeie fara o relatie ». Daca ne referim la inseminari artificiale sau la contacte sexuale neprotejate cu scopul de a ramane insarcinata fara ca partenerul sa stie de aceasta intentie. In cel de-al doilea caz, viitoarea mama trebuie sa se gandeasca la conjunctura aparitiei pe lume a copilului, precum si la aspectele morale ale unei astfel de hotarari (fata de posibilul tata). Pe de alta parte, exista si varianta adoptiei, gest remarcabil care face cinste oricui," ne-a declarat psihologul Carmen Buterchi.  
 cand vor tinerii romani sa devina parinti

Si antropologul Ioana Jelea crede ca ne suntem datori sa gasim cea mai buna varianta de a ne petrece viata si de a lupta pentru a crea aranjamentele care ne fac sa ne simtim impliniti. "Totusi, nu cred ca in Romania pe care o cunosc eu e loc pentru asa ceva fara a transforma viata femeii respective intr-un sacrificiu constant," a declarat Ioana Jelea. "Lipsa resurselor financiare (femeile sunt, in continuare, platite mult mai putin decat barbatii care fac aceeasi munca), a unei infrastructuri care sa sustina parintele singur (gradinita, facilitati legate de programul de lucru, eventual existenta unor locuri de ingrijire a copilului in incinta sau in apropierea locului de munca, etc) si, cel mai dureros, a simplei solidaritati umane, fac ca acest scenariu sa transforme respectivele mame in temerare cu realizari demne de cartea recordurilor," a mai spus antropologul.

Totusi, tinerii sustin cel putin la nivel declarativ decizia femeilor de a face un copil indiferent de implicarea lor intr-o relatie stabila.

"Daca se asigura un mediu echilibrat si exista resursele financiare, de ce nu?" (George, 28 de ani, specialist online marketing)

"Am prietene care au zis ca la maximum 28 de ani vor copil. Si sora mea mai mica mi-a marturisit ca isi doreste un copil pana la aceasta varsta, indiferent daca va avea sau nu o relatie. Desi nu sunt neaparat de acord cu ideea, pentru ca este greu sa cresti un copil singura si iti consuma toate resursele, cu siguranta mi-as sustine sora. Cred ca am deveni mai apropiati, sigur ne-am vedea mai des" (Andrei, 25 de ani, programator)

"Dupa ce cunosti barbati nepotriviti, te gandesti serios la posibilitatea de a-ti creste singura copilul. Sunt multe femei care, dupa 35 de ani, cand vad ca nu au o familie, intra in panica. Totusi, nu este neaparat sanatos sa cresti un copil de una singura si sa consideri barbatul cu care il concepi doar un donator." (Elena, 28 de ani, specialist relatii publice)

"Este logic din punct de vedere al instictului matern, dar si al deschiderii mentale pe care si femeile din Romania o imbratiseaza din ce in ce mai mult. Suntem facute sa fim mame - fie ca acest lucru implica si o a terta persoana sau nu." (Adelina, 29 de ani, antreprenor si consultant de business)

Cand vor tinerii sa devina parinti: cariera

Cariera este importanta pentru majoritatea tinerilor romani, care isi doresc un copil atunci cand se vor "pune pe picioare" din punct de vedere financiar. Antropologii atrag insa atentia ca in Romania exista o presiune majora legata de mama-eroina si de gasirea unui "echilibru" intre viata de familie si cariera.
cand vor tinerii romani sa devina parinti   "Termenul echilibru ascunde, insa, o realitate dura, a unei dublari a zilei de munca in spatiul domestic. Suntem inca in faza de inceput a considerarii sarcinilor ingrijirii casei, de exemplu, intr-un serviciu cuantificabil si platibil. Tanara din Romania, indiferent de nivelul de educatie si de responsabilitate profesionala, se presupune ca trebuie sa stie « sa tina casa ». Nevoia pentru serviciile unei bone sau menajere sunt inca privite ca mofturi," considera Ioana Jelea, masteranda in Antropologie.
Psihologul Carmen Buterchi a observat ca din ce in ce mai multe cupluri aleg sa amane nasterea unui copil pana la momentul in care se considera "aranjati" din punct de vedere profesional, inclusiv din punct de vedere financiar. "Pentru femei, cariera poate avea o importanta mai mare in luarea deciziei, deoarece se tem ca vor pierde sansa de a avansa la locul de munca," crede psihologul.

"Cariera conteaza destul de mult in acest moment. Toti ne dorim stabilitatea financiara pe care multi dintre parintii nostri nu au avut-o in perioada comunismului sau dupa aceasta. Acea stabilitate permite si copilului acces la educatie mai buna, servicii medicale mai bune, alimentatie corespunzatoare etc." (Teo, 25 de ani, programator/email developer)

"Cariera conteaza foarte mult la nivel de relaxare mentala si echilibru al tau ca persoana si foarte putin probabil cand esti in focurile nasterii si cand il ai pe micut in brate... Cred ca isi are un rol foarte important - doar face parte din context." (Adelina, 29 ani, antreprenor si consultant de business)

Cand vor tinerii sa devina parinti: varsta ideala

Pana la urma, care este varsta ideala la care tinerii romani vor sa devina parinti? Prea putini cred ca exista una, iar majoritatea sunt convinsi ca momentul conceperii unui copil tine de o relatie cu persoana iubita si de posibilitatea de a te dedica micii fapturi care intregeste un cuplu. 

"Nu exista o varsta ideala pentru a deveni parinti. Consider ca ar trebui sa devenim parinti atunci cand simtim ca ne dorim acest lucru, bineinteles ferindu-ne de extreme de varsta." (Ioana, 28 de ani, traducator) 

 cand vor tinerii romani sa devina parinti

"Nu cred ca tine de varsta, ci de a gasi omul potrivit si resursele necesare pentru a avea ce sa ii oferi unui copil. Ideal mi se pare pe la 25-30 de ani, pentru ca esti si destul de matur. Majoritatea carieristilor aleg sa conceapa un copil dupa 35 de ani, dar nu mi se pare neaparat sanatos. Este o diferenta mare de varsta, nu te vei intelege cu un copil daca il faci la 40 de ani. In plus, este mai greu. Stiu multe femei care au facut tratamente de fertilitate ca sa ramana insarcinate." (Elena, 28 de ani, specialist relatii publice)

"Din punctul meu de vedere, nu exista o varsta ideala pentru ca primordiala mi se pare posibilitatea de a-i asigura copilului toate cele necesare pentru o dezvoltare cat mai potrivita. Si atunci unii oameni isi permit mai repede sa aiba cel putin un copil, altii poate nu-si permit niciodata." (Cristi, jurnalist, 31 ani)

"Cred ca varsta ideala variaza in functie de maturizare. Ca interval de varsta, undeva intre 22 si 40 ani. In cazul meu, trebuie mai intai sa ma pun bine pe picioare din punct de vedere profesional. Imi doresc sa am un copil pe la varsta de 30 sau 31 de ani. Cred ca prietena mea ar fi fericita sa auda macar ca imi trece asta prin minte!" (Dragos, arhitect, 27 ani)

Cand vor tinerii sa devina parinti: cupluri fata in fata

 cand vor tinerii romani sa devina parinti

Qbebe a pus fata in fata doua cupluri diferite de tineri, din orase diferite: Sabina & George din Bucuresti si Cristi & Andreea din Timisoara, adresandu-le aceleasi intrebari legate de momentul cand vor sa devina parinti. Daca la unele raspunsuri, partenerii cuplurilor s-au potrivit, la altele, in special la cele legate de cariera si casatorie, au avut si opinii diferite.

  Sabina, 24 de ani, specialist relatii publice George, 28 de ani, specialist online marketing Andreea, 25 de ani, operator prelucrare si validare date Cristi, 28 de ani, arhitect
Crezi ca exista o varsta ideala la care tinerii sa devina parinti? Da, intre 27 si 30 de ani  
25 de ani

Nu cred ca exista o varsta ideala. Fiecare face un copil cand simte, cand vrea, cand crede ca e momentul. Pentru barbati - pana in 30 de ani. Pentru femei nu ma pot pronunta, dar poate si mai putin de 30. A fost un studiu care arata ca la 30 de ani barbatii au secretia maxima de testosteron in corp si potentialul maxim din punct de vedere fizic.
Tu cand ti-ai dori sa ai un copil? Pe la 27 de ani Eu mi-as dori sa devin tatic la 30 de ani. Primul copil mi-as dori sa aparea la varsta de 28 de ani, iar mai tarziu, sa vina si al doilea. As vrea primul copil pe la 29-30 de ani. Ideal ar fi doi, iar urmatorul sa fie la diferenta de doi ani. Eu imi doresc doi copii, poate si mai multi, dar nu depinde numai de noi.
Sunt tinerele mai "grabite" decat tinerii cand vine vorba de decizia de a avea un copil? Da, pentru ca de obicei fetele sunt mai mature.  Tinerele sunt mai grabite, da.
Si da, si nu, depinde de fiecare. Sunt si fete care vor ele copii si ei nu, dar si in invers.
In general, da. In cuplul nostru este o diferenta de aproape patru ani intre noi si asta e un motiv pentru care ea considera ca putem sa asteptam putin mai mult.
Cat de mult conteaza pentru tine presiunile sociale si ale familiei in intemeierea unei familii? Nu conteaza prea mult. Conteaza ceea ce simt eu.  Conteaza putin presiunile sociale.

Nu conteaza. Noi decidem cand vrem sa ne casatorim, inclusiv cand vrem sa avem copii. Conteaza sa tinem cont si de parerile parintilor.
Cat de importanta este pentru tine ordinea traditionala copil apoi casatorie? Este foarte importanta. Mi se pare normal ca inainte de a face un copil, cuplul sa se casatoreasca. Nu este importanta ordinea traditionala. Prima data casatorie si apoi copii! Pentru noi este destul de importanta. Si parintii nostri au respectat traditia, am incercat sa o pastram si noi. Luna aceasta ne casatorim. Cred ca si pentru copii este bine sa se nasca intr-o familie. Oricat de ciudat suna in vremurile noastre, si actele sunt importante, si faptul ca bebelusul primeste un nume comun cu al parintilor.
Cat de mult conteaza cariera in decizia ta de a avea un copil? Foarte mult. Cred ca inainte de a avea un copil, ar trebui sa-ti cladesti o cariera.
Cariera are o importanta medie, dar alte aspecte sunt mai importante. Intr-o oarecare masura... Nu mi-am propus sa devin o persoana importanta, sa ajung la 35 de ani si abia apoi sa fac copii. Cariera are un rol important pentru ca altfel nu poti sa asiguri un trai decent familiei.
Ce crezi despre adoptie ca solutie pentru cei care au trecut de prima tinerete si nu mai pot face un copil? Mi se pare un lucru bun, atat pentru acel cuplu, cat si pentru copilul adoptat. Este un avantaj pentru ambele parti.  Adoptia mi se pare o decizie fireasca, mai ales in cazul mentionat.  Este o idee foarte buna, sunt multi copii abandonati, merita si ei sa traiasca intr-un mediu mai bun. Adoptia este o solutie potrivita pentru ca sunt foarte multi copii in centre de plasament si este pacat sa nu beneficieze si ei de oportunitatea de a avea o familie.
Din cunostintele tale, cat de des sunt neintelegerile legate de conceperea unui copil un motiv de cearta sau chiar de despartire intre cupluri? In cercul meu de prieteni nu se discuta asa ceva, pentru ca inca nu ne dorim copii. Dar cred ca astfel de neintelegeri ar putea duce la despartire. Destul de rare
Nu stiu. Conteaza mult ca partenerii sa aiba aceeasi parere, sa cada de acord si sa aleaga un moment impreuna, sa nu exista divergente pe tema asta. Noi ne intelegem cam cu o diferenta de un an-doi. Eu vreau mai repede si ea un pic mai tarziu.

Cand vor tinerii sa devina parinti: subiect tabu?

Pentru multi dintre tineri, conceperea unui copil este un subiect tabu. Nu si pentru Teo (25 de ani), singurul tanar dispus sa le dezvaluie cititorilor Qbebe nu doar opiniile legate de momentul cand vrea sa devina tatic, ci si o fotografie cu el.

cand vor tinerii romani sa devina parinti  "Consider ca varsta ideala nu este un lucru care poate fi definit exact. Fiecare persoana decide sa devina parinte in functie de factori sociali, familiali, educationali ori in directa corelatie cu o previziune financiara a cuplului. Tinerii trebuie sa se gandeasca la un copil in momentul in care acestia simt ca au atins un nivel de maturitate psihologica care sa le permita ingrijirea nou-nascutului cu o atentie deosebita, fara interferente majore din partea factorilor mentionati anterior." 

"In acest moment, avand 25 de ani, nu imi doresc un copil si nici nu am programata o data sau varsta specifica pentru o astfel de responsabilitate. Nu resimt in mod deosebit acei factori sociali, familiali sau financiari despre care vorbeam anterior. Totodata, nu posed inca maturitatea psihologica pentru a face fata responsabilitatilor unui tata, dar sunt sigur ca in momentul in care acest lucru se va schimba, gandurile mele se vor indrepta spre intemeierea unei familii."

"Ordinea traditionala copil-casatorie nu este importanta pentru mine in acest moment. Consider aceasta ordine traditionala doar o cutuma pe care nu trebuie sa o respect indeaproape, dar pe viitor, odata ce ating acel grad de maturitate, imi pot schimba parerea." 

In concluzie, decizia tinerilor de a avea un copil este una foarte personala. Desi ordinea traditionala este respectata de tot mai putine cupluri, tinerii au valori, principii care ii calauzesc inainte de a lua decizia intemeierii unei familii. Iata ce ne-a marturisit Adelina, o tanara antreprenoare care din toamna se pregateste sa aiba un copil:

"Cand decizi sa ai un copil trebuie in primul rand sa stii ca esti in armonie cu tine si cu partenerul tau, pe toate planurile, si ca treci la urmatoarea etapa, cea in care dedici timpul, dragostea si atentia unui familii in adevaratul sens al cuvantului."

"Cred cu tarie, si viata imi confirma la fiecare colt de strada, ca unii oameni nu merita sa fie parinti. Vad atatea exemple de parinti frustrati, imaturi, nerabdatori ca fire, saraci ca educatie, care au copii si care ii trateaza groaznic si toate frustrarile si minusurile lor se revarsa asupra copilasilor." (Adelina, 29 de ani, antreprenor si consultant de business)

"Cand mi-as dori sa am un copil? Ah, nu stiu... Si maine, daca as gasi un barbat matur, implicat, echilibrat, omul langa care sa imi fie bine si sa stau alaturi toata viata," a marturisit pentru Qbebe si Elena, o tanara de 28 de ani. 

Sondajul Qbebe a aratat ca tinerii romani vor sa devina parinti atunci cand se simt pregatiti din punct de vedere psihologic, financiar si personal.

Tu la ce varsta ai avut primul copil? Cand iti doresti sa ai un bebe, daca nu ai deja unul? Iti asteptam cu drag raspunsurile in sectiunea de comentarii de mai jos, pe Facebook sau pe forum.

 

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:

Carmen Buterchi, psiholog si psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania

Ioana Jelea, masteranda in Antropologie, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Articolul urmator
O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică
O mamă vrea să-și părăsească soțul după ce acesta i-a cerut să devină femeie casnică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Profesor, influencer, artist? Ce meserii vor tinerii din generația Z
    Profesor, influencer, artist? Ce meserii vor tinerii din generația Z

    Până în 2025, tinerii din Generația Z vor reprezenta aproape 30% din forța de muncă globală. Născuți între 1995 și 2010, membrii acestei generații au fost numiți,...

    Tinerii din România vorbesc despre lucrurile auzite de la proprii părinți. „Au avut grijă să-mi spună că violul a fost și din vina mea”
    Tinerii din România vorbesc despre lucrurile auzite de la proprii părinți. „Au avut grijă să-mi spună că violul a fost și din vina mea”

    A fi părinte este o sarcină extrem de solicitantă, care necesită cea mai mare dedicare și disponibilitate pentru a face față celor o mie de provocări pe care le implică. Cu toate...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce au ajuns cu copilul la spital
    Doi părinți români au fost arestați în Danemarca după ce au ajuns cu copilul la spital

    Doi părinți români stabiliți în Danemarca au fost arestați la scurt timp după ce au ajuns cu bebelușul lor, de doar 5 săptămâni, la spital. Aceștia sunt...

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    Provocarea „Superman" de pe Tik Tok a devenit motiv de îngrijorare pentru sute de părinți români. Ce ne recomandă specialiștii, cum trebuie să discutăm cu copiii?
    Provocarea „Superman" de pe Tik Tok a devenit motiv de îngrijorare pentru sute de părinți români. Ce ne recomandă specialiștii, cum trebuie să discutăm cu copiii?

    O nouă provocare populară pe Tiktok trimite zeci de copii în spital, provocând îngrijorare în rândul medicilor și părinților. Superman Challenge este...

    Bloc social pentru tinerii orfani care împlinesc 18 ani și sunt dați afară din centre. „Trebuie să le oferim un acoperiș deasupra capului”
    Bloc social pentru tinerii orfani care împlinesc 18 ani și sunt dați afară din centre. „Trebuie să le oferim un acoperiș deasupra capului”

    În București urmează să se construiască un bloc social pentru tinerii orfani care, la 18 ani, sunt dați afară din centrele de plasament. Inițiativa aparține Primăriei...

    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare

    Cel putin 1 din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul...

    © 2025 Qbebe