- Albert Einstein s-a căsătorit cu o colegă de facultate, care i-a dăruit 3 copii
- A doua sa soție a fost verișoara lui, Elsa
- Fiul cel mare al lui Albert Einstein a ajuns și el în SUA
- Fiul cel mic al lui Albert Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie
- Tratamentele urmate i-au agravat starea
- Eduard Einstein a decedat într-o clinică de psihiatrie
Albert Einstein s-a căsătorit cu o colegă de facultate, care i-a dăruit 3 copii
La sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1896, Albert Einstein și cea care avea să-i devină soție, Mileva Maric (originară din Serbia), au devenit amândoi studenți la „Institutul Politehnic din Zürich” (Elveția). Au studiat fizica, iar între timp au format un cuplu. În anul 1902, au avut primul lor copil, o fetiță (Lieserl), despre a cărei existență nu s-a știut aproape nimic, susținându-se, pe de o parte, că ar fi fost dată spre adopție sau, pe de altă parte, că ar fi decedat la o vârstă foarte fragedă.
Un an mai târziu, cei doi tineri s-au căsătorit, Mileva fiind cu 4 ani mai în vârstă decât Albert Einstein. În anul 1904, s-a născut cel de-al doilea copil al lor, Hans Albert, iar în anul 1905 tânărul om de știință a lansat mai multe lucrări pe tema atomilor, a cuantelor, iar datorită Teoriei Relativității au fost posibile mari evoluții în fizică.
Sursă foto: American Stock/Getty Images - 16 Februarie 1936: Albert Einstein cu fiul său Hans Albert, și nepotul Bernhard.
În anul 1910, s-a născut și al treilea copil al cuplului, un fiu, care a primit numele Eduard. După patru ani, familia Einstein s-a mutat la Berlin, dar căsnicia lor s-a destrămat, Mileva revenind la Zürich cu cei doi copii, cu care Albert Einstein ținea legătura prin scrisori. Divorțul s-a finalizat în anul 1919.
Sursă poză: captură youtube.com
A doua sa soție a fost verișoara lui, Elsa
După o perioadă în care Albert Einstein a avut probleme de sănătate și a avut parte de îngrijirea venită de la verișoara sa, Elsa, aceasta a început să-l însoțească în toate călătoriile sale. I-a devenit soție în iunie 1919, iar în anul 1921 au plecat amândoi în SUA, unde s-au implicat într-o campanie de strângere de fonduri pentru evreii din Palestina. Tot în acel an Einstein a obținut și un Premiul Nobel „pentru serviciile aduse Fizicii Teoretice, dar mai ales pentru descoperirea legii efectului fotoelectric.”
Sursă poză: Getty Images
În anul 1930, pe fondul ascensiunii nazismului, Albert Einstein și-a dat seama că era cel mai bine să părăsească Germania pentru a fi ferit de politica anti-semită. Astfel, a hotărât să caute azil politic în SUA. A sosit acolo alături de soția sa, Elsa, în anul 1933 și a reușit să devină profesor de fizică la „Princeton Institute for Advanced Study”. Între timp, Elsa află că una dintre fiicele sale suferea de cancer și părăsește SUA pentru a merge la Paris ca să-i fie alături acesteia. După moartea fetei, cealaltă fiică a ei, Margot, își însoțește mama în America. Starea de sănătate a Elsei se va deteriora tot mai mult, aceasta decedând în 1936 în locuința familiei Einstein din Princeton.
Fiul cel mare al lui Albert Einstein a ajuns și el în SUA
Rămânând după divorțul părinților în grija mamei sale, Hans Albert și-a urmat părinții în ceea ce privește cariera, finalizând studiile aceluiași institut ca ei și obținând o diplomă de inginer civil. În condițiile în care nazismul a cunoscut o expansiune tot mai mare, tânărul a emigrat în anul 1938 în SUA, la Greenville. S-a remarcat mai întâi lucrând în cadrul „Departamentului pentru Agricultură” a SUA, mutându-se apoi în California. Acolo a lucrat la „Institutul pentru Tehnologie”, iar în 1947 a devenit profesor la „Universitatea Berkeley” (a predat fizică hidraulică) și a predat acolo până în anul în care a decedat (1973). Hans Albert a fost căsătorit și a avut patru copii.
Sursă poză: Studio Jacobi (Photo by Atelier Jacobi/ullstein bild via Getty Images) (Albert Einstein si fiul său Hans Albert - 1927)
Fiul cel mic al lui Albert Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie
Eduard era poreclit „Tete”, remarcându-se din primii ani ai copilăriei prin interesul pentru muzică și pentru poezie. Treptat, a fost tot mai pasionat și de psihiatrie, mai ales de opera lui Sigmund Freud. S-a înscris la Universitatea din Zürich pentru a se pregăti să devină medic psihiatru.
În jurul vârstei de 20 de ani, Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat într-o instituție pentru boli mentale doi ani mai târziu. După această primă internare, s-a întors acasă, alături de mama sa, Mileva, care l-a îngrijit până la decesul ei, în anul 1948.
Sursă poză: captură youtube.com
Tratamentele urmate i-au agravat starea
Întrucât în acea perioadă nu exista un tratament special pentru schizofrenie, potrivit fratelui mai mare al lui Eduard, Hans Albert, Eduard ar fi fost tratat prin terapie cu electroșocuri. Aceasta i-ar fi fost însă foarte dăunătoare, provocându-i tulburări cognitive permanente, inclusiv în ceea ce privește limbajul și memoria.
Ambii părinți i-au fost alături lui Eduard în perioada în care a fost de mai multe ori prin diferite sanatorii. De exemplu, Walter Isaacson, unul dintre biografii geniului, a scris, în cartea „Einstein. His Life and Universe”, că acesta a suferit mult din cauza fiului său mai mic, fapt confirmat de cea de-a sa soție, Elsa: „Einstein îl iubește pe Eduard. Acest necaz îl macină pur și simplu...”. Tot în această lucrare s-a adus în discuție faptul că Albert Einstein ar fi susținut că boala lui Eduard a fost moștenită pe linie maternă, susținând că un tratament bazat pe psihoanaliză nu ar fi fost adecvat pentru acesta.
Mileva, fosta soție a lui Albert Einstein, a încercat să ia legătura cu unul dintre cei mai vestiți psihoanaliști ai epocii, Carl Jung, în speranța că i-ar putea ajuta cumva fiul. În acest scop, i-a adresat acestuia, în 1936, o scrisoare: „Dragă Profesore, În semestrul trecut v-am urmărit prelegerile cu mare interes și admirație. Din păcate, nu a stat la mijloc doar interesul meu pentru știință ca să realizez acest demers, ci dorința de a înțelege puțin din boala serioasă care l-a lovit pe fiul meu...Mi-aș dori să vă întâlnesc să vă cer un sfat și să vă exprimați opinia în legătură cu boala sa...”
Eduard Einstein a decedat într-o clinică de psihiatrie
Când mama sa a murit, fiul cel mic al lui Albert Einstein a ajuns să se interneze în clinica de psihiatrie „Burghölzli” din Zürich. În perioada în care a stat acolo, a comunicat cu tatăl său prin intermediul scrisorilor pe care și le trimiteau unul altuia, dar nu au mai apucat să se întâlnească. Eduard Einstein a decedat în 1965, la vârsta de 55 ani, în urma unui accident vascular cerebral.
Surse: allthatsinteresting.com, biography.com, forbesc.com, messagetoeaggle.com, nature.com, phalpern.medium.com, thevintagenews.com
Sursă poză principală: captură youtube.com
Surse foto: youtube.com