Ceea ce vreau să aduc acum în discuție este, însă, declarația pe care Ministerul Educației, Ecaterina Andronescu, a avut-o când a fost întrebată de către Digi 24 ce spune despre școlile unde nu există săpun la toaletă: "Măsura știți care este? Să plece [copiii - n.red.] cu un pachet de șervețele. De regulă, șervețelele acestea umede sunt antibacteriene și trebuie învățați copiii să le folosească. E bună și masca, dar în general copiii nu cred că au așa o mare bucurie să o păstreze. Dar șervețelul este un element extrem de la îndemână și pe care trebuie să învețe să îl folosească. Dacă copilul nu se simte bine părintele îl vede și nu îl lasă în colectivitate pentru că propriului lui copil îi este ceva mai rău. Ar trebui să fie și o școală a părinților, toate lucrurile se învață. De multă vreme m-am gândit la acest lucru și poate că într-o zi vom și reuși să facem o școală pentru părinți. Și poate și în lege să avem un capitol special dedicat părinților. Am văzut în legea japoneză și poate ne inspirăm", a susținut Andronescu.
Am încercat din răsputeri să nu îmi dau cu părerea, dar mi-a zburat imediat mintea la replica celebră a reginei Maria Antoaneta a Franței, care, când țara suferea de foame și oamenii manifestau pe străzi strigând după pâine, ea a replicat „Ce neghiob e poporul, care vrea neapărat pâine, când ar putea să-şi cumpere cozonaci!". Cam așa și la noi acum. Țara strigă că este epidemie de gripă, și se aude de la Minister:
De ce ne trebuie săpun, când oamenii își pot cumpăra șervețele umede
Știți cât de tragic se încheie povestea extravagantei regine. Știți, de asemenea, că expresia care a consacrat-o defineşte persoanele cinice şi naive în acelaşi timp, fără simţul realităţii. Poate că sfatul de mai sus ar fi fost binevenit, dacă trăiam într-o țară unde chiar și în școlile de la țară sau din cartierele mai sărace ar fi fost condiții excelente din punct de vedere al igienei. Iar a cumpăra șervețele umede ar fi fost un plus de siguranță pentru copii în școli, pe lângă săpunurile de la toalete. În contextul prezentului românesc acest sfat nu este suficient, este deplasat și nu rezolvă o problemă ce persistă de ani de zile. Practic, conform ministrului, problema lipsei săpunurilor din școli de la toalete nu este a ministerului, este a părinților. Și tot ei sunt cei care trebuie să găsească soluții. Asta și facem, din păcate. Pentru că soluția de prevenire a gripei în școli oferită de Ministrul Educației este atât de simplă: niște banale șervețele umede.
Surse: Digi 24, Antena 3, Realitatea