Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori

Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În acest an, Floriile sunt pe data de 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. Floriile nu au niciodată o dată fixă, dar se știe că sunt întotdeauna duminica, mai exact în ultima duminică de dinaintea Paștelui. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre originea sărbătorii Floriilor și despre tradițiile ce o însoțesc. De asemenea, vei descoperi câteva dintre cele mai deosebite nume inspirate de flori, în condițiile în care în cultura noastră persoanele ce au astfel de nume își sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor.

Duminica Floriilor

Floriile fac parte dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Semnificația Duminicii Floriilor este următoarea: intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim înaintea Patimilor, evenimentul fiind amintit de toate cele patru Evanghelii.

reprezentare-a-scenei-in-care-Mantuitorul-este-intampinat-la-intrarea-in-Ierusalim-cu-frunze-de-finic

Pentru prima dată au fost făcute mențiuni despre această sărbătoare în secolul al IV-lea. De exemplu, Sf. Epifanie i-a dedicat două predici, în timp ce pelerina Etheria (Egeria), spre sfârșitul secolului al IV-lea, a relatat cum se sărbătoreau Floriile la Ierusalim. În cadrul jurnalului ei de călătorie în Locurile Sfinte, aceasta a precizat că, după desfășurarea Sfintei Liturghii, avea loc o procesiune. În jurul orei 13:00, creștinii și episcopul cetății mergeau la Muntele Măslinilor (locul în care s-a înălțat la Cer Mântuitorul). Mai târziu, după-amiaza (în jurul orei 17:00), se cobora spre Cetatea Sfântă, toți purtând în mână ramuri de măslin și de finic, spunând „Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului”, în scopul reconstituirii momentelor în care Mântuitorul a fost întâmpinat când a intrat în Ierusalim. După coborârea de pe Muntele Măslinilor, se ajungea la Biserica Sfintei Învieri, unde era oficiată Vecernia.

În privința originii termenului „Florii”, acesta a fost asociat, pe de o parte, cu denumirea unei sărbători precreștine, romane, numită „Floralia”, ce îi era dedicată zeiței Flora (zeița florilor, a plantelor din grădini, a pomilor fructiferi, a cerealelor). Pe de altă parte, potrivit „Doxologia”, preoții precizează că denumirea sărbătorii „Floriilor” nu se leagă de sărbătoarea precreștină, ci se referă chiar la plural substantivului „floare”. De pildă, în „Cazania lui Varlaam” sau în „Liturghierul de la București” (ambele din secolul al XVII-lea), denumirea în slavonă veche a pericopei (o poveste din Biblie, care conținea o parabolă) „Nedĕlia țvĕtnaia” (citită când se prăznuia Intrarea lui Hristos în Ierusalim) a fost tradusă  astfel: „Duminica Floriilor”.

Pentru a putea înțelege mai bine semnificația Floriilor, ar trebui să se țină cont  și de acest aspect: Duminica Floriilor marchează intrarea în săptămâna de precede Paștele, numită „Săptămâna Patimilor”.

Tradiții de Florii

În țara noastră, indiferent de regiune, cea mai cunoscută tradiție din Duminica Floriilor este binecuvântarea ramurilor de salcie în biserici, urmând ca acestea să fie duse apoi în casele credincioșilor. Acest obicei a fost preluat din vremea în care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim cu ramuri de finic, fiind însă adaptat culturii și climei de la noi, de aceea finicul a fost înlocuit cu salcia.

credinciosi-cu-ramuri-de-salcie-si-preot-la-intrarea-intr-o-biserica

Semnificațiile salciei, pentru creștini, au fost explicate și de profesorul doctor Remus Rus, în lucrarea sa intitulată „Salcia, simbolul vieții și al morții”. Potrivit acestuia, martirii creștini erau numiți „ramuri de salcie purtătoare de rod”, provenite din Copacul Divin, ce era Iisus Hristos. În aceste condiții, cei ce s-au jertfit pentru El, au reușit, la rândul lor, să biruie moartea. În alte scrieri religioase, salcia a fost asociată și cu Fecioara Maria. În același timp, acest copac este asociat în tradiția populară cu o putere tămăduitoare, ramurile de salcie sfințite fiind de folos inclusiv celor ce au probleme de sănătate.

Întrucât le-a fost acordată importanță nu numai când sunt Floriile, ramurilor de salcie care urmează să fie sfințite le-a fost dedicată și o rugăciune. Conform „Molitfelnic.ro”, aceasta ar trebui rostită în momentele în care salcia este sfințită în Biserică:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

Despre sfințirea salciei s-a vorbit și în cărțile de cult vechi. Spre exemplu, în „Liturghierul” lui Dosoftei este menționată inclusiv rugăciunea rostită în acest scop, numindu-se „Molitvă la blagoslovitul mâțâșoarelor, la Dumineca Florilor”, iar în „Moliftelnicul de la Alba-Iulia” (secolul al XVII-lea) se vorbește despre „Dumineca florilor pe sălcii”.

În anumite zone din România, ramurile de salcie sunt folosite inclusiv la colindat. De pildă, în Muntenia și în Dobrogea, în ajunul Duminicii Floriilor (cunoscută și sub numele de Sâmbăta lui Lazăr, amintind de una dintre minunile lui Iisus Hristos: Învierea lui Lazăr) fetele practicau un ceremonial străvechi, numit „Lăzărița”. „Lăzărița” este una dintre fetele implicate în ceremonial, care se mbrăca în mireasă, iar alături de celelalte participante colindau la ferestrele caselor. „Colindătoarele” relatau drama lui Lazăr (plecarea acestuia cu oile, cum se urcă într-un copac pentru a lua frunze ca să hrănească animalele, căderea din copac ce îi provoacă moartea, găsirea și aducerea lui Lazăr acasă, pregătirea acestuia pentru înmormântare etc.), în timp ce „Lăzărița” stătea în mijlocul lor.

imagien cu ramuri de salcii langa o icioana si o lumanare aprinsa

Tot pentru a colinda în ajun de Florii se adună și cete de copii din sate din Ialomița. Aceștia poartă ramuri de salcie sfințite la biserică și merg în gospodării pentru a face urări de sănătate.

O tradiție de Florii unică, prezentă în Moldova, în zona Vaslui, este aceea de a se colinda când sunt Floriile, dar și de Paște. În Duminica Floriilor, la biserică, se cântă, de exemplu, un colind precum este și „A venit din cer de sus” (poveste versificată a Răstignirii Mântuitorului).

Întrucât salcia este dusă în gospodării pentru a proteja toată familia, fiind păstrată atât în interiorul casei (la icoane), cât și în afara acesteia (la ferestre, la streașină, în copacii din grădină etc.), în sate din Oltenia exista obiceiul să se lege ramuri de salcie împletite în pomi pentru ca aceștia să dea rod și să fie feriți de fenomenele extreme ale naturii. Uneori, mâțișorii salciei erau puși în păr de fete pentru un păr mai bogat. Chiar și stupii de albine erau protejați cu mâțișori. După ce se asigura protejarea gospodăriei, femeile duceau salcie și la cimitir, punând-o la cruci și pe morminte.

În zona Ardealului și în Banat există superstiții ce țin mai ales de ajunul Floriilor. Spre exemplu, fetele necăsătorite așezau o cămașă curată și o oglindă sub un păr altoit. Odată ce răsărea soarele, obiectele menționate eraut utilizate în farmece pentru sănătate și pentru dragoste În același timp, fetele obișnuiesc să se spele pe cap cu un amestec de apă și busuioc la miezul nopții pentru a avea părul mai frumos. O parte din amestec se păstrează pentru a fi turnat la rădăcina unui păr din dorința ca băieții să le admire așa cum ar admira un arbore plin de flori.

Ce să nu faci de Florii

Preoții atrag atenți asupra următorului fapt: ramurile de salcie care au fost binecuvântate când sunt Floriile nu trebuie aruncate în momentul în care se usucă. Pe de o parte, este indicat ca acestea să fie păstrate în casă, la icoane, la uși sau la ferestre până la Floriile din anul următor. Pe de altă parte, preoții recomandă îngroparea sau arderea ramurilor de salcie, considerându-se că așa acestea se reîntorc în natură.

Altă interdicție pentru ziua de Florii este cea care este valabilă și pentru alte zile de sărbătoare din calendarul creștin-ortodox: nu se va realiza curățenie în casă, în credința populară susținându-se că persoanele ce nu respectă această regulă având parte de rău pe tot parcursul anului.

În același timp, de-a lungul timpului s-au conturat diferite superstiții ce țin de Duminica Floriilor, ca de exemplu:

  • Nu ar trebui să se planteze pomi în săptămâna ce precede Floriile întrucât, în caz contrar, aceștia doar vor înflori, fără să aibă și fructe
  • În cultura populară, se spune că persoanele care își vor spăla părul de Florii fără apă descântată, sfințită, vor încărunți prematur- O superstiție similară este și aceasta: cine se spală pe cap de Florii încărunțește precum pomii cu flori albe proaspăt înfloriți

Se mănâncă icre în Duminica de Florii?

În condițiile în care, când sunt Floriile, este și cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui (după Buna Vestire, ce are loc pe 25 martie), este permis să se consume pește și produse derivate, așa cum sunt și icrele. Dezlegarea la pește este permisă de Biserică întrucât se crede că Mântuitorul ar fi cerut să aibă la masă pește în această zi.

Rugăciune de Florii

maini-de-femeie-care-se-roaga-in-aer-liber

În Duminica Floriilor, ar trebui să-ți începi ziua cu o rugăciune pe care ar trebui să o rostești de dimineață:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi;
Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău,
Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea,
prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie,
poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii,
luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I a prevestit învierea,
Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini
ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie:
osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti
să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi,
în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat,
cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh,
acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Altă rugăciune pe care să o spui când sunt Floriile este și cea de mai jos, despre care se spune că este ideal să fie rostită de trei ori pentru a avea parte de noroc:

„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viață ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din întunericul neființei și viață mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpina trebuințele. Tu ești Cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispite. Când mă rătăcesc, Tu mă întorci în calea poruncilor Tale,- când mă poticnesc, Tu mă sprijinești; când cad, Tu mă ridici,- și când păcătuiesc, Tu mă întorci și-mi deschizi părinteștile Tale brațe. O, cât de multe sunt datoriile mele către Ține, pentru că mi-ai dat viață și mi-ai dat în toate zilele semne despre părintească Ta bunătate și îngrijire.
Plin, așadar, de vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele, și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine, și mă rog cu umilință că bunătatea Ta să nu mă părăsească în tot timpul vieții mele, și înțelepciunea Ta să mă povățuiască totdeauna în calea binelui și fericirii, pentru rugăciunile și mijlocirile sfântului (al cărui nume îl porți) și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.”

Nume de Florii binecuvântate

selectie de flori de primavara pe fundal bleu

În afara semnificației religioase a Duminicii Floriilor, această zi este specială pentru persoanele ce poartă nume de flori, care își serbează onomastica. 

Citește și: 10 nume de copii inspirate din opera lui Mihai Eminescu

Printre numele binecuvântate, celebrate de Florii, sunt cele care derivă direct de la „floare”, cum ar fi:

  • Floarea
  • Florica
  • Florița
  • Florea
  • Florența
  • Florin
  • Florina
  • Florentina
  • Florentin
  • Florela
  • Florinel
  • Florian
  • Floriana
  • Floricel
  • Flora
  • Floricica

Nume care se sărbătoresc de Florii

Nume de fete

Unele dintre cele mai apreciate nume de flori pentru fete sunt:

  • Anemona
  • Brândușa
  • Camelia
  • Crina
  • Crenguța
  • Crizantema
  • Frusina
  • Gențiana
  • Garofița
  • Hortensia
  • Iasmina
  • Iris
  • Liliana
  • Margareta
  • Micșunica
  • Narcisa
  • Panseluța
  • Romanița
  • Roza
  • Rozalia
  • Violeta
  • Viorica

bebelus-imbracat-pentru-a-intruchipa-un-melc-avand-cateva-flori-in-preajma-sa-in-patut

Nume de băieți

În afară de cei care poartă numele de Florin sau de Florentin, când sunt Floriile își serbează onomastica și cei cu oricare dintre numele de mai jos:

  • Bujor
  • Codrin
  • Codruț
  • Crin
  • Laur
  • Laurian
  • Laurențiu
  • Lilian
  • Mărgărit
  • Mugur
  • Mălin
  • Narcis
  • Trandafir
  • Viorel

Este Laura nume de floare?

„Laura” este unul dintre cele mai populare nume, fiind utilizat nu numai în cultura noastră, ci și în altele, cum ar fi în cea anglo-saxonă sau în alte culturi latine (spaniolă, italiană etc.).

Deși nu face parte dintre numele de flori consacrate, cele care îl poartă își vor sărbători și ele onomastica în Duminica Floriilor în condițiile în care originea acestui nume este următoarea: reprezintă forma feminină derivată din latinul „laurus”, care înseamnă „laur” (un arbust cu frunze veșnic verzi, ce erau folosite în Antichitate pentru a-i celebra pe învingătorii de la Olimpiade, dar și pentru a-i cinsti pe împărații romani sau pe poeți). 

Dacă îți dorești să-ți sărbătorești copilul și când sunt Floriile și dacă îți plac florile, orientează-te spre oricare dintre numele amintite. Desigur, în alegerea ta, ține cont și de cum arată florile respective și gândește-te care dintre ele i s-ar potrivi mai bine.

Citește și: Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

Surse: a1.ro, antena3.ro, civilizatia.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, digi24.ro, evz.ro, fanatik.ro, gds.ro, mediafax.ro, molitfelnic.ro, nameberry.com, patriarhia.ro, semnificatia-numelui.net, ziarullumina.ro, ziarulunirea.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase
    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase

    Nu degeaba au primit titulatura de „cele mai frumoase gemene din lume” când aveau doar 7 ani. Ava și Leah Clements sunt la fel de frumoase, au contracte fabuloase cu firme...

    15 nume pentru copii inspirate de ceremonia Premiilor Oscar 2023
    15 nume pentru copii inspirate de ceremonia Premiilor Oscar 2023

    Se pare că premiile Oscar nu inspiră doar la ținute extravagante sau la idei de filme, ci și la idei de nume pentru bebeluși. Decernarea premiilor de anul acesta a avut loc pe data de...

    Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut
    Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut

    60000 din copiii care călcau timid pragul școlii în clasa I acum 12 ani, nu s-au înscris la Bacalaureat! Echivalentul populației unui oraș mic! Ce s-a întâmplat...

    Cele 4 zodii care îl apucă pe Dumnezeu de picior anul acesta! Își găsesc, în sfârșit, fericirea
    Cele 4 zodii care îl apucă pe Dumnezeu de picior anul acesta! Își găsesc, în sfârșit, fericirea

    Fiecare dintre noi vede fericirea în alt fel și, ca să avem parte de ea, facem tot ce putem. Fie că vor învăța să se bucure mai mult de ceea ce au deja, fie că vor...

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate
    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate

    Trei zodii caracterizate de o bunătate ieșită din comun, care oferă o mână de ajutor oricui le cere, care oferă sprijin necondiționat și nu sunt capabile de nicio răutate....

    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

    Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți
    Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți

    Alegerea unui nume potrivit pentru copii nu este tocmai cea mai ușoară sarcină pentru viitorii părinți! Și nu e de mirare. Fiecare părinte vrea ca numele copilului sau să fie unul...

    © 2024 Qbebe