7 Reguli pentru un Craciun in familie reusit!

7 Reguli pentru un Craciun in familie reusit!

Ioana-Catalina Pavel

A mai trecut un an. Nici nu-ti vine sa crezi, nu-i asa? Iarasi vin Sarbatorile, si odata cu ele, curatenia, cumparaturile, adunarile in familie. Cu toate astea, nicio sarbatoare nu seamana cu alta, asa cum nicio zi cu alta zi. Semnificatii noi te asteapta sa le cercetezi: esti mai matura, mai implinita, ti-au mai aparut riduri, copilul tau a mai crescut...? Iti recomand sa incepi cu un bilant si sa faci pace cu tine ... daca vrei sa ai cu adevarat un Craciun reusit.

1. Impaca-te cu tine!

Stiu, ai o multime de treburi de care sa te ocupi si Craciunul bate la usa. Iti reamintesc ca sarbatoarea Craciunului este facuta pentru om si nu omul pentru Craciun! Toata forta de a le rezolva pe toate si mai ales de a te bucura vine din interior. Ia-ti cateva zile in care sa fii numai tu cu tine. Nu, nu este un lux! Poti sa fii sigura ca mai mult timp si energie vei pierde daca NU iti vei lua acest timp de relaxare.

 


Mediteaza la anul care a trecut. Care sunt primele bucurii/ evenimente fericite care iti apar in minte? Noteaza-le pe un caiet sau pe o foaie. Dar evenimente triste? Noteaza-le si pe acestea. Care sunt mai multe? Ce ai fi vrut sa faci anul acesta si nu ai realizat? Cat ai facut din ce ti-ai propus? Fii sincera cu tine. Este un exercitiu extraordinar pentru a face pace cu tine, si a castiga forta interioara.

2. Iarta!

Sarbatoarea Craciunului nu este doar o sarbatoare a cadourilor si a veseliei, este, mai ales, o sarbatoare a iertarii si a iubirii. De ce? Pentru ca ce serbeaza crestinii de peste tot din lume, de fapt, pe 25 decembrie? Nasterea Domnului Iisus Hristos. Este o sarbatoare a iertarii pentru ca prin aceasta nastere, Dumnezeu face pace cu lumea, venind in lume, intrupat, ca sa o salveze de pacat. Este si o sarbatoare a familiei pentru ca pruncul sfant s-a nascut intr-o iesle inconjurat de familia lui, asa cum vedem in atatea icoane si felicitari de iarna.

Craciunul este o sarbatoare sfanta pentru ca te indeamna sa te deschizi, in primul rand in fata ta. Vei vedea ca ai inauntru o multime de rani sufletesti pentru care inca invinovatesti multe persoane din jurul tau, fie ca recunosti asta sau nu. La o analiza mai atenta, iti vei da seama, ca nu ai ranit de fapt pe nimeni asa de mult, cum te-ai ranit pe tine. Asa ca incepe sa ierti...si incepe cu tine!


3. Respecta dorinta fiecaruia de a-si petrece Sarbatorile!


Da, Craciunul inseamna mai ales adunarea membrilor familiei si impacare. Dar asta nu inseamna deloc ca trebuie sa constrangi pe cineva sa se impace cu tine sau sa vina la tine acasa, „de dragul sarbatorilor". Pune pe hartie persoanele pe care ai vrea sa le inviti la tine, fie ca esti sau nu in cele mai bune relatii.

Partea care-ti revine tie este sa le suni, sa le urezi Craciun fericit si sa lansezi o invitatie. Daca ei vor refuza sau vor spune fraze ambigue, este alegerea lor. Tu trebuie sa le-o respecti, si sa fii multumita ca ai facut ce ti-a stat in putere sa te impaci cu rudele tale.

4. Nu te stresa prea tare cu „pregatirile"

 


Da, ai de facut multe cumparaturi, nu? De la alimente, la cadouri. Ai de facut curat, de scos covoarele de la curatatorie, de sters geamurile si de dat cu mopul. Minunat! Ce curat o sa fie dupa ce termini!

Fii organizata! Fa-ti liste, pe zile daca ti-e mai usor, cu activitatile pe care le ai de facut si cu lucrurile pe care trebuie sa le cumperi. Sunt mai multe lucruri de facut in perioada asta a anului, inteleg. Dar de ce sa iti pierzi linistea interioara pentru asta, nu este de inteles.

5. Cadourile


Cadourile de Craciun sunt un adevarat motiv de stres pentru foarte multi oameni. In primul rand pentru ca primul lucru la care ne gandim este „cati bani va trebui sa scot din buzunar si luna asta...", nu? Ei, acesta este motivul de stres: acest gand, si nu faptul in sine. A cumpara cadouri pentru cei dragi ar trebui sa fie un motiv de bucurie, si daca nu e, mai bine nu cumperi nimic.

Pentru a scapa de acest stres, gandeste-te bine ce buget poti sa aloci pentru cadouri. Apoi, care sunt persoanele carora vrei sa le iei ceva? Gandeste-te apoi, ce le-ar placea cel mai mult sa primeasca sau de ce ar avea nevoie. Daca nu iti permiti, nu cumpara ceva doar ca „sa dai un cadou". Faptul ca veti fi impreuna, intelegerea si caldura ta vor face mai mult pentru acea persoana, decat un „cadou simbolic", daca te iubeste.

Programeaza-ti o zi in care sa iei toate cadourile pe care ti le-ai propus, ca sa nu te nelinistesti inainte cu cateva zile de Craciun, sa nu mai ai nici timp si nici sa nu gasesti nimic pe gustul tau...

Nu uita sa iti iei si tie ceva de Craciun!

  


6. Nu intra in panica: curatenia si cumparaturile

Poate ca lipsa de timp si a banilor iti aduc, in perioada sarbatorii Craciunului, mai multa suparare si tristete decat bucurie si impacare...Ia-ti un moment si gandeste-te ca aceasta sarbatoare este pentru tine. Concentreaza-te asupra partilor pozitive. Ia o foaie si imparte-o in doua: intr-o coloana scrie motivele pentru care esti recunoscatoare si in cealalalta coloana cele pentru care esti trista. In ce coloana ai mai multe motive? Multumeste! 

Apoi imparte-ti timpul si banii. Imparte responsabilitatile fiecarui membru al familiei. Incepe curatenia de pe acum (fa cate putin in fiecare zi, in week-end, sau ia-ti cateva zile libere inainte de Craciun). Fii recunoscatoare pentru atat cat ai si incearca sa cumperi doar strictul necesar.

Nimeni din cei din jur nu te va condamna si nici nu vor vedea macar, ca nu ai sters praful de pe ultimul raft din bucatarie si nimeni nu se va supara pe tine ca nu a primit lantisorul de aur pe care si-l dorea. Pune mai mult accent pe ceea ce ai deja si pe ceea ce poti sa oferi. Fa-le pe toate zambind. Asta te va ajuta sa te menajezi, si sa nu intri in panica!

 


7. De Craciun...mananca bine, roaga-te si ofera!

Sarmale, caltabosi, ciorba de burta, cozonaci sunt numai cateva din bunatatile pe care le vei pregati pentru Craciun, daca te-ai hotarat sa il petreci acasa, nu-i asa? Pentru ca sarbatoarea aceasta este si una a generozitatii, nu uita sa treci si pe la Biserica, sa te rogi si sa multumesti pentru toate cate ti-au fost date si sa dai si celor care au mai putin decat tine cate ceva de mancare. Probabil ca ai simtit deja ca sentimentul de a oferi este mai frumos decat acela de a primi.

Nu uita sa scrii si felicitari pentru rudele si prietenii tai de departe. Chiar daca acum la moda sunt mai degraba felicitarile electronice, parca un gand frumos scris cu stiloul impresioneaza mai mult...Tu ce zici?

 

Ai deja tot ce iti trebuie pentru a te bucura de aceasta sarbatoare minunata. Te-ai impacat cu tine insati, ai terminat de gatit, de facut curat si de cumparat cadouri. Acum nu-ti mai ramane decat sa oferi si sa te bucuri sincer, inconjurata de cei dragi ai tai, pentru aceste daruri. Craciun Fericit!

Tu cum iti vei petrece Craciunul anul acesta?

Articolul urmator
Împodobirea bradului de Crăciun ne face mai fericiți, spun psihologii
Împodobirea bradului de Crăciun ne face mai fericiți, spun psihologii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
    Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

    Printre dorințele pe care ținem să ni le îndeplinim an de an, de Crăciun, se regăsește și aceasta: să putem fi alături de cei dragi. Chiar dacă îți întemeiezi o...

    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni
    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni

    La vârsta de doar 15 ani, un băiat cu autism are două recorduri mondiale stabilite cu blocurile Jenga și a devenit sursă de inspirație pentru un film de succes!

    Oana Roman îi face un cadou inedit fiicei ei de Crăciun. O duce în Laponia să își împlinească visul de a-l întâlni pe Moș Crăciun!
    Oana Roman îi face un cadou inedit fiicei ei de Crăciun. O duce în Laponia să își împlinească visul de a-l întâlni pe Moș Crăciun!

    Anul acesta, Laponia face parte dintre cele mai căutate destinații de vacanță. De aceea, nu este surprinzător faptul că și vedetele de la noi încearcă să-și...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”
    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”

    Ela Crăciun este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV de la noi. Deși a absolvit Facultatea de Comerț și Turism și a făcut un master în „Dreptul...

    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

    O mamă de peste hotare mărturisește că al său fiu de 12 ani încă mai crede în Moș Crăciun. Sau cel puțin…ea nu i-a spus niciodată adevărul, însă...

    Nu am reușit să am copiii mei, dar soarta mi-a adus în grijă șase copii
    Nu am reușit să am copiii mei, dar soarta mi-a adus în grijă șase copii

    A încercat în numeroase rânduri să rămână gravidă, dar nu a reușit. Până când destinul i-a pus în brațe șase copii.

    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?
    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?

    „Mami, sunt deja fetiță mare. Vreau să merg la oliță!” - asta a auzit o mamă de peste hotare de la fiica ei în vârstă de 2 ani și jumătate. Ceva ce ar vrea...

    © 2025 Qbebe