Daca relatia a fost fundamentata de la inceput pe respect si iubire, monotonia sau plictiseala nu-si vor face prea des aparitia iar daca vor aparea, vor putea fi usor indepartate.
Uneori insa unul dintre parteneri coplesit de prezenta celuilalt se simte "plictisit" de aceasta relatie simte ca trebuie sa faca ceva, si nu ii vine altceva in minte decat sa iti comunice cumva acest lucru. De multe ori atunci cand celalalt iti propune sa "pastrati o oarecare distanta" nu inseamna neaparat ca vrea sa va despartiti. Daca nu incepi sa iti faci singur/a ganduri ca ar avea de fapt ganduri ascunse, si il iubesti cu adevarat, ii vei acorda distanta si timpul de care are nevoie.
De ce ne plictisim intr-o relatie?
Nu ar trebui sa ne plictisim din cauza relatiei. E posibil sa fie ceva in neregula chiar cu partenerul care simte acest lucru. Poate trece prin anumite momente de maturizare si poate "jumatatea" nu il/o mai satisface. Sau poate pur si simplu intr-un moment de sinceritate cu sine insusi, isi da seama ca partenerul/partenera nu mai e ceea ce "a crezut", "a proiectat" la inceput sau nu mai e persoana cu care vrea sa isi petreaca restul vietii.
Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa iti dai seama daca mai poate fi salvat ceva sau nu, si cum sa faci asta.
1. De obicei daca simti ca "nu mai e ca la inceput", e ceva in neregula cu tine si nu neaparat cu relatia sau cu celalalt. Se intampla adesea sa ne proiectam dorintele noastre cele mai ascunse pe celalalt, sa ne mearga asa vreo cateva saptamani, luni, uneori chiar si ani, si la un moment dat sa "ne trezim" . Uneori se intampla asta dupa casatorie. Nu te grabi sa iei vreo hotarare in momentele acestea.
2. Ia-ti un timp singur/a. Comunica-i acest lucru partenerei sau partenerului tau cu cea mai mare caldura si cu cel mai mare calm posibil. Spune-i ca efectiv vrei sa te aduni putin, pentru ca ati fost cam apropiati in ultima vreme, le-ati facut pe toate impreuna, si nu mai stii care iti sunt propriile limite si cine mai esti tu cu adevarat. Daca tine cu adevarat la tine, va intelege ca o mica vacanta e binevenita intr-un cuplu. Atunci veti vedea daca si cat de dor va va fi unul de celalalt...
3. E foarte posibil ca in tot acest timp sa descoperi ca pur si simplu nu aveti activitati separate (sau in alte cazuri, activitati comune). Serviciul este poate singurul loc in care nu e ea sau el acolo. E important si recomandat ca oricat de longeviva ar fi o relatie sa va pastrati fiecare spatiul vostru de intimitate.
4. Daca s-a instaurat griul in tabloul vostru, adu putina culoare. Nu e niciodata prea tarziu sa schimbi putin sau ceva la "stilul" relatiei voastre. Cumpara 2 bilete la mare in luna aprilie. Sau, daca bugetul nu e o problema, ia doua bilete la Ierusalim. Daca bugetul e o problema, ia doua bilete la filmul ei preferat. Fa-i o surpriza, cumpara-i un cadou! Orice ai alege, ideea e sa reconstruiesti mesajul iubirii tale si sa il re-comunici, daca te intereseaza cu adevarat relatia asta.
5. Prioritizeaza lucrurile din viata ta! Pe ce loc se afla in viata ta relatia asta, dar partenerul/ partenera ta? Este vorba de iubire adevarata? Atunci cand iti raspunzi la aceste intrebari, iti dai seama mai clar despre ce e vorba de fapt in relatia asta, ce te sacaie, ce nu-ti mai place, cine e de vina, si de obicei atunci iti vin in minte cele mai bune si originale idei pentru a pune iar relatia pe roate...
6. Innoieste mesajele pozitive! Daca este vorba despre o relatie mai lunga, e foarte posibil sa fi uitat sa va apreciati unul pe celalalt, si sa va instrainati, lasand relatia sa curga "din inertie". Iata cateva mesaje pozitive: "Draga mea, iti multumesc foarte mult ca m-ai ajutat la.." ,"Ti-am spus vreodata cat de mult imi place zambetul tau?", "Sunt mandru/a de tine", "Iti sunt recunoscator/oare pentru ca..", "Ma bucur pentru tine". In general ajuta complimentele de orice fel si mesajele care sa exprime recunostinta. Va veti face amandurora un mare serviciu, reamintindu-va ce va tine impreuna de fapt...
7. Daca e vorba de o lunga casnicie, si vrei sa dispara rutina zilnica care s-a instalat in familie, o idee buna ar fi sa plecati numai voi doi singuri undeva pentru o saptamana sau chiar doua. Poate fi la munte, la mare, sau chiar la tara undeva. Reintalniti-va la umbra unui copac!
8. Cautati-va hobby-uri comune!
9. Faceti niste"fapte bune". Faceti o selectie de haine si donati-le impreuna saracilor. Sau mergeti impreuna si donati sange. Mergeti duminica la Liturghie. Mergeti si va spovediti la acelasi preot. La urma urmei alungarea plictiselii inseamna de fapt sa iti reamintesti "de ce sunteti de fapt impreuna", ce va uneste, daca si cat de mult va iubiti.
10. Din pacate, exista si cazuri cand resimtirea plictiselii nu e decat un semn ca relatia e pe duca. Daca ajungi la concluzia asta, pentru ca ai avut parte de mai multe "episoade de plictiseala" sau simti ca efectiv te strofoci prea tare sa faci relatia asta sa functioneze, atunci cel mai bine e sa o intrerupi cat de curand.