Pe vremuri, când încă nu se inventaseră polistirenul şi tâmplăriile cu garnituri de etanşeizare, aerul îşi regenera calitatea prin transfer natural, prin intermediul permeabilităţii zidurilor la migrarea vaporilor, cât şi prin infiltraţiile/exfiltraţiile de pe conturul elementelor de tâmplărie ale ferestrelor. Acest fenomen se întâmplă natural, fără intervenţie din partea utilizatorilor. Cu alte cuvinte aveau loc nişte schimburi de aer, în mod natural, într-o măsură suficient de rapidă astfel încât aerul nu apucă să se degradeze prea mult, din punct de vedere al calităţii, în urma prezenţei utilizatorilor în spaţiile respective.
Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în apartamentele din blocurile reabilitate, unde, acest fenomen natural s-a diminuat extrem de mult. Polistirenul reduce în mod drastic transferul de aer prin intermediul pereţilor, iar garniturile de etanşeizare a tâmplăriilor în sistem termopan, împiedică aproape complet acest fenomen. În mod normal, în aceste condiţii, singura şansă pentru reîmprospătarea aerului este aerisirea încăperii cât mai des, lucru care, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. O altă soluţie constructivă în acest sens, de îmbunătăţire a calităţii aerului, este aceea de a monta, încă de la instalarea tâmplăriilor de termopan, la partea superioară a acestora, nişte grile de reglare a umidităţii. Practic, acestea dispun de un sensor de umiditate, care se declanşează automat de îndată ce procentul umidităţii din aer atinge un anumit nivel, permiţând un schimb de aer automatizat, fără intervenţia utilizatorului.
Se ştie că în urma procesului de expirare, creşte umiditatea din cameră. Astfel, prin reglarea umidităţii prin intermediul grilei ce comunică cu exteriorul, are loc totodată şi reînprospătarea aerului, implicit creşterea calităţii acestuia. Această metodă nu implică investiţii deosebite, dar desigur, presupune planificare din timp, încă din momentul comandării tâmplăriilor. Cum sistemele de reabilitare nu au prevăzut o astfel de soluţie, nu rămâne decât să încercaţi dumneavoastră pe cont propriu să aduceţi modificări la o parte din tâmplăria deja montată, dacă intraţi în contact cu furnizorii de specialitate. Schimburile de aer afectează atât calitatea vieţii, cât şi clasa energetică, lucru ce poate fi estimat prin intermediul unui certificat energetic. Preţul unui certificat energetic porneşte de la 130 lei, iar actul în sine se poate obţine uşor şi rapid de la consultanţi sau proiectanţi şi arhitecţi de specialitate.