Greșeli pe care le poți face la curățenia din casă

Greșeli pe care le poți face la curățenia din casă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă depui multe eforturi la curățenia din casă, probabil că ai fost în situația de a avea senzația că acestea nu se văd suficient. Așa cum ne avertizează și experții, aceste fenomen se întâmplă adesea din cauza unor greșeli pe care le faci poate fără să-ți dai seama. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și vezi care pot fi unele dintre cele mai comune greșeli la curățenie, pe care le poți evita însă mai simplu decât îți închipui. Spor la treabă!

Nu citești instrucțiunile de pe ambalajul produselor folosite la curățenie

Una dintre cele mai comune greșeli legate de curățenia din casă este să nu citim instrucțiunile de pe ambalajele produselor utilizate în acest scop.
Deși credem că știm exact cum să le folosim, nu de puține ori se poate să apară schimbări în ceea ce privește compoziția acestora și de aici și diferențe ale modului de utilizare. De exemplu, unele produse de curățenie poate trebuie lăsate mai mult/mai puțin timp să acționeze, altele pot fi bune pentru anumite suprafețe și dăunătoare altora etc. Fii mereu atentă la astfel de detalii pentru ca, din comoditate, să nu ajungi să strici anumite obiecte din casă tocmai din cauza produselor speciale pentru curățenie. De asemenea, este important să citești eticheta pentru a descoperi dacă produsele chimice folosite pun în pericol sănătatea familiei. Sfatul nostru este să alegi detergenții enzimatici, 100% naturali, care te ajută să îndepărtezi eficient murdăria, cu minim de efort și pericol pentru cei dragi. Poți achiziționa produse de curățenie enzimatice de aici, cu o reducere de 5%.

Curățenia nu este făcută în ordinea corectă

Spre exemplu, este o greșeală să începi să cureți podelele și apoi tavanul.
Ideal este să începi cu lucrurile aflate la cea mai mare înălțime pentru a nu fi apoi nevoită să o iei de la capăt cu cele de mai jos.
În plus, ai grijă să începi cu treburile mai dificile și apoi să continui cu cele mai simple, astfel încât să-ți dozezi corect energia și să nu fii în situația de a nu putea să-ți duci treaba la capăt.

Aplicarea spray-urilor de curățare direct pe suprafețe

Această metodă ar trebui folosită numai pentru suprafețele extrem de murdare. În schimb, nu ar trebui să fie o practică de curățenie constantă în condițiile în care se pot acumula și mai multe reziduuri.
Pentru a evita o greșeală la curățenie ar trebui să încerci să aplici spray-urile de curățare pe o cârpă din microfibră și abia apoi să ștergi acolo unde este nevoie.

Neglijarea obiectelor pe care le atingem cel mai mult

Se spune că, într-o casă, obiectele atinse cel mai frecvent sunt clanțele, robinetele și tot felul de mânere. Iată de ce acestea sunt cele mai pline de bacterii.
Va fi deci o mare greșeală să uităm să le curățăm zilnic, preferabil cu șervețele dezinfectante.

Punerea periei pentru curățarea toaletei la locul ei cât este încă umedă

Umezeala atrage bacteriile, așa că este foarte important să lași peria pentru toaletă să se usuce perfect înainte să o pui la loc. Ideal este să o lași la uscat cam 10 minute.

Este o greșeală să consideri că un burete clătit cu apă este curat

Întrucât bacteriile se acumulează foarte ușor pe suprafața unui burete, să-l clătești doar cu apă este o greșeală.
Pentru a te asigura că buretele va fi într-adevăr curat, este necesar ca o dată-de două ori pe săptămână să-l introduci pentru un minut-două în cuptorul cu microunde.
Iar dacă ți se pare că l-ai folosit prea mult, mai bine aruncă-l.

Ștergerea prafului de pe mobilă cu ajutorul unei cârpe uscate

Deși putem fi tentate să ștergem praful cu o cârpă uscată pentru a nu lăsa pe mobilă urme de produse de curățare, trebuie să știm faptul că acest demers nu va face altceva decât să împrăștie mai mult praf în jur.
Preferabil este să ne folosim de o cârpă ușor umedă și după aceea să lustruim suprafețele curățate cu o altă cârpă , dar perfect uscată.

Femeie sterge praful cu carpa

Cureți petele de pe covoare și de pe alte obiecte din material textil prin frecare

Dacă vei proceda așa, nu vei face altceva decât să „împingi" și mai mult pata în țesătură.
Mult mai bine va fi, mai ales în cazul petelor mai persistente, să iei un burete și să-l apeși ușor deasupra acestora. Vei clăti buretele, îl vei stoarce și o vei lua de la capăt, până când petele vor începe să se atenueze și nu vor avea răgazul să ajungă și pe dosul covorului/țesăturii respective.

Folosești pentru covoare soluție pentru îndepărtarea petelor specială pentru haine

Este una dintre cele mari greșeli pe care le poți face la curățenie. Motivul este următorul: chiar dacă ni se pare că soluția acționează și petele se vor diminua sau vor dispărea, textura covorului va fi iremediabil afectată și acesta se va deteriora mai ușor.
Înainte de a proceda așa, trebuie să ținem cont de faptul că soluțiile pentru îndepărtarea petelor pentru haine sunt special concepute pentru a fi îndepărtate prin spălare, iar dacă le vom pune să acționeze pe covor, ele nu vor putea fi îndepărtate la fel de rapid.

Spălarea ferestrelor cu mișcări circulare

Să speli ferestrele cu acest tip de mișcări va duce la formarea unor urme de reziduuri ce vor da un aspect murdar.
Pentru geamuri curate este indicat să faci mișcări liniare, începând din partea superioară a ferestrelor și terminând cu cea inferioară.

Femeie sterge fereastra cu o carpa

Spălarea ferestrelor într-o zi însorită

Nu de puține ori ți s-a întâmplat să-ți stabilești ziua de curățare a ferestrelor când afară este însorit.
Experții ne spun că aceasta este una dintre cele mai comune greșeli la curățenie întrucât pe un timp însorit produsele de curățare se vor usca mult mai repede, conducând la apariția unor urme suplimentare.
În schimb, se pare că momentele ideale pentru curățarea ferestrelor ar fi după-amiaza târziu sau seara sau în orice zi cu cerul acoperit de nori. Astfel, îți va mai ușor să îndepărtezi urmele și geamurile vor rămâne strălucitoare.

Amestecarea produselor de albire cu amoniac

Chiar dacă vrem să avem rezultate spectaculoase de la produsele de albire și în acest scop vom fi tentate să le combinăm și cu amoniac, experții ne avertizează că ar fi o greșeală enormă. Unele dintre produsele de albire sunt pline de compuși care, în combinație cu amoniacul vor degaja vapori extrem de toxici.
Evită să faci acest demers pur și simplu citind cu multă atenție ingredientele și instrucțiunile de pe ambalajul produselor de curățare.

Neglijarea curățării perdelelor și saltelelor

Ambele obiecte adună foarte multă mizerie, dar și alergeni, la fel ca și covoarele sau mobila. Așa că nu este necesar să te limitezi doar la curățenia de sărbători pentru a te ocupa și de ele.
Specialiștii ne sfătuiesc să aspirăm saltelele cam o dată pe lună și să le supunem unei curățenii profunde de două ori pe an.
În ceea ce privește perdelele, acestea ar trebui spălate la 1-2 luni.

Citește și: Ghid complet despre saltele: ce tipuri de saltele există, cum le întreții și cum le cumperi?

Uităm să golim aspiratorul

Pentru a evita mirosuri neplăcute și o eficiență mai scăzută a aspiratorului, trebuie să ne străduim să golim recipientul de stocare al aspiratorului după fiecare curățenie. Vei observa că acesta își va face mai bine treaba (întrucât fluxul de aer nu va mai fi blocat din cauza resturilor adunate) și nu va mai degaja mirosuri neobișnuite!

Folosești soluții de curățare generală pentru electronice

Din păcate, substanțele din acestea pot afecta astfel de obiecte, iar fibrele de la prosoapele de hârtie (folosite adesea pentru acest tip de curățenie) pot crea zgârieturi.
Când ai de curățat produse electronice, apelează la o cârpă din microfibre. Desigur, nu uita nici de discurile demachiante sau chiar de periuțele.
Nu în ultimul rând, orientează-te spre soluțiile speciale pentru electronice.

Uităm să curățăm coșul de gunoi

Dacă simți un miros neplăcut și nu știi de unde vine, gândește-te că este foarte posibil să fie provocat de coșul de gunoi.
Evită una dintre cele mai frecvente greșeli în materie de curățenie dacă vei lua coșul de gunoi o dată pe săptămână și vei introduce în el o soluție specială de curățare și dezinfectare.

Neglijezi curățarea mașinii de spălat vase

Când simți mirosuri dezagreabile din bucătărie, să știi că acestea pot fi cauzate și de mașina de spălat vase. Se poate întâmpla ca resturile de mâncare să se strângă în filtrul acesteia și, prin descompunere, să provoace mirosurile respective.
Poți să nu te confrunți cu o astfel de situație dacă o dată pe lună vei îndepărta filtrul, îl vei clăti și îl vei dezinfecta. Apoi dă drumul mașinii de spălat vase și las-o să meargă un ciclu.

Citește și: Trucuri destepte pentru curatenia in bucatarie

Voi ați mai auzit și de alte greșeli pe care le putem face la curățenia în casă?

Surse:
www.absolutesolutions.com.sg; www.cleanmyspace.com;www.countryliving.com ;www.mnn.com; www.realsimple.com; www.thehappyhousecleaning.co.uk

 

Articolul urmator
Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
    Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

    Te gândești să-l pui pe cel mic „cu osul la treabă”, dar nu știi cu ce să începi? Ți-am pregătit un ghid pe vârste cu activități de curățenie...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
    6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

    Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

    O mamă a sărit goală din duș și a împușcat un intrus care îi amenința copiii în propria casă
    O mamă a sărit goală din duș și a împușcat un intrus care îi amenința copiii în propria casă

    O femeie, mamă a doi copii, a împușcat mortal un bărbat care a intrat în casa ei. Aceasta a fost arestată, însă eliberată de către poliție după ce a fost...

    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea
    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea

    O profesoară de liceu de peste hotare transmite un mesaj clar și răspicat tuturor părinților - să-și lase copiii să facă greșeli. De ce? Citește articolul.

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    © 2024 Qbebe