Cum să scapi de furnicile din casă

Cum să scapi de furnicile din casă

Sofia Cretu - Redactor

Cu toate că furnicile nu fac parte din categoria dăunătorilor nici în casă și nici în grădină, atunci când te confrunți cu prezența lor, acestea îți pot crea neplăceri și distrugeri, care îți afecteză viața de zi cu zi.  Iată mai jos câteva exemple de soluții din care poți alege varianta potrivită pentru tine.

Invazie de furnici în casă


Furnicile în casă sunt aduse prin intermediul bagajelor sau își fac singure drum prin fisurile din fundații sau pereți, pe langă ferestre, conducte sau pasajul cablurilor care pătrund în interiorul locuinței. Dacă există vegetație în apropierea casei, furnicile își pot găsi drum în așa fel încât să ajungă în pod sau în alte componente de lemn ale construcției.


Ce înseamnă când ai furnici în casă

Furnici pe podea


Furnicile sunt insecte inteligente, care trăiesc în colonii cu un număr impresionant de membri și sunt conduse de o regină. Lucrătoarele care aduc în mușuroi hrană și apă sunt femele și au deosebit simț al orientării, așa că își găsesc întotdeauna drumul către casă, de aceea, ele se pot îndepărta mult de mușuroi în cătarea hranei, prezența lor în locuința ta însemnând că au găsit o „alimentară„ care le place.

Dacă observi furnici în casă este important să urmărești traseul acestora și să îți dai seama dacă mușuroiul este în interiorul casei sau în exterior. Deoarece iarna furnicile hibernează, dacă le vezi circulând chiar și atuci când este frig, acesta e semn sigur că se ascund în casă. Verifică dacă există lemn umed sau putrezit pe unde acestea își pot face loc să se strecoare, deoarece acestea caută spații înguste pentru cuib, în acest fel protejându-se de alți dăunători.


Furnici în casă: cauze

Furnici pe biscuiti


Nu te gândi la cine știe ce răspunsuri complicate și nu te acuza că ai făcut ceva greșit de te-ai trezit cu ele în bucătărie sau cămară. Furnicile sunt în permanentă căutare de hrană, deci, dacă ai furnici în casă, asta înseamnă că au găsit la tine provizii. Odată ce au identificat o sursă, furnicile exploratoare se întorc în cuib și comunică cu celelalte, îndemnându-le să urmeze calea trasată de ele pentru a ajumge la destinație. Acestea urmăresc traseul cu ajutorul mirosului și, cât timp proviziile sunt disponibile, este dificil să le mai convigi să plece.


Soluție pentru furnici în casă

Furnici pe gresie alba


Chiar dacă sunt în număr mic, sigur îți dorești să nu mai ai furnici în casă. Combarea lor poate fi dificilă uneori, dacă nu tratezi problema cu atenția necesară. Aplicarea spray-urilor anti-furnici poate fi eficientă dacă vorbim de câteva furnici rătăcite, dar dacă acestea provin dintr-un cuib aflat în casă sau în curte, atunci eliminarea lor necesită ceva timp și măsuri mai radicale. În funcție de specificul situației poți opta pentru soluții naturale, dacă nu te confrunți cu o invazie serioasă, sau pentru utilizarea substanțelor chimice, atunci când atacul este mai puternic. Există și posibilitatea să apelezi la un specialist, pentru cazurile grave sau dacă nu dorești să te ocupi personal și să testezi diferitele insecticide de pe piață sperând să obții efectul scontat.

Pentru un efect garantat de îndepărtare a furnicilor, soluția infailibilă este eliminarea reginei. Cuibul nu supraviețuiește fără ea și membrii mușuroiului au aceeași soartă.


Soluții împotriva furnicilor din grădină

Furnici pe o ramura verde


Furnicile sunt comune pentru orice grădină, deoarece sunt printre cele mai întâlnite insecte, având o mare capacitate de adaptare. Ele produc unele beneficii grădinii deoarece, prin galeriile de lungimi impresionante pe care le sapă, pătrund la nivelul rădăcinilor apa și oxigenul, necesare plantelor pentru dezvoltare. Totuși, atunci când furnicile se înmulțesc în număr mare, în special furnicile negre și roșii pot deveni o problemă pentru grădina pe care o îngrijești, atacând atât rădăcinile plantelor cât și pomii fructiferi, arbuștii sau florile.

Furnicile se imperechează la sfârșitul verii și începutul toamnei, după care se ascund în sol pe perioada iernii și își fac din nou apariția primăvara, odată cu încălzirea vremii. Furnicile fac un parteneriat cu afidele sau păduchii plantelor, pe care le păzesc de prădători și le ajută să se deplaseze pe alte părți ale plantei pentru ca acestea să se poată hrăni, iar afidele produc o substanță dulceagă cu care furnicile se hrănesc, această colaborare cauzând mari daune în grădină. De aceea, dacă vrei să ai o grădină sănătoasă, trebuie să urmărești aparăția afidelor și să elimini cât mai din timp acești dăunători, utilizând insecticidele specifice sau soluții naturale, după cum preferi.

Pentru curățarea grădinii de furnici poți folosi metode naturale sau chimice, la fel ca atunci când ai furnici în casă. Dacă te hotărăști să apelezi la soluții naturale, pentru început urmărește traseele furnicilor și descoperă unde se află mușuroaiele. Toarnă în gaura centrală a mușuroiului apa fiartă sau inundă-l cu multă apă rece, în repetate rănduri, pentru a convinge furnicile să se mute. O altă modalitate este introducerea unui grăunte de var nestins in gaura centrală a mușuroiului peste care torni o cantitate mică de apă rece. Aceste manevre se fac cu mâinile acoperite cu mănuși de cauciuc și protejându-ți ochii.

Dacă problema furnicilor nu este gravă, o modalitate naturală de a-ți proteja grădina de ele este plantarea unor suprafețe cu mentă, busuioc, pelin sau usturoi în zonele expuse, deoarece mirosul puternic afectează capacitatea de orientare a furnicilor și astfel vor evita aceste locuri sau planteză flori capcană, cum ar fi bujorul sau condurul-doamnei, care atrag furnicile prin mirosul dulce foarte puternic. Ca o concluzie: tratamentul de dezinsectie furnici trebuie să fie adecvat. De aceea poate că este cazul să apelezi la specialiști care să te ajute.

Insecticid pentru furnici

Barbat cu dispozitiv de stropire pe pajiste


Furnicile sunt sensibile la insecticide și pot fi combătute cu multe din substanțele specifice care se găsesc pe piață. Pentru o infestare superficială apelează la un produs cumpărat de la un magazin de profil, pe care il dizolvi în apă conform indicațiilor din prospect și îl pulverizezi cu o pulverizator de mână pe toate suprafețele pe care ai văzut furnici în casă. Dacă există mușuroiul în apropiere, ai nevoie de substanțe care să ajungă în interiorul lui și să producă efectul de domino, adică răspândirea substanței în cuib și distrugerea lui în întregime.

Pentru aceasta cele mai eficiente sunt momelile gata pregătite, cum ar fi insecticidele gel, care conțin în alcătuirea lor și o substanță denumită antractant, care are rolul de a atrage la consum furnicile. Acest gel se aplică în interior sub formă de mici mărgele, adică mici cantități puse din loc în loc, dar nu în mod direct pe traseele pe care furnicile circulă. În exterior se aplică în fisuri sau crăpături ale zidurilor, având grijă să fie în zone protejate de ploaie, măcar pentru o perioadă de 48 de ore.

Tot pentru exterior, în special pentru grădină, mai poți folosi stațiile de intoxicare, care sunt niste cutii prevăzute cu momeală insecticidă anti-furnici și care sunt protejate de intemperii sau de pătrunderea pământului. La fel de bine, aceste stații le poți folosi în casă, dacă ai copiii mici și îți faci griji să utilizezi insecticide pe unde se deplasează aceștia, cu toate că substanțele nu sunt dăunătoare pentru om.

Soluții naturale pentru combaterea furnicilor


1. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonat de sodiu in lingurita deasupra unui pahar cu apa


Se folosește în combaterea naturală a furnicilor deoarece este mai ușor de găsit decât boratul de sodiu (sau Borax). Pe oricare din acestea două îl poți amesteca în proporție de jumate-jumate cu zahăr, iar soluția rezultată o plasezi într-un capac, pe care îl așezi în zonele în care observi furnici, dar nu pe traseul pe care acestea se deplasează.


2. Soluție pe bază lămâie

jumatate de lamaie tinuta deasupra unui pahar cu apa


Mirosul puternic al lămâii, la fel ca cel de scorțișoară, descurajază pătrunderea de furnici în casă, iar acidul citric reușește să acopere feromonii lăsați în urmă, feromoni ce le ajută pe furnici să găsească drumul către sursa de hrană. Poți pulveriza o soluție din zeamă de lămâie și puțină apă. Poți folosi și ulei esențial de lămâie cu care înmoi câteva dischete demachiante sau bucațele de vată și pe care le pui în locurile pe unde intră furnici în casă.


3. Oțet de mere

Otet de mere asezat pe masa de lemn,langa mere


O altă soluție naturală pe care o poți încerca este oțetul de mere. Datorită mirosului puternic, acesta reprezintă o soluție eficientă împotriva furnicilor. Combină o parte de oțet de mere cu o parte de apă și pulverizează locurile în care apar furnici în casă.

Articolul urmator
M-am despărțit de logodnica mea acum 35 de ani, dar practic nu am ieșit niciodată din relație. Încă avem cheia de la casa celuilalt
M-am despărțit de logodnica mea acum 35 de ani, dar practic nu am ieșit niciodată din relație. Încă avem cheia de la casa celuilalt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    O mamă a sărit goală din duș și a împușcat un intrus care îi amenința copiii în propria casă
    O mamă a sărit goală din duș și a împușcat un intrus care îi amenința copiii în propria casă

    O femeie, mamă a doi copii, a împușcat mortal un bărbat care a intrat în casa ei. Aceasta a fost arestată, însă eliberată de către poliție după ce a fost...

    Eroina zilei: o fată de 14 ani a gonit hoțul din casă și a ajutat apoi poliția să îl prindă
    Eroina zilei: o fată de 14 ani a gonit hoțul din casă și a ajutat apoi poliția să îl prindă

    A adolescentă de numai 14 ani din Massachusetts, Statele Unite, a gonit un hoț din casa ei și apoi, conform spuselor Poliției, i-a ajutat pe ofițerii implicați în caz să prindă...

    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani
    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani

    Ajunsă la vârsta de doar trei anișori într-o casă de tip familial, Cosmina și-a văzut la maturitate visul devenit realitate. La vârsta de 28 de ani, după peste un...

    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc
    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc

    Două surori de 9 și 12 ani au murit într-un tragic incendiu izbucnit în locuința familiei. Aparent, fetele erau singure acasă, în timp ce părinții se aflau în...

    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă
    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă

    Dacă te numeri printre părinții care au sau au avut nevoie de ajutor pentru a avea grijă de copii, cu siguranță știi cât de greu este să găsești o bonă bună. Aceasta...

    Fiul meu de 11 ani a furat bani din casă…
    Fiul meu de 11 ani a furat bani din casă…

    Doi părinți de peste hotare se confruntă cu o situație fără precedent: fiul lor de 11 ani a furat bani din casă. Aceștia se întreabă cum e mai bine să gestioneze situația....

    Aveam 11 ani când mama mea m-a dat afară din casă după ce iubitul ei m-a lăsat gravidă
    Aveam 11 ani când mama mea m-a dat afară din casă după ce iubitul ei m-a lăsat gravidă

    Nu știu ce a fost mai greu pentru mine, faptul că propria mea mamă m-a dat afară din casă, faptul că am fost violată de iubitul ei sau faptul că m-am trezit singură, gravidă, pe...

    © 2024 Qbebe