Principiile de amenajare ale dormitorului
Unul din aspectele cele mai importante de care trebuie să ținem cont este respectarea proporțiilor astfel încât să existe armonie și continuitate între elementele întregului decor. Echilibrul este menținut prin combinarea perfectă a formelor, culorilor și texturilor, iar simetria este un concept des întâlnit atunci când vorbim de aranjarea dormitorului. Ea poate fi îndeplinită dacă dispunem spre exemplu o noptieră împreună cu o lampă de fiecare parte a patului. Crearea unui punct central, în care să fie concentrată atenția privitorului este un alt principiu important cand vorbim despre această estetică. Un cadru de pat opulent, corpuri de iluminat masive, obiecte de mobilier deosebite ori modele de tapet speciale își vor face treaba cu brio.
Culorile predominante
Nuanțele le vei alege în funcție de ce dorești să îți ofere acest spațiu. O atmosferă caldă va fi redată de culorile apusului sau ale luminii specifice focului. Culorile pământului, ale teracotei sau a deșertului îți oferă un sentiment de protecție, intimitate și liniște ca într-un pântec sau o îmbrățisare caldă. Vor fi evitate însă obiectele strălucitoare sau contrastante pentru a nu afecta echilibrul designului. Dacă vrei un contrast interesant, poți adopta un aspect monocromatic format din nuanțe neutre în subtonuri calde.
Modul de configurare al mobilei
Dispunerea obiectelor de mobilier se va face respectând principiile echilibrului și armoniei, iar atenția la proporțiile folosite este crucială în această situație. Dacă locul este mai mic, un cadru de pat masiv ar fi nepotrivit, iar elementele de mobilier de lângă pat nu ar trebui să fie mai înalte decât tăblia lui. Același lucru se aplică și în cazul tematicii unui perete al camerei care nu este recomandat să fie diferită față de restul ei. Acestea sunt numai câteva situații ce necesită o atenție deosebită când începem o amenajare.
Ce materiale folosim?
Se poate utiliza orice în decorarea spațiului destinat odihnei și relaxării cu condiția ca îmbinările și combinațiile făcute să fie armonioase și să existe o simetrie între toate elementele. Lemnul pentru mobilier sau chiar aplicat pe pereți, piatra naturală, textilele din fibre vegetale precum inul sau bumbacul, toate sunt menite să ofere un cadru călduros și confortabil.
5 modele de tapet adecvate pentru dormitoare
1. Tapetul pentru dormitor cu motive botanice este în continuare în trend și acest an. Tiparele cu frunze sau flori mai întunecate pot crea un efect de profunzime și de liniște în spațiile unde sunt amplasate.
2. Paletele în culori neutre vor rămâne tot timpul printre opțiunile preferate ale clienților deoarece se pot asorta cu usurință și conferă în același timp un aer relaxat și aerisit dormitorului.
3. Imprimeurile voluminoase și îndrăznețe sunt la mare căutare deoarece oferă expresivitate și personalitate camerei în care sunt amenajate. Culorile au puterea de a ne schimba starea, iar oamenii au început să nu le mai evite si să le folosească în beneficiul lor.
4. Modelele tradiționale și tiparele vechi de zeci de ani sunt readuse la viață de diverse colecții interesante și reprezintă puntea între vechi și nou, îmbinând elegant ideile moderne cu cele clasice.
5. Tapetul texturat ce are în compoziție substanțe naturale de cânepă sau bambus ce duc la alt nivel calitatea estetică a produselor cu care suntem deja obișnuiți.
Acum ai la dispoziție mai multe variante și idei de modele și materiale decât în trecut, totul este să ai disponibilitate și răbdare în selectarea articolelor care ți se potrivesc ca să creezi o atmosferă unde te vei simți minunat!