Poate fi foarte distractiv să îl scoţi pe cel mic la plimbare cu wrumm wrumm, dar este în acelaşi timp şi o provocare pentru părinţi. Vrem să salutăm păsările, să numărăm copacii şi să adormim în braţe la mami. Ce nu realizăm este că fiecare plimbare cu maşina, fie ea scurtă sau lungă, trebuie să fie una sigură pentru întreaga famlie.
Reguli de siguranţă pentru mame:
1. Întotdeauna foloseşte un scaun auto potrivit formei şi greutăţii copilului tău, omologat conform reglementărilor de siguranţă;
2. Fixează scaunul auto în maşină urmând întocmai manualul de instrucţiuni oferit de producător;
3. Înainte de a fixa scaunul, asigură-te că ai verificat pe care scaun din maşină (în faţă, în spate pe lateral sau pe centru) se poate fixa. Ţine cont şi de orientarea scaunului faţă de direcţia de mers în funcţie de grupa de vârstă. (Pentru grupa 0 de exemplu, întotdeauna vei monta scaunul cu spatele la direcţia de mers);
4. Înainte de a-i pune copilului centurile de siguranţă, asigură-te că scaunul este fixat corect în maşină;
5. Întotdeauna prinde hamurile scaunului auto, chiar şi pentru distanţe foarte scurte;
6. Oferă-i întotdeauna copilului exemplu pozitiv, folosind şi tu mereu centura de siguranţă;
7. Aminteşte-ţi întotdeauna că dacă îţi ţii copilul în braţe în maşină, în special pe locul din faţă, îl expui unui pericol enorm în caz de accident;
8. Dacă în timpul plimbării cu maşina copilul devine foarte agitat, opreşte maşina şi încearcă să-l ajuţi să se relaxeze cu o plimbare scurtă pe jos;
9. Înlocuieşte scaunul auto în urma unui accident, chiar şi minor, întrucât interiorul scaunului este posibil să se fi deteriorat.
Cum alegi scaunul auto pentru copilaşul tău?
În primul rând ţine cont de faptul că scaunul auto nu este o jucărie sau un accesoriu auto. Este un element foarte important pentru siguranţa copilului tău. Astfel este important în primul rând să te orientezi ţinând cont de caracteristici şi de certificări, iar designul atractiv şi culorile vesele fiind un criteriu mai puţin important.
Ulterior, vei avea în vedere următoarele:
- Scaunul auto trebuie să fie omologat în Uniunea Europeană;
- Trebuie să fie potrivit pentru greutatea copilului;
- Preferabil să aibă ham în 5 puncte şi închidere între picioare;
- Un spătar reglabil i-ar oferi un plus de confort copilaşului dacă doarme în timpul plimbării cu maşina;
Majoritatea informaţiilor le găseşti pe eticheta galbenă sau portocalie, care este obligatoriu să se regăsească pe scaunele auto comercializate în UE.
O opţiune foarte bună în acest sens este scaunul Cam Gara, potrivit pentru grupele 0+ şi 1, ceea ce înseamnă că îl poţi folosi de la naştere până când copilul ajunge la 18 kg. Scaunul Gara se montează în maşină cu ajutorul centurilor de siguranţă în 3 puncte, astfel încât îl poţi folosi şi dacă maşina ta nu este dotată cu sistem pentru prindere Isofix. De remarcat este sistemul unic patentat de CAM, ce îi oferă o înclinare foarte mare pentru o poziţie confortabilă de somn. Spătarul este de altfel reglabil în 5 poziţii.
Pentru confortul şi siguranţa copilului, Gara este dotat cu suport anatomic şi protecţii laterale pentru cap în caz de impact. Materialul ce acoperă scaunul are microperforații ce lasă pielea să respire. Pentru că se mai întâmplă şi mici incidente, husa poate fi spălată la 30° C. Husa în formă de ursuleţ pentru grupa 0+ ţine bebeluşul ca într-o îmbrăţişare şi îi oferă un aspect călduros şi un plus de confort.
Scaunul auto Cam Gara este conform Regulamentului European de referinţă ECE R44/04 şi este realizat din materiale complet non-toxice şi fără ftalaţii, conform EN 71 şi directivei 2005/84/CE.
Teste realizate:
- Împotriva răsturnării copilului din scaun;
- Test standard de impact cu perete la 50 km/h;
- Test suplimentar de impact frontal şi lateral la 64km/h.