Structura bugetului
Orice buget are două parți: venituri și cheltuieli. Cheltuielile care vin odată cu copilul vor trebui integrate în bugetul vostru, al tău și al partenerului. Nu vă raportați la veniturile pe care le aveți acum. Dacă decizi să stai acasă cu copilul în primii ani, veniturile tale pot fi afectate. Așa că, înainte să calculezi cheltuielile, ar trebui să faci același lucru pentru venituri, gândindu-te, totodată, în ce moduri le poți optimiza.
Bugetul de cheltuieli variază în funcție de calitatea și cantitatea produselor achiziționate. Acestea diferă în funcție de posibilitățile financiare ale familiei și de disponibilitatea de a cheltui pe obiecte și servicii care nu sunt obligatorii. De exemplu, dacă îți duci copilul de patru ori pe an la ședințe de fotografie profesioniste, va exista un impact sesizabil asupra bugetului de cheltuieli. Dacă estimările indică faptul că vei avea dificultăți, încearcă să modifici planul, reducând din cheltuielile opționale.
Cheltuieli recurente
Cheltuielile recurente se pot repeta zilnic, săptămânal sau lunar. Pentru fiecare dintre cheltuielile de mai jos, calculează suma de care ai nevoie anual.
Scutece, șervețele și alte produse de igienă
În primul an de viață, un bebeluș poate consuma peste 2.700 de scutece. La acest cost, se adaugă cel al servetelelor umede. Dacă vrei să economistesti, e mult mai bine să cumperi scutece în cantități mari, la un preț redus, decât să faci compromisuri la calitate. Totodată, vei avea nevoie de produse precum: șampon, gel de duș și săpun pentru copii, prosoape noi, creme și loțiuni de corp.
Lapte praf
Acest cost nu e obligatoriu, de fapt e mult mai sănătos să alăptezi, conform NCBI. Dacă folosești lapte praf, impactul său asupra bugetului depinde de modul de alăptare; acesta poate fi mixt sau exclusiv cu lapte praf.
Hăinuțe și încălțăminte
Hainele pentru bebeluși sunt adorabile, însă e bine să nu te lași purtată de val. Cumpără-i doar atâtea haine cât are nevoie pe câteva luni, deoarece va crește foarte repede și va avea nevoie de unele noi. Pe lista cu haine esențiale se regăsesc: tricouri, șosete, pijamale, costumase, pantalonași, un pulover, o căciuliță și încălțăminte în funcție de anotimp.
Jucării
Din nou, nu exagera cu jucăriile; se va plictisi oricum rapid de ele. E mai important ca în anii care vin să îi oferi jucării educative. Numărul de jucării ale unui bebeluș e un subiect de dezbatere care probabil nu se va încheia niciodată, așa că depinde de tine să alegi pentru cel mic.
Cheltuieli unice
Costuri cu maternitatea
Dacă urmează să naști într-un spital privat, ar trebui să socotești și acest cost. La acesta se adaugă și eventuale analize. De asemenea, va trebui să iei în calcul și faptul că cezariana costă mai mult decât nașterea naturală.
Pătuț pentru copil
Nu alege un pătuț prea mic, ca să nu fie cazul să îl schimbi prea repede. Nu e nevoie să îl achiziționezi nou, dacă vrei să faci economie. Pe lângă pătuț, ai nevoie și de o saltea specială pentru bebeluși, pe care să o pui înăuntru.
Cărucior
Există multe opțiuni când vine vorba de cărucioare. Gândește-te care sunt cele de care ai nevoie pentru bebeluș; nu cumpără un cărucior foarte scump doar pentru că e „avansat". Căruciorul are nevoie și de accesorii. Îți trebuie o geantă încăpătoare, în care vei pune scutece, șervețele, biberoane, haine de schimb și jucării, dar și o husă de iarnă.
Scaun de mașină pentru copil
Această cheltuială face excepție de la regulă. E perfect în regulă să cumperi la mâna a doua multe obiecte pentru copii, însă cu scaunul de mașină e mai bine să nu riști.
Pompă de sân, biberoane, suzete, sterilizator electricAcestea sunt toate foarte utile, dar nu sunt toate obligatorii. Depinde de tine dacă vrei, de exemplu, un sterilizator electric sau vrei să dezinfectezi în modul tradițional lucrurile cu care intră în contact copilul.
Cheltuieli neașteptate
Cheltuieli medicale
Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru a face economii. La un moment dat, copilul se va îmbolnăvi și vei avea nevoie de medicamente, consultații și analize. E destul de stresant să îl vezi bolnavior pe cel mic - nu vrei să te confrunți în același timp și cu un stres financiar.
Cheltuieli mai mari cu utilitățile
Puține persoane te vor avertiza în legătură cu acest lucru, dar, cu un bebeluș, îți cresc cheltuielile la utilități. E normal: faci mai cald în casă decât de obicei și consumi mai mult curent și mai multă apă.
Cheltuieli opționale
Dacă în lista de sus am inclus doar strictul necesar, există multe obiecte și activități pentru copil care te pot încânta. E bine să le iei și pe acestea în calcul, ca să știi ce îți poți permite. De la jucării scumpe, la activități precum înot pentru cei mici, la ședințe de fotografie tematice cu cel mic, există multe tentații pentru mămici, care vor ce-i mai bun pentru cel mic. Ai însă grijă să nu depășești bugetul, ca să ai loc și pentru neprevăzut.
Sursă foto: Shutterstock