Voma la copii

Voma la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Voma la copii reprezinta de obicei unul dintre simptomele ce insotesc diverse tulburari de ordin digestiv. Ce anume cauzeaza voma la copii si care sunt metodele indicate pentru tratament vom afla in cadrul articolului urmator.

Voma la copii - definitie

Voma reprezinta expulzarea fortata (varsarea) unei mari cantitati din continutul stomacului prin gura. Greata si disconfortul abdominal preceda de obicei episodul de voma. Aceasta problema afecteaza majoritatea copiilor cel putin o data si cel mai des este cauzata de o tulburare intestinala sau de un enterovirus (fiind urmata de diaree in decurs de 12-24 ore), afectiuni preponderente in perioada verii.

Cauze ale vomei la copii

- principala cauza este considerata gastroenterita, o afectiune mai mult deranjanta decat periculoasa. Din pacate, copiii sunt predispusi deshidratarii, mai ales in cazul in care apare si diareea (pierd o cantitate mare de fluide din organism). Gastroenterita poate fi cauzata la randul ei de bacterii, virusuri si paraziti.
- in cazul in care este vorba despre un enterovirus, pot aparea din nou diareea, scaderea apetitului, durere abdominala si febra.
- alte infectii, in special cele respiratorii, conduc frecvent la varsaturi, daca copilul tuseste. Infectiile urinare si chiar cele ale urechii pot conduce la greata si voma. In cazuri grave, este vorba despre meningita, pneumonie, apendicita si, in cazuri rare, sindromul Reye .
- rau de miscare in cazul unor copii, in special daca se afla asezati intr-o pozitie joasa si nu pot privi pe geam cand se afla pe bancheta din spate. Expertii considera ca raul de miscare apare cand intervine o deconectare intre ceea ce vede copilul si ceea ce simte prin intermediul senzorilor interni (cum sunt urechea interna si nervii).
- substante otravitoare, precum cele toxice, medicamentele, plantele, chimicalele. Uneori este vorba despre mancare sau apa contaminata si este vorba de intoxicatie alimentara. Pe langa voma apare si/sau diareea.
- alergiile alimentare pot provoca voma si apar insotite de iritatia pielii si uneori umflarea fetei (ochilor, limbii, buzelor) si, in cazuri severe, pot ajunge si la soc anafilactic, fiind prin urmare recomandat sa evitati alimentele respective (oua, lapte, alune, crustacee, soia, grau si peste sunt cel mai des intalnite).
- si supra-alimentarea este o cauza des intalnita si apare cand copilul a baut sau a mancat excesiv si vomita surplusul.
- stresul de la scoala sau de acasa pot reprezenta o cauza a vomei la copii.

In plus fata de cauzele mentionate anterior, la bebelusi pot exista urmatoarele cauze:
- inghitirea unei cantitati mari de aer in timpul hranirii
- gastroenterita
- alergie sau intoleranta
- reflux gastro-esofagian (acidul din stomac revine pe esofag)
- orificiu prea mare la biberon, care conduce la ingerarea a prea mult lapte
- inghitirea accidentala a unui medicament sau otravire
- stenoza pilorica congenitala (o afectiune grava din nastere in care pasajul dintre stomac si intestine este ingustat, prin urmare mancarea nu poate trece usor) care conduce la voma in jet
- hernie strangulata care reprezinta o urgenta medicala (bebelusul vomita si plange frecvente din cauza durerii)
Trebuie retinut faptul ca in cazul bebelusilor este mai dificil de realizat o diferentiere a simptomelor deoarece nu pot vorbi, prin urmare se impune o vigilenta sporita.

Iata si cateva cauze ale vomei in asociere cu alte simptome:
- Voma+ diaree+ febra - gastroenterita sau rotavirus
- Voma persistenta dupa hranire sau alaptare - stenoza pilorica
- Voma+ iritatie - alergie
- Voma+ sange - copilul poate avea o enteroviroza si un vas de sange spart sau ar putea fi vorba de ruperea unui tesut din stomac din cauza fortei vomitarii. In rare cazuri poate fi cauzata de un ulcer hemoragic (in urma infectiei cu bacteria H.Pylori) sau din cauza medicamentelor nesteroidiene anti-inflamatorii cum este aspirina.
- Voma de culoare galben-verzuie - denota faptul ca este vorba despre bila, o secretie a ficatului care poate indica o obstructie gastrointestinala datorata unui defect din nastere, a unui blocaj cu meconiu sau a unei ocluzii intestinale (intestin rasucit). Blocajul cu meconiu si ocluzia intestinala apar cel mai adesea in prima luna de viata, desi copiii de varsta scolara pot prezenta ocluzie, daca intestinele lor sunt predispuse acestei probleme.
- Voma recurenta fara nicio cauza aparenta afecteaza 1-2% din copiii de varsta scolara, fiind adeseori asociata migrenelor. Unii copii experimenteaza o perioada intensa de voma, care dureaza de la cateva ore la cateva zile, fiind urmata de o perioada de repaus, iar apoi ciclul se reia.
- Voma+ febra+ gat amortit poate reprezenta meningita bacteriana, o infectie grava a creierului. Din fericire, din momentul in care vaccinul Haemophilus influenzae tip B este utilizat, a scazut incidenta cazurilor. In afara de simptomele enuntate, pot aparea si dureri de cap si dezorientare.
- Voma+ durere abdominala - apendicita. Aceasta este o inflamatie a unui organ extrem de mic atasat intestinului gros si apare mai des in cazul copiilor cu varsta peste 10 ani. La inceput, se poate resimti o durere usoara, constanta, in jurul buricului. Apoi, dupa cateva ore, va migra in partea inferioara dreapta a corpului si se va intensifica pe masura ce apendicele infectat se inflameaza. Daca acesta se rupe, poate disparea durerea (dispare presiunea). Dupa 6-8 ore dupa rupere poate aparea din nou o stare de rau, deoarece toxinele se raspandesc in abdomen (rareori este fatala, dar reprezinta o problema serioasa).

Cum se diagnosticheaza voma la copii

De fapt, este vorba despre diagnosticarea cauzei sale, iar doctorul va va intreba cand a inceput si ce a mancat copilul sau a baut inainte de inceperea varsaturilor, prin urmare este bine sa retineti sau sa notati aceste aspecte. Uneori se impun si anumite teste suplimentare, cum sunt teste de sange, ecografii abdominale sau pelviene, chiar tomografii.

Voma la copii- tratament

Exceptand cazurile care necesita interventia medicului, in majoritatea situatiilor parintii pot interveni chiar acasa. In primul rand, trebuie sa va pastrati calmul, deoarece voma in sine reprezinta un episod traumatizant si pentru parinti, dar mai ales pentru copii, si sa incercati sa asigurati o hidratare corespunzatoare, deoarece corpul a pierdut fluide importante. Dar trebuie sa retineti faptul ca este indicat sa asteptati 30-60 de minute dupa episodul de voma pana sa oferiti celor mici alimente.

Puteti, insa, incepe sa oferiti solutii de rehidratare orala, cu lingurita sau cu seringa dozatoare, in functie de preferintele copilului, la fiecare 10-15 minute. Este important sa cresteti treptat cantitatea de solutie si sa nu fortati copilul sa ingereze dintr-odata o cantitate mare. In cazul in care copilul este hranit la san, puteti continua alaptarea, la intervale mai dese si, in cazul in care nu se amelioreaza problema, este bine sa apelati la medic (mai ales daca bebelusul este mai mic de 2 luni).

Evitati sa oferiti apa simpla copilului mai mic de 6 luni, in afara de cazul in care va indica medicul. Dupa un interval de 4-8 ore in care nu mai apare voma (in functie de varsta), puteti reintroduce alimentatia uzuala (lapte praf sau mancare), insa incepeti cu alimente usor tolerate, cum sunt orezul si cerealele, biscuitii sarati, painea prajita sau supele/fierturile de legume, cartofii piure, in functie de recomandarile medicului. Este, in principiu, vorba despre acelasi regim alimentar aplicabil si in cazul diareei . Pentru copiii mai mari este bine sa evitati cateva zile produsele lactate. Evitati si parfumul, fumul de tigara, mirosul de mancare pentru a nu declansa din nou voma. Nu oferiti copiilor medicamente antiemetice deoarece prezinta multe reactii adverse.

Voma la copii - prevenire

In mod cert, cea mai simpla metoda de a preveni aceasta problema este respectarea unei igiene riguroase. Spalati-va pe maini cand folositi toaleta sau schimbati scutecul, folositi solutii dezinfectante cand nu aveti la dispozitie apa si sapun, folositi dezinfectanti pentru suprafetele contaminate si asigurati-va ca mancarea este depozitata, gatita si servita in mod igienic.

Voma la copii - cand este urgenta medicala

Urmatoarele simptome trebuie sa va alarmeze: gura uscata si lipsa lacrimilor, putine scutece ude sau lipsa urinarii, fontanela adancita, piele uscata si incretita (in special pe burta si pe partea superioara a bratelor si picioarelor), inactivitate sau somnolenta, ochi infundati, dezorientare, respiratie rapida, puls rapid sau foarte slab, voma in jet la un sugar, voma dupa solutiile de rehidratatre sau dupa reintroducerea alimentelor, daca voma apare dupa o lovitura la cap, daca exista febra mai mare de 38 °C la bebelusi sau 39 °C la copiii mai mari, daca micutul se simte balonat, daca se observa o inflamare a scrotului .

Deoarece gastroenterita este contagioasa, este de preferat sa nu expuneti copilul in colectivitate cel putin 24 ore de la aparitia simptomelor.

Surse:

http://kidshealth.org; www.seattlechildrens.org; www.babycenter.com; www.nhs.uk; www.netdoctor.co.uk; www.parents.com; www.drugs.com

Articolul urmator
Efectele carenței de vitamina K la copii
Efectele carenței de vitamina K la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O viitoare mămică susține că nu-și mai poate săruta soțul din cauza respirației lui: „Îmi provoacă senzație de vomă”
    O viitoare mămică susține că nu-și mai poate săruta soțul din cauza respirației lui: „Îmi provoacă senzație de vomă”

    O mămică din Australia mărturisește online ceva ce nu îi poate spune soțului ei în față, de teamă să nu-l rănească: respirația lui îi face greață. Sau cel...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    © 2025 Qbebe