Recent, experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au venit cu următoarea precizare: riscul de a contracta o infecție cu noul coronavirus este mai ridicat cu cât vârsta unei persoane este mai înaintată. Spre exemplu, s-a constatat că nivelul cel mai ridicat de risc îl prezintă persoanele ce au peste 80 de ani. De asemenea, s-a precizat și faptul că posibilitatea de îmbolnăvire severă din cauza coronavirusului este mai mare în rândul celor care suferă de anumite afecțiuni preexistente, precum maladii cardiace sau diabet.
Pentru a-și susține punctul de vedere, specialiștii din Organizația Mondială a Sănătății au făcut apel la datele referitoare la evoluția cazurilor de infecție cu coronavirus din China. În această țară, 80% dintre cei care au decedat până acum din cauza coronavirusului aveau vârsta de peste 60 de ani, iar 75% dintre aceștia sufereau de afecțiuni preexistente.
În același timp, un studiu publicat în revista „The Lancet”, care a urmărit evoluția a 99 de pacienți diagnosticați cu coronavirus și internați la un spital din orașul Wuhan din China (unde a fost semnalat primul caz de infecție cu noul coronavirus), în perioada 1 ianuarie- 20 ianuarie, a ajuns la concluzia că vârsta medie a acestora era de 55 de ani.
Dacă în privința persoanelor vârstnice s-a afirmat că acestea sunt mai predispuse infectării cu coronavirus din cauza sistemului imunitar mai slăbit, în cazul copiilor oamenii de știință afirmă că este posibil ca numărul de cazuri de infecții cu coronavirus confirmate în rândul lor să fie redus și din următorul motiv: să fie vorba de cazuri ușoare, de infecții deloc severe, care nu au fost raportate autorităților.
În cazul copiilor pentru care s-a confirmat un diagnostic de infecție cu coronavirus, s-a dovedit că aceștia contractaseră infecția în urma contactului cu membri ai familiei. Formele infecției au fost însă ușoare, similare unei simple răceli, au declarat specialiștii.
O altă constatare este că și pentru un alt tip de coronavirus, răspunzător de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a făcut anii trecuți numeroase victime, cazurile înregistrate în rândul copiilor și adolescenților au fost reduse. Spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății susține că decesele în rândul celor infectați cu SARS au fost de numai 1% în rândul tinerilor și copiilor sub vârsta de 24 de ani.
Un studiu recent a arătat și că infecția cu coronavirus nu se transmite de la mamă la făt. Spre exemplu, nouă femei aflate în trimestrul al treilea de sarcină, internate la un spital din Wuhan (China), au fost diagnosticate cu noul coronavirus și au născut prin cezariană. Niciuna dintre mame nu a dezvoltat pneumonie din cauza coronavirusului, iar bebelușii lor au rămas sănătoși. Pentru a se putea formula o astfel de concluzie, s-a apelat și la probe de sânge și la analizarea probelor de lichid amniotic și de lapte matern, sesizându-se că în niciuna dintre ele nu au fost detectate urme de coronavirus. În urma acestor rezultate, coordonatorii studiului au precizat că, până acum, nu există dovezi potrivit cărora noul coronavirus se poate transmite pe cale verticală.
Faptul că infecțiile cu coronavirus sunt izolate în rândul copiilor este o veste bună, consideră Organizația Mondială a Sănătății, întrucât prin copii infecția s-ar putea propaga mai ușor, întrucât aceștia nu respectă așa cum ar trebui regulile de igienă. De pildă, nu respectă eticheta strănutului și tusei (nu-și acoperă nasul/gura când tușeșc sau când strănută), nu se spală suficient pe mâini, ating diferite suprafețe și apoi nu se spală pe mâini etc..
Nefiind încă lămurit clar faptul de ce infecțiile cu coronavirus din rândul copiilor sunt mult mai puțin numeroase decât în rândul adulților, medicii spun că una dintre explicații ar fi că micuții se nasc cu anticorpi de la mame, având o anumită protecție.
Cu toate acestea, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății vorbesc despre continuarea cercetărilor legate de mecanismul de îmbolnăvire, de categoriile care sunt cel mai mult expuse riscului de a contacta o infecție cu coronavirus și de urmărire atentă a evoluției cazurilor, de la cele ușoare la cele severe.
Nu în ultimul rând, se aduce în prim-plan următorul aspect: copiii care au sub vârsta de 5 ani sunt vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii în genere, fiind mai susceptibili să dezvolte complicații severe, având un răspuns imunologic mai puternic. Totodată, se atrage atenția că, în momentul de față, copiii sunt mai predispuși îmbolnăvirii din cauza epidemiei de gripă decât din cauza noului coronavirus.
Surse: businessinsider.com, cnbc.com, npr.org
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com