Trusa medicală a părinților responsabili: sfaturi de la medic

Trusa medicală a părinților responsabili: sfaturi de la medic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Trusa medicală a părinților responsabili trebuie să conțină medicamente pentru scăderea febrei, pentru tratamentul diareei, precum și pansamente și soluție cu dezinfectant. Dacă vrei să afli și alte produse care trebuie să se regăsească în aceasta, precum și modul lor corect de utilizare, medicul primar ORL Ana Maria Apostol îți răspunde la toate nelămuririle.

Doctor Ana Maria Apostol, medic primar ORL, explică tot ce trebuie să știe un părinte responsabil cu privire la trusa medicală de urgență pentru copil.

  1. Ce trebuie să conțină trusa medicală a unui părinte responsabil?

Trebuie să conțină medicamente care să catalizeze bolile principale de care putem suferi. În primul rând mă refer la răceală, copiii răcesc frecvent, iar la copii apare de obicei febra. Noi trebuie să avem un medicament neapărat antitermic care să reducă această febră, dar și de unul antiinflamator, antialgic. Mai ales vara pot să apară și enterocolite, toxiinfecții alimentare, care se manifestă prin diaree și vărsături. Așa că trebuie să avem în trusa medicală și un antidiareic, un antivomitiv și un medicament care să reducă excreția de lichide, adică săruri. Copiii care sunt neastâmpărați pot să mai aibă mici traumatisme, cum ar fi căzăturile, așa că mai trebuie să avem în trusă pansamente și soluții cu dezinfectant, precum și creme cu antibiotic. Primăvara și toamna mai avem alergii la polenuri, așa că trebuie să avem și medicamente antialergice, care pot fi sistemice (pastile) sau spray-uri antialergice pentru nas în cazul unei rinite alergice.

  1. Există medicamente/produse care ar trebui incluse în trusă pentru bebeluși/copii mai mari?

În general sunt aceleași, sunt medicamentele uzuale de care avem nevoie, dar trebuie să fim atenți la dozaj. La bebeluș kilogramele/corp sunt mai mici și avem mare grijă  la dozaj. De obicei la aceștia toate produsele sunt sub formă de siropuri, iar la copiii mai mari putem să dăm capsule. În plus, la bebeluși ar mai trebui să avem pampers, lapte praf, dar și produse de baie, non-alergice pentru bebeluși.  La copiii mai mari nu ar mai trebui să folosim siropuri.

  1. Din experiența de medic, care dintre acestea sunt mai des folosite de părinți?

Cel mai des folosite sunt antitermicele. Ne întâlnim zilnic cu bacterii și virusuri respiratorii și organismul luptă împotriva lor să nu ne infecteze. Și această luptă se transformă într-un sindrom febril, prin creșterea temperaturii. Febra este anihilată cu antitermice, așa că ele vor fi folosite cel mai frecvent în patologiile noastre. Și antidiareicele sunt des folosite, mai ales copilul mic face frecvent diaree. Produsele pe care le mănâncă pot să fie infectate cu tot felul de germeni, de aceea este important să le spălăm foarte bine (fructe și legume) pentru că cei mici au o imunitate mai scăzută.

  1. Ne poți explica, pe scurt, cum se folosește fiecare dintre produsele din trusa medicală de urgență?

Medicii de familie, ORL-iștii, pediatri vă vor spune clar numele fiecărui medicament. Antitermicele se folosesc în sindromul febril, mai există și antialgicele și antiinflamatoarele, care fac parte din aceeași clasă pe care le folosim în răceală. La răceală nu apare doar febră, ci și o inflamație la nivelul mucoasei respiratorii și a corpului, așa că trebuie să le folosim. O viroză poate să dea și durere de cap, așa că trebuie să folosim antialgicele. Antialgicele mai pot fi folosite și în traumatisme; ne lovim, apare durerea, trebuie să dăm un medicament pentru ca durerea să treacă mai repede. Antidiareicele sunt folosite în enterocolite, în toxiinfecții alimentare. Mai avem și antivomitive și sărurile de rehidratare. Când avem vomă intensă, crize de vomă și diaree, se deshidratează corpul și avem aceste săruri, care aduc apa înapoi în organism. Soluțiile dezinfectante și pansamentele sunt folosite în traumatisme. Trebuie să dezinfectăm înainte zone traumatizată și apoi punem o soluție cu antibiotic local, ori dacă sângerează punem pansament compresiv local.

  1. Dacă suntem în vacanță și trebuie să improvizăm (nu avem trusa) cum putem proceda?

Dacă suntem într-o zonă mai populată mergem la farmacie. Deja știm ce ar trebui să conțină trusa medicală, mergem la farmacist și îi spunem de ce avem nevoie sau simptomele. Dacă suntem la munte de exemplu și nu avem farmacie, putem cere unor prieteni dacă nu suntem singuri pentru că această trusă ar trebui să o aibă toată lumea și să o ia în vacanță. Dacă avem un sindrom febril, fără să avem un antitermic la dispoziție, febra este o creștere a temperaturii, iar noi putem să o catalizăm pur și simplu dacă dezbrăcăm copilul și îl ținem la un aer puțin mai rece, nu neapărat în frig, dar să îl dezbrăcăm și eventual să îl ținem sub un duș cu apă mai rece sau să îl învelim într-un cearșaf cu apă mai rece, iar temperatura corpului va scădea. Sau dacă avem un traumatism și o zonă de sângerare, de posibilă infecție, pur și simplu spălăm cu multă apă rece, care face vasoconstricție și oprește sângerarea.  Apoi lăsăm rana la aer și se va usca și totul va fi mult mai bine. Sunt singurele metode non-medicamentoase pe care le putem aplica. Mai este și regimul dietetic în enterocolite. De exemplu, dacă copilul face diaree îi oferim regim alimentar, cum ar fi orez.

  1. Este important ca și copiii să știe să folosească trusa?

După 10-12 ani sunt conștienți și le putem explica cum funcționează fiecare medicament, ce doză, au memorie să țină minte. De exemplu, după 10 ani pot merge în tabără și nu merg cu părinții, așa că pot lua cu ei o trusă. Așa că este bine să știe să își administreze ce trebuie; acestea sunt medicamente destul de generale și mai non ofensive, nu le atacă corpul dacă le folosesc greșit.

trusa de urgenta

  1. Ce ar mai trebui să știe părinții când vine vorba despre situații de urgență?

În primul rând, nu trebuie să se panicheze. Oamenii se panichează când pățesc ceva, atunci simptomele se pot agrava. Va crește tensiunea și pulsul. Este foarte important ca părintele să fie echilibrat, să nu se panicheze, atunci îl va liniști și pe copil. Există situații în care putem sângera la nivelul nasului, în urma unui traumatism sau din cauza căldurii, așa că ajung să se panicheze și copilul și părintele. Această sângerare se oprește în câteva minute și trebuie în primul rând să liniștim copilul. Este foarte important când sângerează ca copilul să stea cu capul în jos, nu cu capul pe spate și cu mâna ridicată. Epistaxisul este o urgență pe care trebuie să o catalizăm la fața locului și nu ne trebuie ajutorul niciunui doctor pentru că se poate opri de la sine. Dar se va opri dacă stăm liniștiți și în poziția corectă. Vor curge la început câteva secreții și picături de sânge, dar sângele în contact cu aerul și oxigenul se va coagula și se va face coajă în interiorul nasului. Și vom ajuta acest proces de coagulare și oprire a sângerării dacă vom pune o compresă rece pe nas. Pe lângă medicamente este important să fim liniștiți; dacă facem asta și creierul va merge mult mai bine și vom ști ce trebuie să facem și să dăm, pentru că vom gândi mult mai bine procesul.

  1. Cât de important crezi că este pentru un părinte să urmeze cursuri de prim ajutor?

Sunt extrem de importante cursurile de prim ajutor pentru că un traumatism poate apărea oricând. Poți avea un accident cu mașina sau să cazi de pe bicicletă și trebuie să știi ce se întâmpă. Copilul poate să leșine și trebuie să știi cum să intervii. Sau într-un accident, până ajunge salvarea, decât să pățească ceva copilul și să se sufoce, trebuie să știi în ce poziție să îl pui, ce manevre să îi faci ca să nu se sufoce. Sau ce manevre să îi faci dacă sângerează, să ții sub control sângerarea. Sunt anumite urgențe, cum este sufocarea, și sufocarea care apar în traumatisme, accidente, unde te ajută un curs de prim ajutor.

  1. Când vine vorba despre situații de urgență, ce ar trebui să spună medicul pediatru/de familie părinților?

În primul rând trebuie învățat părintele să managerieze un sindrom febril. De la câteva zile de când vine pe lume poate face febră de la vaccin sau de la germenii din jurul nostru. Părintele se panichează și nu știe ce se întâmplă. Așa că pediatrul trebuie să îl învețe ce medicamente sau manevre există pentru a cataliza sindromul febril. Mai există diareea și vărsăturile care pot să apară oricând ai mâncat ceva stricat. Pot să fie catalizate ușor dacă știi cum se folosesc și ai medicamentele la dispoziție. Pediatrul trebuie să învețe părintele cum să anihileze un sindrom diareic și vărsăturile. De asemenea, îl mai poate învăța cum să facă față la micile traumatisme, care se soldează cu mici julituri, copilul cade, se zgârie și are nevoie de soluție dezinfectantă și compresă, eventual un antialgic.

  1. Ce recomanzi pentru ciupiturile de insecte și aftele din gură?

La ciupituri se produce un fenomen alergic, așa că dăm în primul rând cu o cremă antialergică. Dacă la jumătate de oră după aplicare nu a trecut ciupitura, apelăm la tratamentul oral antialergic, respectiv la medicamente. Aftele sunt leziuni erozive, acide, la nivelul mucoasei oro-faringiene, care se dezvoltă în momentul în care băgăm ceva stricat în gură, ceva alterat, ceva foarte acid și avem imunitatea foarte scăzută. Și atunci trebuie să alcalinizăm foarte bine gâtul, să îi creștem pH-ul și recomand simplu gargară cu ceai de mușețel, care este un dezinfectant, și cu bicarbonat de sodiu. Sunt produse pe care le putem folosi oricând. Alcalinizând mediul, afta va trece mult mai ușor. Mai există și tratament pentru afte, se găsesc în farmacii și spray-uri orale antivirale și pentru afte pe care le putem folosi.

  1. În ce situații nu este suficient ce au în trusa de urgență și trebuie să sunăm la salvare?

În momentul în care avem o sângerare majoră. Vorbeam de traumatisme minore, poate sângera puțin și apoi să se oprească, dar există situații în care putem sângera mult mai mult. Aceasta este urgență și trebuie să sunăm ambulanța. Apoi pierderea stării de conștiență, dacă copilul cade și se lovește la cap. În accidentele de mașină se întâmplă cel mai des să sunăm la salvare pentru că apare pierderea stării de conștiență. De asemenea, dacă apare starea de sufocare trebuie să suni neapărat la ambulanță.

trusa medicala de urgenta

  1. Ce se întâmplă când copilul acuză o durere intensă de ureche? Putem folosi ceva din trusă?

Da, putem. Durerea de ureche apare din diferite cauze care se tratează diferit, dar acest simptom poate fi catalizat ușor cu acele antialgice, care trebuie să se regăsească în trusa medicală. Acesta se administrează pe cale orală și atunci trece și durerea de ureche. Nu puneți picături în ureche dacă vă doare urechea. Fiecare tip de picături se folosește pentru anumite patologii ale urechii și vor funcționa doar dacă un medic ORL-ist vede despre ce este vorba și îți va recomanda. Există pe piață picături calmante care să scadă durerea de ureche, nu vi le recomand în trusa medicală. Sunt slabe și nu vor anihila durerea. Durerea de ureche este mare și singura soluție este reprezentată de capsule sau sirop antialgic. Dacă se menține durerea mergem la medic și el va decide ce este acolo și ce tratament va urma mai departe.

  1. Cât de des trebuie curățate urechile copiilor și ce părere ai de bețișoarele pentru urechi?

Nu este nevoie să curățăm urechile. Oamenii știu două idei greșite, pe care încerc să le îndrept. Nu este nevoie să le curățăm, dar este important și obligatoriu să curățăm nasul, ceea ce nu se întâmplă. Oamenii nu își curăță nasul, dar își curăță urechile. Urechile au un conduct larg și intră în el aer cu praf, dar ceara care se formează la nivelul tegumentului interior are rolul de a elimina tot praful care intră în ureche și este normal să se formeze un nou strat de cerumen. Iar la copii este normal să vedeți în pavilion secreții ceruminoase, iar unii copii pot face chiar în fiecare zi. Se curăță doar la suprafață, pe pavilion, eventual cu un bețișor de ureche. Eu nu sunt de acord cu acestea pentru că urechea se curăță singură la baie. După ce spălăm copilul pe cap, intră apă în ureche inevitabil și va ieși apa din ureche și tegumentul ud se va usca singur. La bebeluși este suficientă o căciuliță pe cap și se va usca apa din ureche, iar la copiii mai mari îi uscați cu foehn-ul. Dar la bebeluși nu este nevoie să folosiți pentru că îi va durea urechea, traumatizați conductul băgând bețigașul în el.

  1. Dacă avem la dispoziție un spațiu foarte mic, care sunt obiectele care nu trebuie să lipsească din trusă?

Medicamentele antitermice în primul rând care să anihileze sindromul febril, medicamentele antialgice care să anihileze orice durere. Antidiareicul este important mai ales în vacanță când putem mânca ceva stricat, mai ales copiii mici, și antialergice pentru ciupituri. De la an la an suntem tot mai alergici și mai predispuși la alergii, în special la polenuri de copaci și în primăvară și în jumătatea lui august până în octombrie, avem ambrozia care este peste tot și provoacă alergie mare.

  1. Când vine vorba de persoane mai în vârstă sau bunici, cum ar putea fi învățați să folosească mai ușor trusa de urgență?

Vă spun cum fac eu, căci am și eu doi copii și îi las la bunici. Așa că mă duc cu trusa medicală și scriu pe o hârtiuță cum administrăm antialgicul, în ce situație, în ce doză. La fel și pentru antitermic. Cel mai bine este să scriem la ce folosește medicamentul și ce doze dăm pentru copil, depinde de vârstă și de kilogramele/corp. Medicamentele nu se dau pe vârstă, ci pe kilogram/corp. Ele așa se distribuie. Un copil de 5 ani poate să aibă 10 kg sau 20 kg.

  1. În ce loc și în ce condiții trebuie păstrată trusa medicală? Ce produse trebuie înlocuite constant?

Aproape pe toate cutiile de medicamente este specificat că trebuie păstrate sub 25 grade Celsius. În primul rând ne uităm pe cutie, sunt și medicamente care trebuie păstrate în anumite condiții, cum ar fi frigiderul, de exemplu antibioticul sau picăturile oftalmice. Pe antibiotic nu trebuie neapărat să îl avem în trusa medicală, îl va da doar medicul specialist, deci nu luați unul doar de dragul de a-l avea pentru că poate expira. Deci ne uităm pe cutie să vedem când are data de expirare și dacă nu folosim din trusa medicală o dată la 6 luni ar trebui să verificăm data de expirare.  Și este important să stea cât mai departe de copii pentru că aceștia pot abuza. Îl puteți pune undeva sus, într-un dulăpior ascuns. Siropurile de copii sunt în general dulci așa că pot să le consume și să facă intoxicație medicamentoasă.

  1. Care sunt recomandările principale pe care le ai pentru părinți cu privire la aceasă trusă?

Este important ca părintele să știe la ce folosim fiecare medicament și în ce doză. Sunt mulți părinți care au o trusă medicală completă, dar nu știu la ce folosește fiecare medicament. Medicul nu poate răspunde tot timpul la telefon, așa că trebuie să știți voi niște reguli de bază, să știți despre medicamentele clasice, pe care le folosim în sindromul febril, într-o răceală sau în durere sau în alergie. Trebuie să știți clar ce medicament folosim în astfel de patologii și ce doză folosim.

  1. În calitate de mamă, în ce situații ai folosit trusa medicală de urgență și ce medicamente ai tu în permanență în casă?

În primul rând pentru răceală, aceasta este cea mai frecventă patologie a copilului și mai ales sindromul febril. Așa că am apelat la antitermice și antiinflamatorii, iar în vacanțe am mai avut parte și de enterocolite, așa că am avut nevoie de antitermice și antiemetice. Și căzăturile pentru care am avut la dispoziție pansamente și dezinfectante ca să anihilez traumele minore pe care le au copiii. În ultimii ani a apărut aspectul de alergie și ne-ar trebui și medicamente antialergice și au ajuns să se nască mulți copii alergici.

Articolul urmator
VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort
VIDEO cu momentul în care un medic readuce la viață un bebeluș născut mort

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților
    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților

    O școală din Missouri, SUA, a decis să reintroducă pedepsele corporale în sălile de clasă. În cazul în care toate celelalte măsuri disciplinare eșuează, profesorii...

    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital
    O asistentă medicală a devenit nașa bebelușului pe care l-a îngrijit timp de 6 luni în spital

    Sunt cadre medicale care uimesc nu numai prin profesionalism, ci și prin empatia de care dau dovadă în fiecare clipă cu pacienții lor. Un cuplu din SUA a avut norocul să...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială
    Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială

    O adolescentă de numai 17 ani a primit pe data de 27 septembrie o nouă șansă la viață! Copilei i-a fost implantată o inimă artificială de către o echipă de medici români și...

    Premieră medicală! Prima operație pe creier reușită la un bebeluș aflat încă în pântecul mamei
    Premieră medicală! Prima operație pe creier reușită la un bebeluș aflat încă în pântecul mamei

    Un bebeluș a fost operat pe creier în timp ce era în uterul mamei. Medicii l-au salvat de la o boală genetică, care l-ar fi pus în pericol de a-și pierde viața....

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi
    O mamă asistentă medicală și-a învățat copilul de 4 ani să sune la salvare, iar asta i-a salvat viața a doua zi

    Printre abilitățile de care un copil are nevoie se regăsește și aceasta: să știe cum să reacționeze în situații de criză. În acest scop, este necesar să îl...

    Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea
    Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea

    Încep aceste rânduri prin a menționa că dezvolt un subiect care nu îmi e deloc comod. Ba din contră, simt că deschid răni atât de vechi, dar totodată simt și...

    © 2024 Qbebe