Specialiștii spun, însă, că până în jurul vârstei de 5-6 ani, cei mici au un sistem imunitar imatur, motiv pentru care și incidența infecțiilor respiratorii este foarte ridicată în cazul lor. În medie, un copil sub 5 ani dezvoltă între 6 și 8 infecții respiratorii pe an, cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. Dar ce se întâmplă atunci când frecvența episoadelor infecțioase respiratorii depășește intervalul considerat normal pentru vârsta copilului? Află tot ce trebuie să știi despre infecțiile respiratorii recurente la copii!
Ce sunt infecțiile respiratorii recurente?
Imnunitatea se formează încă din viața intrauterină, când bebelușului îi sunt transmiși anticorpii mamei prin placentă, apoi se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, în special în primii 5-6 ani de viață, când învață să lupte cu diferite boli. Acesta este și motivul pentru care până la vârsta de 5-6 ani, cei mici răcesc frecvent, ei ajungând să se confrunte cu 6-8 episoade de infecții respiratorii pe an. După această vârstă, ei nu ar trebui să dezvolte mai mult de 2-4 infecții respiratorii pe an. Atunci când se îmbolnăvesc mai des decât este considerat normal pentru vârsta lor, înseamnă că avem de-a face cu infecții respiratorii recurente, care netratate sau tratate necorespunzător, pot duce la complicații.
Infecțiile respiratorii se împart în două categorii:
- infecțiile cailor respiratorii superioare: sinuzita, amigdalită, faringită, laringita. În aceste situații, simptomele variază de la nas înfundat, tuse și dureri în gât, până la dificultăți de respirație și letargie;
- infecțiile cailor respiratorii inferioare: pneumonia (caracterizată prin inflamarea țesutului pulmonar și poate fi de natură virală, bacteriană sau fungica) și bronșita (inflamația mucoasei bronșice).
Cauzele și factorii care favorizează apariția infecțiilor respiratorii
Infecțiile tractului respirator sunt cauzate fie de virusuri, fie de bacterii și devin recurente pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau imatur. La copii, rinovirusurile, virusurile gripale (în timpul epidemiilor anuale de iarnă), virusurile parainfluenza, virusul sincițial respirator (VSR), enterovirusurile, coronavirusurile și anumite tulpini de adenovirus sunt principalele cauze ale infecțiilor respiratorii virale.
Există și câțiva factori care favorizează apariția repetată a acestor episoade infecțioase. Cel mai adesea, infecțiile virale ale căilor respiratorii se răspândesc atunci când mâinile copiilor intră în contact cu secrețiile nazale ale unei persoane infectate. Aceste secreții conțin viruși, care atunci când copiii își ating nasul sau ochii, pătrund în organism și produc o nouă infecție. Mai rar, infecțiile se răspândesc atunci când copiii inspiră particule care conțin germeni patogeni expulzați prin tuse sau strănut de o persoană infectată.
Predispuși la infecții respiratorii recurente sunt și copiii cu boli cronice sau cu imunodeficiențe, al căror organism nu se poate apăra așa cum trebuie împotriva agenților patogeni. De asemenea, micuții cu malformații cardiace sunt predispuși la răceli mai frecvente decât ceilalți.
Chiar și fumatul în perioada sarcinii, precum și expunerea copilului la fumatul pasiv sensibilizează aparatul respirator, predispunând la infecții respiratorii recurente.
Care sunt simptomele infecțiilor respiratorii?
Infecțiile respiratorii tipice, precum răcelile, se dezvoltă pe parcursul mai multor zile, iar simptomele care pot apărea includ:
- senzație de oboseală și o stare de apatie;
- dureri în gât;
- lipsa poftei de mâncare din cauza disconfortului la înghițire;
- tuse;
- nas înfundat și/ sau secreții nazale;
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- febră ușoară.
În funcție de starea sistemului imunitar și de gravitatea infecției, simptomele pot apărea singure sau să se succeadă, însă foarte rar acestea apar concomitent. De obicei, acestea dispar după aproximativ 10 zile în cazul infecțiilor gripale.
Complicații ale infecțiilor virale ale tractului respirator
Deoarece nou-născuții și sugarii preferă să respire pe nas, chiar și o congestie nazală moderată poate crea dificultăți de respirație. Congestia nazală duce, de asemenea, la probleme de hrănire, deoarece sugarii nu pot respira în timp ce sug de la sân sau din biberon.
Căile respiratorii ale copiilor mici pot fi semnificativ îngustate de inflamație și mucus, ceea ce face dificilă respirația. Copiii respiră rapid și pot dezvoltă un zgomot ascuțit care se aude la expirație (wheezing) sau un zgomot similar care se aude la inspirație (stridor). Îngustarea severă a căilor respiratorii îi poate face pe copii să gâfâie și să devină albaștri la față (cianoză). Astfel de probleme ale căilor respiratorii sunt cele mai frecvente în cazul infecțiilor cauzate de virusurile parainfluenza, VRS (virusul respirator sincitial) și infecția cu metapneumovirus uman. Copiii afectați trebuie să fie consultați de urgență de un medic.
Cum se tratează infecțiile respiratorii recurente
Tratamentul unei infecții respiratorii variază în funcție de vârsta copilului și de simptome. Medicația presupune, de obicei, sirop de tuse, decongestionant nazal sub formă de picături sau spray-uri și comprimate cu efect antiseptic pentru durerile de gât pentru copiii mai mari, de peste 6 ani, sau spray-uri antiseptice pentru cei mai mici.
De asemenea, este foarte important ca în timpul unui episod infecțios să îi oferi celui mic o alimentație sănătoasă, bogată în antioxidanți pentru a ajuta recuperarea organismului.
Putem apela, bineînțeles, și la suplimente alimentare naturale, care să grăbească vindecarea și să amelioreze simptomele unei infecții respiratorii, alături de tratamentul prescris de medic.
De primă intenție la primul semn de viroză respiratorie recomandăm VIRODEP (picături orale) care, asociate cu antibiotice și medicamente simptomatice, ajută la scăderea duratei și severității infecției, grăbind vindecarea.
VIRODEP picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar.
Conține:
- propolis, cunoscut pentru acțiunea sa antiinflamatoare și antivirala, crescând rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activității leucocitelor și macrofagelor;
- extract de măceș, bogat în vitamina C, cu acțiune imunomodulatoare, fiind util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator;
- echinaceea, cu proprietăți antibacteriene și efecte antivirale;
- muștar sălbatic, care are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii;
- Grindelia și cimbrul de cultură, bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică;
- eucalipt, care are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare. Este eficient împotriva bacteriilor Gram-negative (Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa etc.).
În linii mari, VIRODEP picături orale:
- scurtează durata infecțiilor respiratorii;
- reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii;
- previne complicațiile bacteriene;
- susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică.
Poate fi administrat începând de la vârstă de 6 luni și este indicat și adulților, dată fiind varianta de VIRODEP comprimante.
Soluțiile fitoterapeutice reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor și copiilor. Mai multe detalii găsești pe www.drphyto.ro.
Surse foto: istockphoto.com