Suplimentele multivitaminice la copii

Suplimentele multivitaminice la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea parintilor este tentata, cel putin la un moment dat, sa ofere copiilor un supliment multivitaminic, fara a avea acordul medicului. Sa aflam in continuare cand sunt acestea indicate, in ce cantitati, cum pot fi vitaminele regasite in alimentele consumate si, nu in ultimul rand, ce beneficii pot prezenta, alaturi de doamna doctor Andreea Raluca Vlad si de doamna doctor Mutiu Irina.

Vitaminele si mineralele: aspecte importante si probleme

Vitaminele si mineralele sunt elemente importante ale necesitatilor nutritionale totale ale copiilor si, din cauza ca organismul uman nu este capabil sa produca cantitati adecvate din multe vitamine, acestea trebuie obtinute din alimentatie. In general este vorba de cantitati mici, care se regasesc in orice alimentatie echilibrata, prin urmare suplimentarea artificiala este rareori necesara.
 
In cazul unor copii, medicii pediatri pot recomanda un supliment cu administrare zilnica, de exemplu daca cel mic are apetitul scazut sau obiceiuri alimentare haotice (asa-numitii mofturosi) sau daca are anumite preferinte alimentare suplimente(de exemplu o dieta vegetariana fara produse lactate), suplimentul multivitaminic trebuie luat in considerare, mai ales ca in unele situatii poate reprezenta un factor important pentru starea de sanatate. Acestea pot fi regasite in diferite forme farmaceutice, cum sunt sirop, tablete masticabile sau pastile. Toate se pot achizitiona fara prescriptie medicala, insa sunt totusi medicamente si, consumate in exces (in special vitaminele liposolubile -A,D, E si K) pot fi toxice. Apoi, unele vitamine si minerale pot interactiona cu medicatia curenta a copilului (daca exista). Sunt realmente utile cand: copilul nu se dezvolta corespunzator, sufera de anumite boli cronice sau alergii alimentare, are o dieta restrictiva.
 
Daca copilul consuma o dieta sanatoasa, echilibrata, continand o combinatie intre cele patru grupe alimentare (carbohidrati, fructe, proteine, lactate ) se poate sa nu aiba nevoie de altceva in plus. Alimentatia echilibrata presupune, conform specialistilor in domeniu, 5 portii de legume si fructe zilnic, o portie reprezentand marimea pumnului unui copil, dar si carne slaba sau peste si leguminoae. In cazul bebelusilor care primesc lapte formula, necesarul zilnic de vitamine este asigurat deja de acesta (in cazul in care varsta este sub 1 an), ulterior fiind importanta suplimentarea cu alimentatia diversificata (laptele formula nu mai poate suplini necesarul zilnic). Daca le veti oferi mai mult lapte (in cazul in care intampinati dificultati in diversificare) nu faceti decat sa le scadeti indirect apetitul pentru alimente solide (deoarece se vor satura cu lapte)

Un aspect important evidentiat in urma cercetarilor este ca asa numita terapie megavitaminca sau medicina ortomoleculara in care vitamine sunt oferite in doze extrem de mari pentru afectiuni cum sunt retard mental, hiperactivitate sau dislexie, nu s-au dovedit valide din punct de vedere stiintific si pot presupune unele riscuri. Vitamina C, de exemplu, cand este consumata in doze excesive din dorinta de a vindeca o raceala, poate cauza dureri de cap, diaree, greata si crampe. Prin urmare, este bine sa consultati intotdeauna medicul inainte de a le oferi celor mici suplimente, mai ales sa nu lasati cutia/sticla cu vitamine la indemana si verificati sa dispuna de capac ce nu poate fi deschis usor. De asemenea, este indicat, pe cat posibil, sa oferiti o cantitate cat mai mare de vitamine prin alimente. Iata in continuare cateva din vitaminele necesare pentru cresterea normala a copiilor:

Vitamina A este importanta deoarece ajuta vederea copilului in lumina difuza si vederea in culori/nocturna si mentine sanatatea pielii, dar ajuta si in vindecarea tesuturilor. Surse bogate includ fructe si legume de culoare galbena (morcovi, cartofi dulci, mango) si verde inchis (spanac, varza si broccoli), lactate si ficat.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:

De ce este importanta?
Vitamina A are rolul de a mentine sanatatea ochilor copiilor, cresterea oaselor si pentru a tine la distanta infectiile. Totusi, copiii mai mari si prescolarii, in special, nu primesc cat ar avea nevoie.

Mancarurile bogate in vitamina A sunt laptele, ficatul, branza, spanacul si cerealele. Alte surse bune sunt fructele si legumele portocalii si galbene, cum ar fi morcovii, medicdovlecelul si cartoful dulce.
Cantitatea necesara copilului tau:
- Varsta 1-3 ani: 300 mg/zi
- Varsta 4-8 ani: 400 mg/zi
- Varsta 9-13 ani: 600 mg/zi.
Cum sa obtii mai multa vitamina A?

  • Jumatate de cana de suc de morcovi ofera cantitatea zilnica de vitamina A necesara pentru copilul tau.
  •  Hrana gatita creste cantitatea de vitamina A din mancare, asa ca morcovii copti au mai multa vitamina A decat cei cruzi. Ai grija, totusi, sa nu ii coci prea tare, vitamina A dispare atunci cand legumele sunt coapte peste rumenire.
  •  Daca micutul tau nu e fan al legumelor, incearca sa pui bucati de morcov moale in interiorul sandvisului, ca de exemplu sandvis cu ton si piure din amestec de cartofi dulci cu cartofi albi pentru o masa sanatoasa.

Vitamina D este importanta pentru sanatatea sistemului osos (formarea dintilor si oaselor; ajuta la absorbtia calciului), dar si a sistemului imunitar (alaturi de vitamina A). Dupa cum stiu multi parinti, vitamina D este sintetizata in corp cu ajutorul soarelui (se transforma compusul din piele in forma activa a vitaminei), de aceea este indicat ca cel mic sa petreaca cat mai mult timp afara, desigur folosind o lotiune de protectie solara adecvata. In cazul deficientei acestei vitamine, poate aparea rahitismul care cauzeaza oase slabite si cu risc de fracturare. Surse bogate includ: produse lactate fortifiate, peste gras, margarina fortifiata si galbenus de ou. In doze mari are potential toxic. Parintii sunt sfatuiti sa le ofere celor mici suplimente cu vitamina D3 (colecalciferol-cea mai potenta forma a vitaminei) zilnic in perioada 0-2 ani (in unele state pana la 5 ani) pentru a ajunge la DZR de 7-8,5 micrograme pe zi; discutati cu medicul ce cantitate este indicata deoarece laptele praf contine aceasta vitamina deja.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:  

De ce este importanta vitamina D pentru copii?
Vitamina D lucreaza cu calciul pentru a mentine oasele puternice pentru copii. Corpul nostru produce vitamina D atunci cand este expus luminii solare.
Copiii care nu petrec prea mult timp afara si nu beau lapte nu primesc destula vitamina D. Multe cereale sunt intarite cu vitamina D si se gaseste si in oua si peste, inclusive ton si somon.
Cantitatea necesara copilului tau:
- Varsta 1-13 ani: 5 mcg/zi.
Cum sa obtii mai multa vitamina D pentru copilul tau?lactate

  • Un pahar de lapte contine jumatate din cantitatea zilnica de vitamina D necesara copilului tau.
  • Parasolarul blocheaza razele ultraviolete care produc vitamina D. Copiii au nevoie de doar 10 minute pe saptamana la soare pentru a avea parte de cantitatea necesara de vitamina D.
  • Chiar si cei mai pretentiosi copii la mancare ar putea fi tentati in cazul in care somonul sau tonul sunt pusi in hamburgeri de peste sau in spaghete.
  • Daca micutul tau nu este fan al laptelui, vorbeste cu doctorul sau pentru a vedea ce supliment de vitamina D e necesar.

Vitamina B contribuie la formarea de globule rosii si ajuta o multime de activitati metabolice si poate fi gasita in carne (inclusiv ficat), peste, pui, soia, lapte, oua, cereale integrale.

Vitamina C fortifica tesutul conjuctiv, muschii si pielea, grabeste vindecarea ranilor si oaselor si sporeste rezistenta la infectii. Poate ajuta de asemenea corpul sa asimileze fierul. Se gaseste in citrice, kiwi, capsuni, rosii, cartofi, varza de Brussels, spanac, ardei si broccoli.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:  

vitamina cDe ce este importanta vitamina C pentru copii?
Importanta pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, vitamina C ajuta la prevenirea infectiilor si vindeca rani, cum ar fi juliturile de pe picioarele copiilor.
Piperul, citricele, capsunile, tomatele, mango si broccoli sunt bogate in vitamina C.
Cantitatea necesara pentru copilul tau:
- Varsta 1-3 ani: 15mg/zi
- Varsta 4-8 ani: 25 mg/zi
-Varsta 9-13 ani:45 mg/zi
Cum sa obtii mai multa vitamina C?

  • O portocala contine aproximativ 70 mg de vitamina C.
  • Pastreaza o farfurie cu fructe proaspete pe tejghea pentru a reprezenta o gustare delicioasa pentru copii.
  • Adauga zmeura la briose, clatite sau piureuri sau serveste-le deasupra iaurturilor si cerealelor.
  • Feliaza ardei iute rosu si verde si serveste-l cu putin iaurt.

Vitamina E este un antioxidant, prin urmare dispune de capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, adica ajuta organismul sa lupte cu toxinele, dar si sa mentina sanatatea membranelor celulare prin protectia oferita de grasimile polinesaturate.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:  

vitamina eDe ce este importanta vitamina E pentru copii?
Un antioxidant, vitamina E protejeaza celulele de bacteriile daunatoare care pot conduce la cancer sau boli ale inimii pentru copii. Copiii nu primesc destul din acest nutrient important.
Uleiuri ajutatoare, cum ar fi cele de floarea-soarelui sau sofranel, sunt surse bune, la fel ca si semintele de floarea-soarelui sau migdalele. Dar nucile nu sunt surse recomandate pentru copii deoarece exista riscul inecarii.

Cantitatea necesara copilului tau:
- Varsta 1-3 ani: 6mg/zi
- Varsta 4-8 ani: 7 mg/zi
- Varsta 9-13 ani: 11 mg/zi.
Cum sa obtii mai multa vitamina E?

  • Un pumn de migdale contine mai mult de sapte mg de vitamina E, cantitatea zilnica necesara unui copil de opt ani.
  • Adauga bucati de grau bogate in vitamina E in cereale, piureuri si chiftele pentru mai multa nutritie.
  • Fa o salata cu ulei bogat in vitamina E si imprastie deasupra migdale feliate sau seminte de floarea-soarelui.
  • Combina migdalele uscate, semintele de floarea-soarelui si fructele uscate preferate ale copilului tau pentru o gustare foarte nutritiva.

Acestea si multe alte vitamine si minerale sunt continute in legume si fructe. Astfel o alimentatie ce exclude zaharul si grasimile in exces, compensand cu portii dese de fructe sunt o metoda eficienta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau.

Fierul este necesar in special in perioadele de crestere accelerata, fiind esential pentru producerea de sange si intarirea muschilor. Simptomele in deficienta (denumita anemie) presupun irascibilitate, depresie si risc crescut de infectii (este mai des intalnita in adolescenta, in special la fete). Cele mai bogate surse: carne de vita, curcan, porc vitaminesi ficat, spanac, leguminoase si prune si unele cereale fortifiate.

Calciul este necesar pentru buna dezvoltare a sistemului osos. O deficienta in acest sens poate predispune la osteoporoza ulterior in viata. Surse bogate sunt: laptele degresat, branza, iaurtul si sardinele, broccoli si spanac si chiar unele sucuri de fructe fortifiate. Retineti ca in acest caz (ca si la fier, de altfel) o analiza de sange de rutina va poate indica daca exista o deficienta. Intotdeauna, indiferent de vitamina, trebuie sa urmariti consumul saptamanal si nu zilnic al copilului. Necesitatile de calciu sunt dupa cum urmeaza: 1-3 ani: 500 mg pe zi, 4-8 ani: 800 mg pe zi, 9-18 ani- 1300 mg pe zi.

Fibrele - desi nu sunt luate in considerare de nutritionisti/parinti, este bine sa se regaseasca in alimentatia copiilor, mai ales cand se confrunta cu constipatie cronica. In primul rand le puteti regasi in cereale integrale, fructe si legume; fibrele ajuta la reglarea greutatii si a dispozitiei si trebuie consumate dupa formula: varsta copilului+5 grame.

Doamna doctor Irina Mutiu, medic pediatru in cadrul Clinicii Polisano Sibiu completeaza:

"Vitaminele sunt compusi organici pe care organismul nu-i poate sintetiza pe masura nevoilor sale, de aceea asigurarea necesarului este posibila numai printr-o alimentatie corecta si variata. O alimentatie monotona, bazata pe alimente semipreparate si lipsa legumelor si a fructelor din dieta zilnica fac imposibila asigurarea minimului de vitamine din organism.

Scaderea continutului de vitamine din organism determina instalarea bolii cunoscute sub numele de hipovitaminoza (deficienta relativa a vitaminei sau a unui grup de vitamine din organism) sau avitaminoza (lipsa totala a unei vitamine sau a unui grup de vitamine din organism). Aceasta se poate manifesta prin oboseala marcata, ameteli, cefalee, insomnie, tulburari digestive, apetit redus, dureri musculare, scaderea rezistentei organismului la infectii, vindecare intarziata a plagilor, sangerari gingivale, tulburari ale metabolismului calciului, fosforului, lipidelor, tulburari de vedere, tulburari de crestere, eczeme, anemie, rahitism, par uscat, piele uscate, unghii casante etc.doctor

Carenta de vitamine se regleza printr-o alimentatie echilibrata si printr-o administrare, sub control medical, a vitaminelor obtinute in laborator, prin sinteza. Acestea sunt conditionate, ca si medicamentele si sunt comercializate sub forma de sirop, comprimate, comprimate efervescente, capsule sau fiole.

Clasificara vitaminelor se face dupa solubilitatea lor, determinata de structura moleculei. Exista vitamine care sunt solubile in apa, numite hidrosolubile si vitamine care sunt solubile in grasimi si solventi organici, numite liposolubile.

Vitaminele hidrosolubile (vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, vitamina PP, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, biotina) se pot pierde usor in timpul spalarii, pastrarii, fierberii etc. produselor alimentare datorita solubilitatii lor in apa; se absorb usor in tubul digestiv, mai ales in medii acide; excesul se elimina prin urina si nu dau decat rar hipervitaminoze; organismul nu face rezerve importante pentru aceste vitamine; avitaminozele apar imediat;

Vitaminele liposolubile (vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K) se pierd prin indepartarea lipidelor din alimentatie, insa nu se pierd prin prelucrarea alimentelor; la depasirea necesarului zilnic, excesul se depoziteaza in lipidele din tesuturi, si mai ales in cele din ficat; pot provoca hipervitaminoze.

Se recomanda administrarea suplimentelor multivitaminice in situatii deosebite, cum ar fi:

-o alimentatie insuficienta sau incompleta (alimentatie deficitara), cu deficiente ale aportului primar de vitamine (in perioadele de iarna)

-un catabolism intens al vitaminelor cauzat de alterarea florei microbiene intestinale

-tulburari de absorbtie detrerminate de lezarea functiilor motrice si secretoare ale intestinului;

-afectiunile ficatului si a pancreasului, ce deregleaza absorbtia vitaminelor liposolubile;

-imposibilitatea transformarii provitaminelor in vitamine;

-administrarea anumitor medicamente

-stari speciale sau patologice: amatorii de diete stricte si vegetarienii, persoanele care au trecut printr-o boala infectioasa acuta sau sufera de boli cronice, precum si cei supusi stresului mental si fizic;

-actiunea antivitaminelor din mediu, ce se integreaza in sistemele fermentative la fel ca si vitaminele."
 

Citeste si:
Vitamina B la copii
Vitamina A la copii
Vitamina D la copii
Vitamina C la copii
Vitaminele de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata 
Vitaminele la sugari

Pareri impartite

Copiii in crestere nu obtin de obicei, conform specialistilor, suficiente vitamine A si C, iar vitamina D este greu de obtinut doar din mancare (de aceea este recomandata utilizarea Vigantolului in primii 2 ani de viata). Din acest motiv Departamentul de Sanatate din SUA recomanda ca toti copiii cu varsta intre 6 luni-5 ani sa primeasca suplimente, sub forma de picaturi ce contin aceste trei vitamine. Totusi, unele dintre ele pot fi daunatoare, prin urmare este total contraindicata administrarea concomitenta de doua suplimente. De exemplu, nu le oferiti celor mici ulei din ficat de cod si vitamine sub forma de picaturi (deoarece uleiul din ficat de cod contine si vitaminele A si D).

Pe de alta parte, Academia Pediatrilor din America recomanda administrarea suplimentelor numai daca exista consimtamantul medicului, sustinand ca majoritatea copiilor nu necesita un surplus de vitamine deoarece atat de multe alimente uzuale sunt deja fortifiate (cereale, lapte, suc de portocale-vitamina B, D, calciu si fier). Pe de alta parte, si acestia considera ca administrarea unui supliment nu poate dauna atata timp cat nu se depasete DZR (doza zilnica recomandata) pentru orice vitamina sau minerala (aceasta este calculata in functie de varsta si de greutate), mai ales cand este vorba de copii cu alimentatie vegetariana sau cu diverse sesibilitati alimentare (intolerante sau alergii) pentru a suplini necesarul zilnic. Se subliniaza totusi faptul ca suplimentele nu reprezinta un inlocuitor pentru mancare (chiar si pe etichetele produselor) si nu trebuie niciodata utilizate pentru a justifica o alimentatie inadecvata, prin urmare suplimentele sunt menite sa ajute, insa parintii trebuie sa incerce sa sprijine copilul pentru a dobandi obiceiuri alimentare sanatoase.

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni ne ofera urmatoarele precizari:  

Fiecare mama are momente in care doreste sa primeasca un raspuns clar la urmatoarea intrebare: sa ii dau sau sa nu ii dau copilului meu vitamine? Acesta este un aspect la care parintii se gandesc in multe circumstante, mai ales daca cel mic nu are pofta de mancare, nu mai are atat de multa energie sau se recupereaza dupa o perioada in care a fost bolnav.

Conform ultimului studiu privind automedicatia in cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii le administreaza copiilor fara recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent ingrijorator, pentru ca, desi pot fi usor cumparate din magazinele naturiste sau din farmacii, fara prescriptie medicala, acestea pot fi daunatoare in aceeasi masura in care pot fi benefice. Vitaminele si suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandam parintilor sa ia legatura cu pediatrul inainte de a le administra celui mic.pareri
Exista o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor insarcinate si copiilor in primii ani de viata. Obstetricianul si medicul de familie recomanda gravidei vitaminele utile bunei evolutii a sarcinii si profilaxiei rahitismului la copil.

Sunt scheme foarte bine stabilite pentru diferite situatii. In tara noastra se recomanda administrarea vitaminei D intr-un regim special care trebuie atent supravegheat si respectat. Erorile pot avea repercusiuni nedorite: rahitismul in carente sau hipervitaminoza D care este grava deoarece afecteaza rinichii.
Numai medicul pediatru poate determina daca cel mic are intr-adevar nevoie de suplimente alimentare si vitamine.

Daca un copil creste in greutate conform varstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. In conditii de boala insa, suplimentarile vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea sti faptul ca utilizarea substantelor antitermice necesita si o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.

Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicatii grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul in masura sa recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea intre vitamina D si E si acizii grasi Omega 3 este benefica in bolile pulmonare, dar orice alte asociatii haotice pot dauna. Mai mult, tipul de suplimente si cantitatea acestora difera de la varsta la varsta; astfel pot aparea efecte adverse daca un copil de 2 ani primeste cantitatea de vitamine necesara unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esentiala si doar medicul o cunoaste.

Parintii administreaza de multe ori produse care asociaza vitamina D si vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici si numele lor de vitamine) trebuie utilizate rational. In unele cazuri alimentele nu le ofera celor mici toate vitaminele necesare. In primul an de viata sunt situatii in care, chiar daca sunt alimentati natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D si calciu care este foarte important in metabolizarea corecta, eficienta a vitaminei D. In plus, procesul cresterii si activitatea intensa implica un consum caloric crescut si astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atat de multe variabile si atat de multe lucruri de analizat incat numai noi, medicii, putem determina daca cel mic are nevoie intr-adevar de vitamine sau suplimente alimentare,cand si cat.

Un ultim aspect foarte important este acela de a nu lasa vitaminele acolo unde cei mici pot ajunge. Au diferite forme, arome, culori si pot fi foarte usor confundate de copii cu bomboane, inghitite intr-o cantitate mai mare, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii copilului.

Doamna doctor Irina Mutiu, medic pediatru in cadrul Clinicii Polisano Sibiu completeaza: 

"Luate fara discernamant, suplimentele de vitamine sunt in cea mai mare parte inutile si de foarte multe ori toxice pentru organism. De exemplu:

-dozele mari de vitamina A pot genera defecte congenitale la nou-nascuti, in special daca sunt administrate in primele luni de sarcina. Cei care obisnuiesc sa ia doze mari de vitamina A, ca urmare a unor afectiuni dermatologice, se pot alege cu o hipervitaminoza cronica sau cu intoxicatii. Simptomele intoxicatiei cu vitamina A sunt de la cele mai simple: medicdureri de cap, oboseala, greata si varsaturi, la cele mai complexe: tulburari de vedere, ingrosarea pielii, osteoporoza

-supradozele de vitamina B1 afecteaza glanda tiroida si secretia de insulina, generand deficit de vitamina B6 si pierderi ale celorlalte vitamine din complexul B

-dozele mari de vitamina B2 pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi

-dozele mari, de vitamina B6 pot declansa tulburari neurologice

-dozele mari de vitamina C genereaza aparitia calculilor de acid uric si oxalic. Dozele mari de vitamina C pot determina modificari ale analizelor de laborator si deci erori de diagnostic

-vitamina D in exces genereaza hipercalcemie. Simptomele de toxicitate sunt: setea neobisnuita, nevoia de a urina foarte des, greturi, varsaturi, diaree

-vitamina K in exces genereaza anemie.
In loc de incheiere atrag atentia ca deseori intre aliment, medicament si otrava, diferenta consta doar in concentratie."

 

Citeste si: Vitaminele la copii - tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani

Cum se aleg vitaminele

Orice tip de multivitamine (mestecabile sau lichide) disponibile in farmacii/magazine sunt potrivite, neaparat pentru copii (nu adult), exceptand situatiile de exemplu in care cel mic este vegetarian/vegan si trebuie sa va asigurati ca suplimentele contin vitaminele B12 si D, precum si riboflavina si calciu care pot lipsi din alimentatie. Daca medicul a constatat o anemie, poate recomanda un supliment cu o anumita cantitate de fier. S-a demonstrat de multe ori de specialisti (Academia Pediatrilor din America) si o deficienta in ce priveste vitamina D de la copii pana la adolescenti, prin urmare urmariti ca suplimentul sa contina si 400 UI din aceasta. De asemenea, trebuie sa urmariti si modalitatea de prezentare, astfel pentru copiii cu varsta mai mica de 4 ani trebuie sa le oferiti vitamine in forma lichida (pentru a preveni un risc de inecare).

Este important sa verificati ca pe eticheta produsului sa nu se specifice 100% din fiecare vitamina pentru a va asigura ca cel mic le obtine si din alte surse naturale. De exemplu, daca cel mic nu consuma suficiente produse lactate, si primeste doar 15-20% din DZR de calciu din supliement, incercati ca diferenta sa o oferiti in alte alimente, cum este sucul de portocale fortifiat cu calciu. Un inconvenient mentionat si anterior ce poate aparea este ca pentru unele vitamine si minerale suplimentul va echilibra cumva balanta metabolica, in timp ce pentru altele va conduce la exces (s-a observat in special pentru vitamina A, acid folic si zinc) - urmariti eticheta ca produsul sa nu contina o DZR prea ridicata. vitamineRetineti faptul ca existand atat de multi producatori, calitatea si eficacitatea pot varia. Nu apelati insa la ele daca este vorba doar de o saptamana in care copilul nu a mancat prea bine si nici nu oferiti o doza mai mare decat se specifica pentru varsta si greutatea sa (puteti provoca dezechilibre nutritionale si unele vitamine pot impiedica absorbtia altora). Fierul in supradozaj poate fi fatal, asa ca este bine sa priviti vitaminele ca pe medicamente. In cazul in care suspectati ca cel mic a ingerat vitamine in exces, apelati de urgenta la medic.

Nu in ultimul rand, este bine sa retineti ca desi multi copii de varsta mica sunt mofturosi, nu inseamna neaparat ca sufera de deficiente nutritionale. Apoi, asigurati-va ca acestia inteleg ca suplimentele sunt doctorii si nu bomboane, indiferent de gustul pe care il prezinta. Daca suspectati ca cel mic este supraponderal/subponderal, apelati la un consult medical de specialitate (nutritionist/dietetician).

Cand sunt indicate suplimentele de vitamine in forma de sirop/tablete etc.? 

Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni:

Inainte de implinirea varstei de trei ani, vitaminele si mineralele trebuie prescrise numai de medic.
Vitamina D se da neintrerupt pana la 2 ani

Fie ca a fost alaptat sau hranit cu lapte praf, copilul are nevoie de vitamina D, care se va administra inca din primele zile de viata pana la varsta de doi ani. Dozele recomandate sunt de 10-20 micrograme de vitamina D/zi (400-800 UI/zi). Dupa aceasta varsta, vitamina D este necesara numai in sezonul rece (in toate lunile cu „r"). Lipsa acestei vitamine poate da rahitism carential, manifestat prin deformari osoase. Tot in perioada de crestere, vitaminemedicul poate recomanda suplimente de calciu si de fier. Nu se depaseste doza recomandata, supradozarile putand da reactii toxice.

In primii ani de viata, copiii racesc frecvent, mai ales la intrarea in colectivitate. In acest sens, pe langa alimentatia echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele si lactatele, suplimentele alimentare ajuta la intarirea imunitatii. Copiilor li se pot da siropuri sau comprimate masticabile pe baza de echinaceaa, propolis, zinc si vitamina C, atat preventiv, cat si in cazul in care a contractat deja o infectie respiratorie. Se recomanda administrarea de astfel de suplimente pentru o perioada de una-doua saptamani in cazul copiilor care sufera de diverse afectiuni acute de gravitate usoara spre medie, Pentru copii, se vor alege numai suplimente alimentare destinate lor, in niciun caz cele pentru adulti. Pentru copiii pana la trei ani se recomanda suplimentele sub forma lichida (siropuri, picaturi, pulbere), iar cei peste aceasta varsta pot lua tablete masticabile. Se va citi intotdeauna prospectul si recomandarile privind modul de administrare. Sunt de evitat suplimentele alimentare care contin zahar, indulcitori (aspartam), conservanti si coloranti artificiali.

Ce spun mamele

Ilinca, mama de baiat: "Am folosit, din pacate, mult prea des vitaminele pentru baietelul meu, de la mai multi producatori. Cateva exemple de care imi amintesc: Multisanostol, Pikovit, Cavit. Cu toate ca mi-au fost de fiecare data recomandate de medic, inca de la varsta de 1 an, un medic foarte cunoscut, as putea completa, consider ca, nu numai au fost inutile, dar au facut mai mult rau. Asta din cauza ca baietelul meu avea o stare buna de sanatate (in afara de virozele uzuale), o alimentatie sanatoasa, echilibrata, prin urmare nu se justifica utilizarea lor (in afara de vitamina D, desigur). Am constatat insa acest lucru dupa mai multi ani in care 6 luni pe an foloseam vitamine pentru el (cam pana la varsta de 3-4 ani). Cand am reusit sa gasesc un medic intr-adevar competent, mi-a recomandat doar 10 zile pe luna, in lunile reci, un complex de calciu si vitamina D (fiind vreme rece, corpul nu poate sintetiza la fel de bine aceasta vitamina ca si vara). Insa in ultima perioada, in urma rezultatelor analizelor, a spus ca nu mai trebuie sa-i dau absolut nimic (analizele sunt foarte bune). In plus, contrar parerii unanime, nu mi s-a parut ca i-a ajutat cumva imunitatea (are mai multe viroze decat copiii de varsta lui) si, in unele perioade, nici macar nu i-a stimulat apetitul, ba din contra. Medicul a zis ca este posibil sa apara aceasta reactie la unii copii care deja primesc din alimentatie toate vitaminele necesare."

Mihaela, mama de baiat: "La recomandarea medicului i-am dat lui Luca 10 zile pe luna, in lunile care contin R, Osteocare, care contine Calciu si vitamina D. Mi-a spus ca acestea doua sunt importante pentru dezvoltarea osoasa care este accelerata la aceasta varsta. In afara de acestea, din proprie initiative, nu am administrat absolut nimic, in schimb am optat pentru o alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume, care de altfel am observant ca-I place (cum sunt ceapa, salata, ridichile etc.)."

Nicoleta, mama de baieti: "Nu le-am dat niciodata vitamine copiilor pentru ca nu au avut nevoie. Au mancat intotdeauna bine, cel mic a stat foarte bine cu sanatatea, asa ca nu a avut nevoie pentru stimularea imunitatii de vreun ajutor. M-am gandit la un moment dat, cand observasem o scadere a poftei de mancare sa-i dau niste vitamine, dar si-a revenit si nu i-am mai dat. Vreau sa subliniez ca amandoi mananca mancare gatita proaspat in fiecare zi de mine, carne, fructe si legume de sezon (cirese, capsuni) pentru ca le plac, dar si iaurt. Eu sunt multumita de dezvoltarea lor si, de altfel, nici medicul nu a considerat ca ar fi necesar vreun ajutor sub forma de suplimente."

Multumim doamnelor doctor Andreea Raluca Vlad si Irina Mutiu si mamicilor pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.


Surse:
http://www.joybauer.com; www.babycentre.co.uk; www.mayoclinic.org; www.healthychildren.org; www.nhs.uk; www.babycentre.co.uk; www.babycenter.com

 

Articolul urmator
5 exercitii de meditație pentru copii anxioși
5 exercitii de meditație pentru copii anxioși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public
    Am trei copii şi m-au scos din minți tantrumurile lor, dar tot mă amuz când văd alți copii că fac scandal în public

    Pe premiza „bine că nu face al meu așa”, o mamă își gestionează emoțiile când alți copii fac un tantrum. Iată ce părere are femeia despre empatia în...

    © 2025 Qbebe