Ce este?
Probleme asociate aparatului
Deoarece aparatul de aer conditionat reprezinta un sistem mecanic complex, depinde de a serie de aspecte pentru a fi eficace. In primul rand, el este proiectat sa faca fata unei dimensiuni prestabilite a spatiului locuit, asadar dispune de o anumite cantitate de freon/refrigerant si in consecinta un anumit flux de aer prin bobine. Cand se modifica unul din aceste aspecte, sistemul va avea probleme. De exemplu, daca in interior este produsa mai multa caldura (de corpul uman sau de aparatura electronica/electrocasnica), aerul conditionat nu va face fata. Daca incarcatura refrigeranta curge, va scadea de asemenea capacitatea sistemului. Iar daca aerul din condensator este afectat, abilitatea de a indeparta caldura este redusa (mai ales la temperatura ridicata). In caz contrar, daca aerul este prea rece, bobina vaporizator poate ingheta si compromite complet aparatul.
Trebuie mentionat, desigur, si filtrul de care dispune aparatul care poate fi inserat in spatele unei grile sau amplasat intr-un locas special in sistemul de conducte; acesta indeparteaza particulele din fluxul de aer pentru a mentine aparatul curat si a purifica aerul. Pe masura functionarii, filtrul se incarca cu tot mai multe particule care cresc rezistenta si reduc fluxul de aer. Acesta trebuie, dupa caz, inlocuit sau curatat, astfel putandu-se reduce o mare parte din imbolnavirile asociate; aparatul de aer conditionat devine o sursa de poluare a aerului (bacteriile si fungii se raspandesc in aer) putand cauza de la alergii, infectii respiratorii si chiar probleme ale pielii. Indepartarea completa a filtrului nu rezolva decat temporar problema, in plus particulele se vor acumula pe bobina vaporizator si o vor determina sa se defecteze.
Ce se intampla in corp?
Corpul genereaza caldura suficienta pentru a se mentine viu; trebuie sa-si mentina temperatura interna la aproximativ 36,7 grade Celsius si depinde de temperatura pielii de la suprafata care trebuie sa fie mai mica pentru a elimina eventuala caldura suplimentara in aerul din jur. Producerea transpiratiei ajuta la racirea mai rapida a corpului, din moment ce transpiratia absoarbe caldura pe masura ce se evapora. Aerul umed nu poate evapora la fel de rapid transpiratia, prin urmare apare senzatia de caldura crescuta. In final, corpul devine mai eficient in racirea proprie cu cat petrece mai mult timp la temperaturi si umiditati ridicate. Insa, daca zi si noapte corpul se afla expus la o temperatura sub 26,6 grade Celsius si geamurile nu mai sunt deschise, nu se mai beneficiaza de racirea naturala de pe timpul nopitii; prin urmare corpul nu va mai incerca sa se adapteze de la sine, termostatul intern suferind un dezechilibru.
La nivel anatomic, trebuie sa stiti ca intr-o zi calda, corpul va face tot ce trebuie pentru a mentine temperatura confortabila. Cand intram intr-o cladire rece dupa un mediu cald, pielea transmite un mesaj rece creierului care il transmite la randul sau pielii, determinand vasele de sange sa se contracte, ajutandu-ne sa ramanem calzi. De aceea o persoana va parea palida imediat dupa ce intra de afara intr-o camera cu aer conditionat. Urmatorul stadiu in racirea corpului este tremurul care genereaza de asemenea caldura. Vasele de sange localizate in nas si gat se contracta si ele, determiand globulele albe din aceste locuri (care combat infectiile) sa se diminueze, facandu-ne vulnerabili la virusuri (daca sunt prezente in organism). Intrarea si iesirea de la aer conditionat favorizeaza scaderea imunitatii. In schimb, trecerea de la rece la cald exterior nu poseda acelasi risc, din moment ce mai mult sange curge in nas si gat in timpul procesului, fiind favorabil globulelor albe.
Citeste si:
Mituri false despre ingrijirea bebelusului
17 mituri in ingrijirea bebelusului daramate de medici
Studii asupra aerului conditionat
Cercetatorii de la Universitatea Cardiff din Tara Galilor considera ca este posibil ca aerul conditionat sa contribuie la aparitia infectiei respiratorii. El extrage umezeala din aer, ceea ce poate usca mucusul protector din fosele nazale, oferind mai multe sanse virusurilor de a se stabili in nas. Un studiu desfasurat in 2004 a comparat 930 femei adulte si a descoperit ca cele care lucrau in birouri cu racire centralizata a aerului au prezentat rate mai ridicate de absenteism ca urmare a imbolnavirilor si mai multe consultatii la medici ORL decat cele care nu au avut aer conditionat. Un studiu similar desfasurat asupra 800 functionari in 1998 a descoperit de asemenea mai multe simptome de imbolnavire la muncitorii cu birouri ce dispun de aer conditionat, comparativ cu cei care au beneficiat de ventilatie naturala.
Citeste si: Aer conditionat sau ventilator pentru bebelusi? Pediatrul raspunde
Opinia medicului
Doamna doctor Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, competenta Endoscopie si Audiometrie pe care o puteti gasi in cadrul Clinicilor Medlife, dar si la adresa www.alertaorl.ro ne ofera urmatoarele informatii:
"Aerul conditionat este un curent de aer si prin urmare poate produce aceleasi afectiuni ca acesta (n.r. faringita, rinita, otita medie, dureri nevralgice de cap). Eu sunt de parere ca nu exista vreo diferenta intre curentul de aer si aerul conditionat.
Poate doar ca la aerul conditionat as mai mentiona ca el poate ventila germeni (bacterii si virusuri) care pot provoca infectii bacteriene severe, cu aparitia unei rinosinuzite acute (secretii purulente la nivelul nasului) sau a unei angine acute eritemato-pultacee.
Daca curentul de aer rece poate provoca la nivelul corpului o stare de viroza trecatoare, aerul conditionat poate provoca o stare de raceala serioasa, care ar necesita un tratament mult mai complicat- inclusiv cu antibiotic.
Preventia se face prin inlaturarea copilului din camera cu aer conditionat; copilul nu ar trebui sa stea in camera in timp ce aerul conditionat este pornit, indiferent de pozitia jetului de aer rece."
Doamna doctor Andra Iorga, medic specialist pediatru Hyperclinica MedLife Constanta ne ofera urmatoarele informatii:
"Aerul conditionat este esential pentru obtinerea confortului in zilele toride, dar totodata are si dezavantaje, provenite fie din folosirea excesiva, fie din folosirea necorespunzatoare. Aerul rece si uscat, dar si microorganismele care se pot dezvolta in instalatia aerului conditionat, pot provoca o serie de afectiuni, cel mai adesea chiar grave ale aparatului respirator. Uneori, poate conduce la dezvoltarea de artrite sau nevrite.
Printre afectiunile respiratorii, putem numi: sinuzita, rinita, cefalee; inflamatii ale sferei stomatologice, faringite, laringite, pneumonii sau chiar declansarea unei crize de astm bronsic. Toate aceste efecte nedorite ale folosirii aerului conditionat pot fi evitate, in primul rand prin folosirea limitata, evitarea expunerii directe si igienizarea riguroasa a instalatiilor.
Referitor la modul de utilizare al acestor tehnologii, parerile sunt impartite. In ceea ce priveste utilizarea acestora in camerele copiilor, aceasta trebuie evitata. Specialistii sustin insa ca o folosire corecta, precum amplasarea la minimum sase metri de locul unde stam si la o temperatura de 25 de grade Celsius, nu ar pune probleme."
Sfaturi
- cand stati intr-o incapere racorita cu aer conditionat este bine sa purtati o jacheta/esarfa pentru a proteja gatul. Acesta reprezinta portita de patrundere a frigului. Fetele in plus trebuie sa-si pastreze picioarele calde
- daca folositi aparatul noaptea, este bine sa il setati pentru a functionat un anumit timp si sa-l opriti dupa miezul noptii.
- cand va simtiti obositi la trezire dimineata, beti o cana de ceai cald care sustine procesul natural de transpiratie
- daca e posibil, nu folositi aerul conditionat noaptea (porii sunt mai deschisi si frigul va invada corpul); pot aparea artrita, astm, tuse, raceala, durere de cap, de gat, de articulatie si indigestie. Copiii si varstnicii trebuie sa aiba grija in mod deosebit; este bine sa le acoperiti partea inferioara a spatelui si abdomenului noaptea
- este normal sa transpiram putin vara, astfel natura isi urmeaza cursul, corpul indepartand singur caldura. De asemenea, aerisiti zilnic pentru a reimprospata aerul din locuinta
- nu intrati intr-o incapere cu aer conditionat dupa ce faceti dus.
- ceaiul de ghimbir are un efect surprinzator de racorire, dar si apa. De fapt, orice tip de lichid ajuta la mentinerea umezelii pasajelor nazale si a gatului.
Multumim doamnelor doctor Ana Maria Apostol si Andra Iorga pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.traditionalqi.com; www.ashrae.org; www.mrmoneymustache.com; www.mnn.com; http://well.blogs.nytimes.com