Ce este hiperactivitatea (ADHD)?
In traducere, ADHD denumeste sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Acesta este o tulburare de comportament a copilului care nu isi poate focaliza atentia in desfasurarea unei sarcini, si mai ales atunci cand aceasta prezinta anumite dificultati. Copilul sau adolescentul care sufera de ADHD are dificultati in a-si controla impulsurile si ii este greu sa stea nemiscat la scoala sau la masa, fiind mereu pe picior de plecare si agitat.
ADHD presupune de fapt o acumulare de anxietate, energie peste limita, lipsa de concentrare sau neatentie, care se manifesta prin probleme de comportament si de invatare. Impulsivitatea, specifica copiilor cu ADHD este cauzata de nevoia creierului de mai multa stimulare, prin activarea dopaminei.
|
Cum se diagnosticheaza ADHD?
Nu exista nici o analiza sanguina sau test cerebral pentru diagnosticul ADHD. De regula, medicii se bazeaza pe informatiile pe care le primesc de la parinti, profesori si pe propriile lor observatii. Un medic care incearca sa stabileasca diagnosticul de ADHD ar trebui sa primeasca informatii de la cel putin un parinte si un profesor, prin interviu, chestionar sau sub forma de descriere scrisa.
Hiperactivitatea este de mai multe feluri?
Specialistii clasifica aceasta afectiune in 3 categorii: HD, adica copilul sufera in principal de impulsivitate, ADD, unde principala este neatentia si ADHD, care este un tip combinat intre neatentie si impulsivitate.
Simptome de hiperactivitate- neatentie:
-nu acorda atentie detaliilor
-nu asculta cand i se vorbeste
-nu urmareste instructiunile primite
-nu isi poate organiza activitatile
-nu isi termina sarcinile
-pierde des lucruri
Simptome de hiperactivitate - impulsivitate:
|
ADHD se poate trata?
Cauza acestei afectiuni este, asa cum am mai spus, lipsa dopaminei din creier si deci, are nevoie de mai multe activitati extrascolare care sa ii stimuleze aceasta substanta. Copiii cu ADHD pot fi captivati de jocuri care sa le stimuleze atentia si concentrarea dar si inteligenta, cum ar fi jocurile cu circuite.
|
ADHD nu este inca vindecabil, dar cu siguranta este tratabil. Copiii cu ADHD nu au nevoie doar de ameliorarea simptomelor, ci de normalizare, care ii poate aduce la un nivel de atentie si la un comportament similar cu al colegilor fara ADHD.
Exista multe tipuri de tratamente disponibile pentru copiii care au ADHD. Majoritatea copiilor beneficiaza daca li se administreaza mai multe tratamente in acelasi timp. De obicei medicul incearca sa trateze copilul cu medicamente si in acelasi timp discuta cu parintii si profesorii pentru a incerca sa le modifice comportamentul fata de copil. Terapia comportamentala si consilierea psihologica reprezinta alte mijloace prin care se poate trata ADHD.
Tu ce probleme ai intampinat cu copilul tau cu ADHD? Ai descoperit rapid acest diagnostic?