Gripa și vaccinarea antigripală la copil și la adult

Gripa și vaccinarea antigripală la copil și la adult

Irina Olteanu - Redactor Senior

Gripa este o afecțiune virală specifică sezonului rece. În ce mod se manifestă gripa, cum se transmite, ce tratament necesită și mai ales în ce mod acționează vaccinarea antigripală (alături de recomandări și posibile reacții adverse) veți afla chiar aici de la medicul specialist Ștefănescu Daniela.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Ștefănescu Daniela, Medic Primar medicină de familie, Str. 1 Mai nr 6,Chitila, județul Ilfov, 0722317412, 0214363285:

Informații despre gripă 

Infecțiile acute respiratorii sunt caracteristice sezonului rece, majoritatea fiind determinate de virusuri. Gripa este cea mai frecventă infecție virală respiratorie cu implicații medicale grave asupra sănătății populației infantile, dar mai ales vârstnice. Este cauzată de virusurile gripale tip A, B și C, cel mai frecvent implicat fiind virusul gripal A. Virusurile gripale prin mutațiile antigenice își schimbă frecvent structura determinând epidemii anuale cu maximul de incidență în perioada de iarnă, decembrie-martie.

Extrem de contagioasă, infecția gripală reprezintă modelul de infecție „de aglomerație". Modalitatea de transmitere fiind pe cale directă prin secrețiile nazo-faringiene, prin picăturile septice împrăștiate prin strănut și tuse sau pe cale indirectă prin obiecte și mâini recent contaminate. De asemenea, unele animale/păsări pot fi purtătoare de virus.

O persoană care are o infecție gripală, transmite virusul celor din jurul ei cu 1-2 zile înainte de apariția bolii și 4-5 zile după declanșarea ei.

După contact urmează o perioadă de incubație de 2 zile, după care boala debutează brusc cu frisoane, febră înaltă 39-40° Celsius, dureri musculare, cefelee, astenie fizică, amețeli, dureri ale globilor oculari, lăcrimare, obstrucție nazală cu secreții apoase, tuse uscată, voce răgușită, lipsa poftei de mancare, palpitații, uneori greață, vărsături și diaree (mai ales la sugar). Există un risc de deshidratare prin pierderea lichidelor prin febră, vărsături și lipsa de aport mai frecvent la sugari și vârstnici.

Formele de boală sunt extrem de variabile, de la criza ușoară cu simptome asemănătoare guturaiului, până la pneumonie severă, dar pot fi și infecții subclinice, asimptomatice, transmisibile pentru anturaj. Extremele de vârstă pot prezenta manifestări atipice, cu afebrilitate la vârstnici, iar la copilul mic febră mare însoțită de foarte puține semne de afectare respiratorie. Persoanele cu boli cronice (renale, respiratorii, cardiovasculare etc.) pot manifesta infecția gripală ca o acutizare a bolii de bază.

Gradul de severitate al bolii depinde de expunerea anterioară la variantele înrudite de virus și care au creat un oarecare grad de imunitate.

În evoluția unei infecții gripale pot apărea complicații cum ar fi: miocardita, encefalita, meningita, dar și suprainfecții bacteriene secundare, mai ales pneumococice și stafilococice, adesea cu evoluții imprevizibile grave.

Tratamentul se adresează simptomelor prezentate de pacient, combaterea febrei, obstrucției nazale și rinoreei, aport susținut de lichide în cantități mici repetate pentru evitarea vărsăturilor, calmante ale tusei, repaus și izolarea cazului.

Antibioticele vor fi folosite numai în caz de suprainfecție bacteriană și numai la recomandarea medicului!

Gripa poate fi prevenită evitând contactul cu persoanelor bolnave. Purtatul unei măști protectoare, igiena riguroasă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor sunt necesare pentru a nu transmite boala sau a nu ne îmbolnăvi.

gripa si vaccinul antigripal

Informații despre vaccinarea antigripală 

Imunizarea activă prin vaccinarea antigripală este de departe cea mai benefică metodă profilactică.

Vaccinul conține 3 antigene virale (inactivate sau vii atenuate) care odată introduse în organism activează sistemul imunitar cu producere de anticorpi.

Cele 3 tulpini virale componente ale vaccinului sunt recomandate anual de către Organizația Mondială a Sănătății, în luna februarie pentru emisfera nordică și în septembrie pentru emisfera sudică. Producția de vaccinuri este anuală în funcție de virusurile circulante.

Pentru anul 2016-2017 vaccinul antigripal conține 2 tulpini de virus gripal A (California și Texas) și o tulpină B (Massachusetts), pentru o doză de 0,5 ml.

Vaccinarea în masă are rolul de a preveni și de a reduce impactul epidemiilor.

Perioada optimă a administrarii este în luna octombrie/noiembrie. Organismul are nevoie de două săptămâni pentru a produce anticorpi și a crea protecție care se întinde pentru o perioadă de 6 luni, după care nivelul anticorpilor scade până la 1 an, când este necesară o nouă vaccinare. Vaccinarea se poate realiza și pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Vaccinul este recomandat pentru întreaga populație începând de la 6 luni, astfel o bună acoperire vaccinală va limita circulația virusului cu reducerea numărului de cazuri de îmbolnăviri.

Programele speciale de vaccinare se adresează unei "populații țintă", care este reprezentată de persoanele cu risc crescut, aici fiind incluse cele suferinde de boli cronice, extremele de vârstă (sugarii, copiii mici și vârstnicii peste 65 de ani), instituționalizații cât și acelea care prin natura profesiei pot să transmita boala celor din categoria cu risc, aici fiind incluși medicii, personalul mediu, salariații din instituțiile de ocrotire.

O altă categorie vulnerabilă este reprezentată de gravide, vaccinarea se recomandă a fi efectuată numai cu vaccin inactivat, în trimestrul II sau III de sarcină. Dacă nu au primit o doză de vaccin în perioada sarcinii, aceasta poate fi administrată după naștere mai ales celor care alăptează, anticorpii transmițându-se și prin laptele matern; astfel o doză de vaccin protejează două vieți într-o perioadă de vulnerabilitate.

gripa si vaccinul antigripal

Copiii între 6 și 35 de luni vor primi o doză de 0,25 ml, jumătate din doza de 0,5 ml cât conține seringa preumplută. Cei cu vârste între 6 luni și 9 ani care nu au mai fost vaccinați anterior pentru gripă vor primi două doze la un interval de cel puțin o lună între ele.

Pentru adulți este suficientă o singură doză de vaccin.

Reacțiile adverse posibile după vaccinare sunt în general reacții locale de scurtă durată la locul injectării: durere, eritem și prurit, mai rare sunt reacțiile sistemice de tip: febră, frisoane, cefalee și mialgii, reacții care sunt de scurtă durată, cel mult una, două zile, minore în comparație cu complicațiile posibile ale gripei.

Vaccinul este temporar contraindicat a fi administrat în timpul bolilor acute febrile și definitiv în cazurile de alergie la una din componentele vaccinului.
Pentru achiziționarea acestuia se recomandă prescripția medicală.

Citește și: Vaccinul antigripal in timpul sarcinii 

Mulțumim doamnei doctor Ștefănescu Daniela pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Bibliografie:
1. http://www.stopgripa.ro
2. https://www.cantacuzino.ro
3. http://www.who.int/topics/vaccines/en
4. Gripa - Ghid de buzunar supraveghere si diagnostic Dr. Viorel Alexandrescu Dr. Daniela Pitigoi.
5. RCP - Prospect vaccin gripal 2016-2017

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii
    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii

    Sarah Pollard a fost dintotdeauna pasionată de artă, de scris și de animale. Tânăra de 25 de ani locuiește în Australia, la o fermă plină de animale, iar în timpul...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie
    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu vezi? Să te trezești într-o dimineață și să nu mai poți găsi lucrurile pe care le știi, pe care le iubești? Să dispară toată...

    Gripa de vară: simptome și tratament
    Gripa de vară: simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată de ce apare gripa vara? Deși este destul de asemănătoare cu gripa de iarnă, gripa de vară apare, în primul rând, din cauza unor virusuri...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    © 2024 Qbebe