Cand „isi rupe piciorul sau mana" de fapt copilul isi fractureaza un anumit os din mana sau picior. Oasele se pot rupe in diferite locuri. Stii sigur ca e „rupt" daca nu isi mai poate folosi deloc mana sau piciorul respectiv, adica nu mai are nicio putere asupra membrului. Vei sesiza si o deformare a oaselor in locul respectiv. Iata ce spun medicii:
„Daca fractura a avut loc la un picior, suferindul nu trebuie sa calce pe acel picior. Trebuie sa stea in pozitie intins cu piciorul ridicat ceva mai sus, eventual pe o perna. Daca s-a rupt osul mainii, mana trebuie alipita de torace, prinsa cu o esarfa. Imediat, suferindul trebuie sa ajunga la medic pentru a nu lasa sa se deterioreze zona de piele cu hematoame, echimoze care nu mai permit reducerea fragmentelor de os rupt" (doctor Rodica Marinescu, ortoped)
Inainte de a iesi pe usa si a da fuga la doctor insa, incearca sa te aduni putin si sa te gandesti 2-3 minute ce vei lua cu tine la spital. Iti vei multumi, mai ales daca e cazul sa astepti cateva ore bune. Nu uita:
-cateva reviste sau o carte (s-ar putea sa stai ore intregi sau chiar toata ziua la spital)
-ceva de mancare si niste apa ( stii ca la spital lucrurile astea sunt mai scumpe)
-incarcatorul sau incarcatoarele de telefon si bineinteles, mobilele
-o geaca pentru tine si una pentru copil
In perioada care va urma, vei avea nevoie de prieteni. In primul rand de ajutorul celor din casa, sot, ceilalti copii, parintii tai sau ai lui. Daca e vorba de mana, lucrurile nu vor fi prea grele. Poti sa faci destul de multe lucruri cu o singura mana. Sigur, daca e deja la scoala si mana fracturata e cea dreapta, va fi "scutit" de scoala sau de lectii, dar nu si de alte activitati in care isi poate folosi mana stanga.
In cazul in care piciorul este membrul fracturat insa, cineva va cam trebui sa stea in jurul bolnavului mai toata ziua: sa ii faca de mancare si sa i-o duca la pat, sa ii umple bidonul cu apa, sa il aranjeze in diferite pozitii in pat. Exista si solutia sa ii faci rost de un carucior, sa il inchiriezi sau sa il imprumuti...
Ce trebuie sa faci tu? Pune-i la dispozitie multe carti, reviste de cultura sau sport, National Geographic. Incurajeaza-l sa nu-si iroseasca timpul asta in care nu se poate deplasa si sa se pregateasca pentru scoala. Aseaza-l in bucatarie pe un scaun cand pregatesti cina, si pune-l si pe el sa te ajute: sa taie ceapa, cartofi, morcovi etc.
Daca e mai mic, da-i carti de colorat, carti cu povesti, citeste-i. Pune-i jucariile langa, petrece cat mai mult timp si joaca-te cu el. Uitati-va impreuna la filme- alese de tine. Roaga-l pe sot sa il ia la pescuit. Chiar daca nu poate merge, doar n-ai sa il tii in casa atata timp. Daca stai la casa, tine-l cat mai mult afara pe o banca, sau chiar pune-l la treaba- orice ar putea sa il faca sa isi foloseasca pe cat posibil muschii mainilor, care de altfel vor avea de luat o mica vacanta. Implica-l in diferite activitati, pentru a trece cat mai usor peste handicapul lui temporar, si pentru a nu se simti inutil.
Vezi sa ai la indemana o lingura sau un creion mai lung sa il ajuti sa il scarpini in zona gipsului, daca are nevoie. Incearca totusi sa folosesti cat mai putin aceasta metoda...mai ales daca simte mancarimi frecvent. Mai degraba incearca sa sufli sau sa pui un ventilator mic in zona.
In cazul copiilor, fracturile se pot vindeca in 4- 6 saptamani. In cazul oaselor mai mari, de exemplu daca e vorba de cele din coapse, acestea se pot vindeca cu ajutorul gispsului in chiar 3-4 luni.
Tine legatura cu un ortoped si urmeaza-i sfaturile. Dupa ce se termina „perioada gips", mergi cu el neaparat la un centru de fizioterapie. Exercitiile si procedurile specifice sunt esentiale pentru recuperarea fizica a mainii sau piciorului copilului.