Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”

Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Medic primar pediatru în cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, Mihai Craiu a atras atenția asupra unei tendințe regăsite în ultimii ani printre părinții din România: aceea de a recurge la aparatul de nebulizare pentru cele mai diverse probleme respiratorii ale copiilor. Ceea ce l-a îngrijorat însă în mod special este utilizarea pe scară largă a fiolelor de Dexametazonă pentru aerosoli. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi punctul de vedere al medicului Mihai Craiu, care vine cu sfaturi importante pe tema nebulizării la copii.

Aduce în discuție cele mai cunoscute utilizări ale nebulizării

medicul-pediatru-Mihai-CraiuÎntr-o postare de pe o rețea de socializare, în cadrul „Spitalului Virtual pentru Copii”, Mihai Craiu a enumerat câteva dintre situațiile în care părinții din țara noastră obișnuiesc să apeleze la nebulizator din dorința de a preveni agravarea unei probleme de sănătate a copilului „...Aproape toate familiile ce au copii mici și care se respectă, au în casă, pe lângă alte electrocasnice, un aparat de nebulizare. Iar acesta este folosit la te miri ce! Se administrează medicația inhalatorie când are febră copilul, când are obstrucție nazală, când este răcit, când tușește, când nu tușește destul sau când șuieră, etc. Uneori se administrează ceva medicamente anticipativ prin nebulizare. Ca să nu se agraveze boala copilului...”.

Medicul a ținut să precizeze că, în realitate, nebulizarea la copii nu este „un remediu universal”: „A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal... Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie [frustrantă pentru mine și predictibilă pentru echipa mea; când cineva la CPU aude o mamă povestindu-mi despre nebulizarea cu ACC și altele anticipează „bombănelile” domnului doctor fară riscul de a greși]. Nu mai vreau!!! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil!”

Sursă poză: facebook.com/dr.CraiuMihai/

A vorbit despre administrarea Dexametazonei prin nebulizare

Una dintre soluțiile la care se recurge în ultimii ani, pe fondul achiziționării cu dificultate a medicamentului pentru aerosoli „Flixotide” (Fluticazonă propionat) și care este amintită de Mihai Craiu în postarea sa, este administrarea de Dexametazonă cu ajutorul aparatului de nebulizare. Această practică nu este însă recomandată de acesta: .„..dar invenția cu dexametazona în aerosoli, în loc de Fluticazonă propionat [celebrul Flixotide nebules care este coșmarul oricărui părinte român care a încercat să îl procure - pur și simplu nu se găsește decât accidental!] administrată cu ajutorul aparatului de nebulizat, mă exasperează. Pentru că este pur și simplu eronat!”

Pentru a-și susține punctul de vedere, vine cu două argumente. Pe de o parte, se referă la sfaturile venite din partea „Asociației Americane de Pediatrie”, care nu indică utilizarea de aerosoli în cazurile ușoare de bronșiolită (o infecție a tractului respirator produsă de virusul sincițial, ce se transmite prin venirea în contact cu particulele de salivă fie direct, de la o persoană care este infectată, fie indirect, prin venirea în contact cu suprafețe contaminate). Într-o postare pe Facebook, a scris: „Fraților, chiar nu pricepe nimeni că nu se administrează de rutină NICI corticoizi și nici bronhodilatatoare în tratamentul bronșiolitei?!? Cu atât mai puțin în formele ușoare, ce nu necesită spitalizare...  Pe scurt iți trebuie ceva înțelepciune să nu prescrii (tu, doctor) sau să administrezi singur (tu, părinte) aerosoli cu adrenalină, ventolin sau Flixotide, în bronsiolită.Și pe deasupra trebuie să fii chiar supradotat ca să nu recomanzi dexametazonă aerosoli. Chiar și Academia Americană de Pediatrie nu recomandă aerosoli în formele ușoare de bronșiolită, tratate acasă...”

Potrivit specialiștilor din cadrul „Asociației Americane de Pediatrie”, în cazurile de bronșiolită la copii tratamentul este de susținere, „...bronhodilatatoarele, epinefrina, corticosteroizii, soluțiile saline hipertonice și antibioticele nu sunt în general folositoare”. De pildă, se recomandă să li se asigure o hidratare și o nutriție corespunzătoare, iar despre bronhodilatatoare s-a menționat că au „beneficii pe termen scurt”.

Pe de altă parte, Mihai Craiu a explicat faptul că, până în momentul de față, nu sunt încă disponibile suficiente cercetări pe teme utilizării Dexametazonei în nebulizator: „Dacă vom căuta în literatura de specialitate [în Pub Med, probabil cel mai mare motor de căutare medical] folosind cuvintele cheie „dexamethasone AND nebulised” vom găsi DOAR 19 articole. Senzațional!!!! Românii au descoperit America!! Dexametazona inhalatorie și rezultatele ei remarcabile ar trebui să fie publicate într-un articol. Este așa un vid în domeniu...”

Nu în ultimul rând, a reamintit modalitățile principale de utilizare a Dexametazonei fiole, așa cum reiese din informațiile disponibile pe site-ul „Agenției Naționale a Medicamentului”: „Dar să lăsăm literatura internațională și să luăm o fiolă în mână - scrie mare pe ea „de uz im/iv”. Adică injectabil. Dar să dam cuvântul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) „Administrarea se realizează printr-o injecţie în muşchi sau venă, eventual prin perfuzie intravenoasă. (...) În unele situaţii, administrarea se poate face chiar în zona afectată.” Iar dacă deschidem site-ul ANM vom găsi 4 pagini de tipuri de dexametazonă care au autorizație de punere pe piață în România, din care 8 feluri de fiole, 2 genuri de picături oftalmice și restul comprimate. NICI un fel de soluție inhalatorie.”

cadru-medical-cu-manusi-ce-tine-in-mana-o-fiola-de-Dexametazona

Din acest punct de vedere, a subliniat și ideea potrivit căreia obiceiul de a utiliza Dexametoza fiole și prin intermediul aerosolilor provine de la „mitul” care ține de „un produs istoric, Auxiloson, care este dexametazona isonicotinat. Adică ALTCEVA!!! În referințele căruia exista mai multe studii privind efectele asupra căilor aeriene la ... cal, capră, vacă și miel... („Effect of beclomethasone dipropionate and dexamethasone isonicotinate on lung function, bronchoalveolar lavage fluid cytology, and transcription factor expression în airways of horses with recurrent airway obstruction”, în Journal of Veterinary Internal Medicine 2006). Deci NU la om!”

Vine cu un sfat pentru părinți

În finalul postării sale de pe Facebook, a ținut să vină cu următorul sfat, legat de utilizarea Dexametazonei: „Dexametazona este excelentă în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizări!”

Nu a fost prima dată când a criticat utilizarea în exces a nebulizării

Mai demult, într-o intervenție pentru un cunoscut post de televiziune de la noi, medicul Mihai Craiu nu s-a ferit să spună că, în anumite cazuri, utilizarea nebulizatorului poate face mai mult rău decât bine: „Dacă-mi permiteți să glumesc, o să spun că nebulizatorul tinde să înlocuiască batista. Adică nu mai suflăm mucii în batista, ci folosim un aparat de nebulizare. Este folosit în toate tipurile de infecții respiratorii, după părerea mea excesiv și categoric nu în concordanță cu recomandările ghidurilor. Nu numai că nu beneficiază, ba din contra, la unii copii se agravează. De ce? Pentru că la copiii care nu știu să expectoreze, secrețiile nu vor ieși pe nas, ci vor merge în jos spre plămâni.”

În cadrul aceleiași intervenții, a avertizat că Dexametazona din fiole nu este indicată pentru nebulizator: „Noi, la compartimentul de primiri urgențe, vedem exact eșecurile nebulizării cu dexametazonă; unul din 10 copii care primesc nebulizare cu dezametazonă nu se simt foarte bine. De aceea cred că toată lumea ar trebui să știe că NU se nebulizează dexametazona din fiolă de uz injectabil.”

Surse: aafp.org, facebook.com, stirileprotv.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Articolul urmator
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

    În contextul ridicării restricțiilor și mai ales al renunțării la măștile de protecție, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții, cele mai multe fiind...

    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
    Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

    Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

    De ce am refuzat absolut orice vizită după ce am născut a patra oară
    De ce am refuzat absolut orice vizită după ce am născut a patra oară

    După ce am ajuns acasă de la maternitate cu primul meu bebeluș, i-am lăsat pe absolut TOȚI cunoscuții să ne viziteze. Părinții mei, socrii, prietenii părinților, verișorii,...

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    Eu mai vreau un copil, dar soțul meu nu. Cum naiba ar trebui să rezolvăm această problemă?
    Eu mai vreau un copil, dar soțul meu nu. Cum naiba ar trebui să rezolvăm această problemă?

    Ce faci dacă îți dorești neapărat încă un copil, dar partenerul tău nu? Asta este și întrebarea pe care o are o mămică cu 3 copii, care îl vrea și pe al...

    Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”
    Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”

    Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite”, are, de fapt, altă boală, care poartă denumirea de „wheezing recurent”. Acesta este mesajul prin care medicul...

    Această femeie naște direct în Ocean, iar imaginile sunt absolut superbe
    Această femeie naște direct în Ocean, iar imaginile sunt absolut superbe

    O mamă care și-a adus copilul pe lume în Oceanul Pacific oferă o nouă semnificație conceptului de „naștere în apă”. Imaginile care surprind momentul sunt...

    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul
    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul

    Avansarea tehnologiei din ultimul deceniu aduce atât aspecte pozitive asupra educației și cunoștințelor copiilor, cât mai ales aspecte negative. O educatoare aduce în...

    © 2025 Qbebe