Cum se face antibiograma la copii?
Antibiograma se face numai intr-un laborator specializat astfel: Pe o cutie din sticla, se creeaza un mediu de cultura in care se insamanteaza microbii extrasi din produsul biologic al bolnavului (secretie din plaga, secretie faringiana, urina, scaun etc.). Peste microbi (la suprafata) se pun tablete de antibiotice - intr-o cantitate controlata. Acest "produs" se tine in jur de 18 ore la o temperatura de 37 de grade Celsius (temperatura corpului uman), timp in care microbii se pot dezvolta daca antibioticul nu este bun, sau pot fi tinuti la distanta daca sunt sensibili la antibioticul respectiv.
Cu alte cuvinte daca antibioticul este activ asupra microbilor, nu va permite acestora sa se dezvolte in colonii si sa se apropie de tableta de antibiotic, tinandu-i la distanta (distanta mai mica sau mai mare inseamna eficienta mai mica sau mai mare a antibioticului; cu cat distanta este mai mare cu atat este mai eficient antibioticul).
Un antibiotic poate avea efect bacteriostatic si sa opreasca inmultirea unui microb dand posibilitatea organismului sa-l distruga sau poate avea efect bactericid, adica poate omori microbul printr-o administrare corecta.
De ce este necesara antibiograma la copii?
Indiferent de afectiunea cu care se confrunta, copiii nu trebuie tratati dupa ureche, cu medicamente care au functionat la alti copii sau in tratarea altor boli. Nici medicamentele care au functionat "data trecuta" nu sunt recomandate a se administra din nou fara acordul medicului. De multe ori, mamicile sunt tentate sa trateze toate infectiile la fel. Chiar si in cazul in care infectia este localizata in aceeasi zona si are aceleasi manifestari, copilul trebuie dus la doctor. Este posibil ca tulpina bacteriologica sa fie alta sau bacteria sa fi dezvoltat imunitate in fata antibioticului care a functionat "data trecuta".
Bebelusii si copiii sunt in plin proces de formare si dezvoltare. Sanatatea si rezistenta lor in fata bolii depind de modul in care sunt tratati pentru fiecare afectiune in parte. De aceea, un tratament exact, care ajuta organismul in lupta cu boala este cel mai eficient si face cele mai mici pagube oraganismului. Asta in timp ce medicamentele luate la intamplare, nu numai ca nu vor trata afectiunea respectiva, dar pot aduce prejudicii mari organismului, iar boala se poate agrava in lipsa unui tratament adecvat.
Organismul fragil al copilului poate fi afectat iremediabil de tratamentele inutile cu antibiotice. Daca piticul este tratat pentru orice afectiune cu antibiotic, la o nevoie reala organismul copilului nu mai stie cum sa lupte si antibioticele nu vor mai fi eficiente.
In plus, infectiile virale nu se trateaza cu antibiotic. Doar medicul poate determina daca o infectie este virala sau bacteriologica (infectia cauzata de o bacterie se poate trata cu antibioticul potrivit).
In concluzie, antibioticele la copii ar trebui administrate doar in urma unei antibiograme si bineinteles la recomandarea medicului pediatru.
Doctorul american Pranita D. Tamma, medic la Spitalul Johns Hopkins, a initiat un studiu privind controlul infectiilor, motivata de rezistenta tot mai accentuata a microbilor in fata antibioticelor. In urma studiului dr. Pranita D. Tamma atrage atentia supra importantei antibiogramei si a tratamentului adecvat administrat copiilor.
"Prevalenta infectiilor rezistente la medicamente a crescut in randul adultilor, asta si din cauza tratamentelor inadecvate din copilarie. Acest fapt este ingrijorator avand in vedere ca nu sunt multe antibiotice noi si cercetatorii nu pot tine pasul cu multitudinea de microbi. Daca nu suntem prudente in administrarea antibioticelor la copii am putea avea aceeasi situatie ca in cazul adultilor - o rezistenta crescuta a microbilor la antibiotice. Antibiogramele par a fi o metoda buna si necostisitoare pentru a trata repede si eficient o infectie la copii. In plus antibiograma poate oferi date valoroase cu privire la tendintele de rezistenta ale microbilor si se pot face scheme de tratament. Sensibilitatea la medicamente poate fi prevenita prin practicarea antibiogramelor in toate institutiile care trateaza copii".
Antibiograma la copii este gratuita prin medicul de familie si contra cost la clinicile private, unde poti plati in jur de 20 de lei pentru o antibiograma.
Surse: sfatulmedicului.ro; healio.com; pediatrics.aappublications.org.