Cauzele tusei la copii
Tusea apare când organismul încearcă să se elibereze de un factor iritant sau de un corp străin. Printre cele mai comune cauze responsabile pentru apariția ei la copii se numără:
Prezența unei infecții la nivelul aparatului respirator
De exemplu, răceala, gripa sau o inflamație prezentă la nivelul laringelui, traheei, bronhiilor pot declanșa oricând tusea. În funcție de afecțiunea care o determină, tusea poate fi de mai multe feluri: la răceli este de obicei puțin intensă sau moderată, în caz de gripă poate fi uscată și severă, iar dacă se va produce o infecție virală, urmată de inflamația și îngustarea laringelui și traheei (numită crup laringian), tusea va fi similară unui lătrat de câine și persistentă.
Astmul
Nu este simplu de diagnosticat, dar vizita la un medic, în situația în care tusea copilului este severă și se intensifică noaptea, poate confirma sau infirma prezența acestei afecțiuni. De asemenea, tusea apărută în timpul activităților fizice poate fi dovadă de astm.
Alergiile
Unul dintre simptomele cele mai cunoscute ale alergiilor este tusea iritativă, uscată. În același timp, ea este însoțită de nas și ochi care curg sau de iritații pe piele. Cel mai important este să consulți un medic, în condițiile vor trebui efectuate analize speciale pentru a se identifica în primul rând alergenul responsabil de apariția alergiei respective (acesta poate fi polenul, părul de la animale, praful, mucegaiul etc.). Numai după aceea i se va putea prescrie copilului un tratament adecvat, ce-l poate scăpa și de o tuse persistentă.
Refluxul gastroesofagian
Ca să-ți dai seama dacă micuțul tău se confruntă cu această problemă de sănătate, ar trebui să vezi dacă prezintă următoarele simptome: copilul se plânge că are arsuri (în partea superioară a stomacului), vomează adesea după ce a mâncat, tușește fără un motiv anume sau se plânge că are un gust neplăcut în gură.
Tratamentul va depinde mult de vârsta copilului și de severitatea simptomelor. Una dintre principalele măsuri pe care trebuie să le iei acasă este să eviți să-i dai alimente precum unele picante, prea acre, prea dulci, prea grase sau băuturi acidulate, precum și să ai grijă să mănânce mult mai devreme decât are ora de culcare (cu cel puțin 2 ore înainte de somn) și să-i oferi porții mici de mâncare.
Alte cauze pentru care un copil ajunge să tușească
Uneori, este posibil ca tusea să apară după ce a fost expus la substanțe iritante, cum ar fi fumul de țigară sau alte tipuri de fum. Totodată, tusea poate să se declanșeze dacă s-a înghițit un corp străin mic.
În unele cazuri, medicii spun că un copil poate să aibă senzația că ar vrea să tușească după ce s-a confruntat timp mai îndelungat cu o tuse provocată de o anumită afecțiune. De aceea, se poate spune că și-a format un obicei din a tuși, fără un motiv serios.
Simptomele tusei
Specialiștii aduc în atenție următorul aspect: simptomele care însoțesc tusea diferă în funcție de tipul acesteia. Iată câteva exemple în acest sens:
Tusea „lătrătoare"
Poate să-l supere pe copil dacă suferă de crup laringian, de vreo alergie sau de schimbările bruște de temperatură. Ea se recunoaște foarte ușor după sunetele care se aud în momentul în care se tușește, ce sunt similare lătratului unui câine.
Pentru a ști ce se întâmplă cu copilul mergi de îndată la doctor, în special dacă acesta ajunge să se trezească noaptea din cauza tusei, dacă are și febră, întrucât poate fi vorba despre crupul laringian. Acesta este o afecțiune virală, care trebuie tratată cu atenție, întrucât ea provoacă inflamarea zonelor prin care trece aerul ce ajunge la plămâni.
Tusea convulsivă
Face parte dintre afecțiunile întâlnite frecvent la copii, care este contagioasă și poate fi periculoasă în special pentru bebeluși și cei mai mici de 4-5 ani (poate genera pneumonii). Ea este provocată de bacteria numită „Bordetella pertussis" (ce se localizează la nivelul căilor respiratorii superioare, producând leziuni în mucoase), în special dacă nu s-a efectuat vaccinul antipertussis.
Dacă micuțul tău tușește frecvent pe parcursul unei zile, dar se scoală și noaptea, iar după ce tușește face efort să respire și auzi un zgomot șuierător, ascuțit, du-te cât mai repede la medic.
Tusea șuierătoare
Dacă tusea este însoțită de un șuierat când copilul expiră, ea poate fi produsă de o infecție (cum ar fi bronșiolita sau pneumonia), de astm sau de un obiect blocat la nivelul căilor respiratorii superioare. Pentru un diagnostic adecvat, consultă cât mai repede un medic.
Tusea iritantă
De obicei, o astfel de tuse va „tăia" respirația sau va fi spasmodică.Când se întâmplă așa, cel mai probabil e vorba despre o alergie.
Tusea apărută brusc
În momentul în care sesizezi că tusea apare dintr-o dată, ia în calcul faptul că s-a produs un blocaj la nivelul căilor respiratorii. Fie copilul a înghițit brusc mâncare sau băutură, fie o bucățică dintr-un aliment, vomă sau chiar un obiect mic a rămas blocat în gât.
În situația în care tusea nu se ameliorează nici după primul acces, iar copilul are și dificultăți în respirație, solicită urgent ajutor medical.
Tusea însoțită de febră
Dacă aceasta nu este prea persistentă și apare febra ușoară sau moderată, cel mai probabil copilul este răcit sau are o viroză respiratorie. Dar când febra este ridicată (peste 38, 5), există posibilitatea să fie vorba despre o pneumonie, cu atât mai mult cu cât observi și o respirație mai accelerată. Ca să știi clar despre ce este vorba, ia legătura cu un medic pediatru!
Tusea urmată de vomă
Se poate întâmpla ca un copil să tușească atât de mult, încât după aceea să vomeze. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă voma nu persistă și nu apare febra. În plus, trebuie să știi că o senzație de greață și voma ușoară pot apărea în situația în care copilul are astm sau o răceală serioasă, întrucât va expectora mult mucus.
Tusea persistentă
De așa ceva se poate vorbi când tusea durează mai mult de 2-3 săptămâni. Gândește-te că este posibil să fie provocată de astm, de o alergie sau de o infecție cronică de la nivelul sinusurilor. Și în acest caz va trebui neapărat să consulți un specialist.
Tusea prezentă la bebeluși
Mai ales bebelușii mai mici de 6 luni pot ajunge să se confrunte cu o tuse uscată și persistentă din cauza virusului sincitial respirator. Acesta este mai frecvent iarna și determină apariția simptomelor similare unei răceli sau infecții la ureche și la copiii mai mari și la adulți. Dar când este vorba despre bebeluși, virusul poate duce la complicații, precum bronșiolita și pneumonia.
Supraveghează-ți cu atenție bebelușul, iar dacă tusea se agravează și auzi inclusiv un șuierat la finalul accesului de tuse, solicită urgent ajutorul unui pediatru.
Soluții pentru tratarea tusei la copii
Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont când vrei să tratezi tusea copilului este să nu-i dai acestuia medicamente anti-tusive dacă are sub 4 ani. De altfel, studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit că acestea nu sunt aproape deloc eficiente. Indiferent dacă ai vrea să te orientezi spre unele care favorizează expectorația sau spre cele care să suprime tusea, acestea îi pot face mai mult rău decât bine copilului. Nici antibioticele nu sunt o soluție potrivită, cu atât mai mult cu cât nu ai cum să știi dacă ar fi sau nu nevoie de așa ceva. De aceea, este recomandat să mergi la un medic, astfel încât să se găsească soluția cea mai adecvată pentru a scăpa de tuse. Când vei discuta cu acesta, este foarte important să-i poți da detalii despre tusea copilului, precum și despre alte eventuale simptome.
Printre soluțiile pe care ți le poate recomanda un specialist este să recurgi la diverse siropuri sau la o pudră solubilă, menite să ușureze disconfortul de la nivelul căilor respiratorii și totodată să întărească imunitatea copilului. Preferabil este ca acestea să conțină cât mai multe ingrediente naturale.
Siropuri
De exemplu, dacă ai un copil mai mare de 2 ani, poți apela cu încredere la Alinan Imunotus sirop . Acesta conține ingrediente active naturale care contribuie la menținerea stării de sănătate a căilor respiratorii și la funcționarea normală a sistemului imunitar (prin prezența vitaminei C).Siropul va fi binevenit pentru fluidizarea mucusului și pentru favorizarea expectorației.
Alinan® Imunotus® conține și ingrediente naturale, precum extract fluid din frunze de cimbru, extract fluid din flori de ciuboțica cucului (200 mg/5 ml), extract uscat din fructe de soc (75 mg/5 ml), extract de rozmarin (pe post de conservant).
În funcție de vârsta copilului, siropul de tuse Alinan® Imunotus® poate fi administrat până la 14 zile, în felul următor:
• Pentru copiii între 2 și 4 ani: 2, 5 ml de 3 ori pe zi
• Pentru copiii între 5 și 7 ani: 5 ml de 2 ori pe zi
• Pentru copiii între 7 și 9 ani: 5 ml de 3-4 ori pe zi
Pulbere pentru soluție
Unui copil mai mare de 2 ani care tușește îi poți oferi Alinan Imunotus 2+ plicuri, care contribuie la menținerea stării de sănătate a căilor respiratorii și la funcționarea normală a sistemului imunitar (grație prezenței vitaminei C). Produsul nu conține conservanți sau coloranți sintetici, remarcându-se prin: extractul din flori de soc (100 mg/plic), extractul din fructe de soc (50 mg/plic), extractul de cimbru.
Copiii ce au între 2 și 4 ani vor primi câte 1 plic de Alinan® Imunotus® 2+ de 2 ori pe zi, iar cei cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani vor primi câte 1 plic de 3 ori pe zi. Înainte de administrare, pliculețele se vor dizolva în aproximativ 50 ml apă plată. Durata tratamentului este între 8 și 14 zile.
Pentru copiii mai mari de 8 ani poți opta pentru Alinan Imunotus 8+ plicuri.
Și acesta se bazează pe ingrediente naturale (extract de flori și de fructe de soc, extract de cimbru), fiind lipsit de coloranți sintetici și de conservanți.
Durata unui tratament cu Alinan® Imunotus® 8+ plicuri poate să dureze între 8 și 14 zile. În vederea obținerii celor mai bune rezultate în urma administrării sale, copiii între 8 și 12 ani ar trebui să primească câte 1 plic de 2 ori pe zi, iar cei de peste 12 ani ar trebui să ia 1 plic de 3 ori pe zi. Înainte de administrare, conținutul plicurilor va fi dizolvat în 100 ml apă.
Exemple de remedii naturale contra tusei
Specialiștii în domeniu sunt de părere că tusea copilului se poate ameliora foarte bine și datorită remediilor naturale. Pe unele dintre ele le poți avea oricând la îndemână, astfel încât să poți interveni prompt pentru a-l ajuta pe cel mic să scape de tusea uscată sau productivă. Iată ce ai putea face:
Ai grijă să menții hidratarea copilului
Un aport suficient de lichide va înlesni fluidizarea mucusului și eliminarea sa mai rapidă. Pe lângă apă, lichidele călduțe (nu fierbinți) pot fi de mare ajutor când copilul tău se luptă cu tusea. Supa, compoturile sau ceaiurile sunt binevenite și pot restabili starea de bine a copilului.
Inhalarea de aburi
În special dacă este vorba despre o tuse însoțită de inflamația gâtului și nas înfundat sau care curge, aburii pot stimula fluidizarea și eliberarea mai rapidă a mucusului.
Spre exemplu, poți să-l lași pe copil să inhaleze aburii stând deasupra unui vas în care se află apă fierbinte. Ai grijă să nu stea prea aproape de recipientul fierbinte și să inspire cât mai mult aer cald și umed. De asemenea, poți să dai drumul la duș sau la apă în baie, închide ușa și pune-ți copilul să stea acolo câteva minute.
Folosește picături cu apă sărată
Acestea sunt recunoscute pentru capacitatea de a ameliora tusea, dar și durerile de gât sau congestia nazală. Fie că vei prepara tu o soluție de apă cu sare (la o cană de apă călduță vei pune 1/2 linguriță de sare) și o vei pune într-un recipient tip spray, fie că vei cumpăra picături cu sare de mare, ele pot fi de ajutor când tusea iritativă îl chinuie pe cel mic.
Apelează la miere
Mierea este recunoscută pentru virtuțile sale antibacteriene și emoliente, contribuind la fluidizarea excesului de mucus și sprijinind organismul să lupte cu răcelile sau infecțiile respiratorii.
Când ai un copil mai mare de 1 an (Mierea nu este indicată micuților sub vârsta de 1 an din cauza unui risc mai mare de a dezvolta botulism, în cazul în care în miere ar fi prezentă toxina botulinică) poți să-i administrezi miere simplă sau miere cu lămâie și apă călduță.
Dă-i copilului diverse ceaiuri
Folosește-te de anumite ceaiuri (decofeinizate) pentru a-l ajuta pe copil să treacă mai ușor de un episod cu tuse. Printre cele mai indicate asemenea ceaiuri se află:
• Ceaiul de cimbrișor
• Ceaiul de lemon balm
• Ceaiul de lemn dulce
• Ceaiul de isop
Fii atentă la dieta copilului
Medicii pediatri te sfătuiesc, pentru a învinge mai ușor în „lupta" cu tusea copilului, să ții cont și de următoarele indicații ce țin de dieta din perioada de boală:
• Oferă-i copilului alimente bogate în vitamina C (pentru susținerea imunității), în vitamina A (pentru menținerea sănătății mucoaselor- De exemplu, dă-i să mănânce mai des cartofi dulci) sau polifenoli (Studiile din domeniu au demonstrat că persoanele care consumă alimente cu acești nutrienți sunt mai puțin predispuse inflamațiilor persistente de la nivelul aparatului respirator- Din acest punct de vedere, merișoarele sunt o alegere excelentă)
• Insistă să bea regulat lichide călduțe, nu fierbinți, astfel încât să se mențină o hidratare optimă a organismului
• Nu-i oferi copilului alimente prea sărate, prea condimentate sau prea grase, care nu vor face altceva decât să irite mucoasele și să favorizeze atacurile de tuse
• Evită, pe cât posibil, să-i dai lapte, banane sau alimente prea dulci, despre care se spune că antrenează formarea mucusului
• Include în meniul său, pe cât posibil, usturoi, ghimbir sau oregano, care au proprietăți antibacteriene și antivirale
Copilul va dormi cu capul mai ridicat
O asemenea poziție va determina mucusul să nu mai ajungă atât de ușor la nivelul gâtului și să provoace un acces de tuse. Poți să pui o pernă sau două sub capul copilului și vei vedea că nu se va mai trezi atât de des din cauza tusei supărătoare.
Când să-ți duci la doctor copilul care tușește
De cele mai multe ori, tusea copilului nu este un simptom care să te îngrijoreze prea mult. Cu toate acestea, anumite situații impun o vizită la medic. Printre acestea se numără:
• Copilul are dificultăți la respirație
• Copilul are febră (mai mare de 38)- În cazul unui bebeluș, cheamă imediat un doctor dacă acesta tușește de mai multe ori pe zi și vezi că are temperatura mai mare de 37
• Când auzi un șuierat după un acces de tuse
• Când tusea este persistentă și tulbură inclusiv somnul copilului
• Când copilul nu mai are poftă de mâncare
• Când este apatic și iritabil
• Când observi că limba sau tenul său sunt mai palide și au o nuanță albăstrie (În acest caz, înseamnă că nu respiră bine și nu primește suficient oxigen)
Tu la ce soluții recurgi în cazul în care copilul tușește?
Surse:
www.childrenshospital.org, www.momjunction.com, www.parents.com,www.webmd.com
Surse poze:
www.pixabay.com