1. Creme si lotiuni cu factor de protectie ridicat
Atunci cand alegi o crema de protectie speciala pentru copii, trebuie sa stii ca este indicat ca aceasta sa fie pe baza de oxid de zinc si dioxid de titaniu deoarece acesti compusi sunt mult mai usor de absorbit de pielea copilului, protejandu-l eficient. Cel mai mare avantaj al acestei creme este acela ca nu provoaca reactii adverse periculoase in cazul in care copilul pune manuta pe piele si apoi o baga in gurita.
De asemenea, indicat este ca lotiunea sau crema sa aiba un continut bogat de vitamine, combinatia de vitamina E, provitamina B5 fiind ideala deoarece favorizeaza hidratarea si hranirea pielii in timp ce aceasta este protejata si de razele nocive ale soarelui.
Un alt criteriu de alegere a lotiunii de plaja potrivite este cel al protectiei duble, atat impotriva razelor UVB (radiatii care produc arsuri si insolatie) cat si a celor UVA (care provoaca imbatranirea si ridarea pielii precum si aparitia cancerului de piele).
Deoarece pielea copilului este foarte sensibila si factorul de protectie trebuie sa fie unul ridicat, cel mai bun ecran protector este cel cuprins intre valorile 30-50. Puteti alege dintr-o gama variata de astfel de produse, unele dintre cele mai apreciate fiind Nivea Baby- SPF 50+, Anthelios Dermo-Pediatrics FPS 50+ si Garnier Ambre Solaire Spray Copii SPF 30+. |
Pentru ca eficacitatea cremei sa fie maxima, aceasta trebuie aplicata corect. Asadar, aplica crema de fiecare daca cand iesi cu copilul in soare si nu doar cand va duceti la plaja, cu 15-30 de minute inainte pentru ca un strat protector sa aiba timp sa se formeze. Nu face economie si aplica crema din abundenta, avand grija sa nu uiti de buze, maini, urechi, labutele picioarelor, umeri sau ceafa. Daca expunerea la soare este prelungita, reaplica-i crema la fiecare doua ore.
2. Palariuta sau sapca
Acoperirea capului celui mic este esentiala pentru a-l feri de razele nocive ale soarelui. Modele se gasesc pretutindeni, de diferite marimi, materiale si culori pentru a multumi chiar si cele mai pretentioase mamici si de ce nu, cei mai moderni copii. Foarte important este ca cel mic sa se simta comod cu palaria sau cu sapca pe cap, aceasta trebuind sa aiba marimea potrivita pentru a nu risca sa se miste pe cap de fiecare data cand face o miscare sau sa il stranga.
|
3. Ochelari de soare
Ochiii copiilor trebuie si ei protejati cu ajutorul ochelarilor deoarece s-a constatat faptul ca expunerea ochilor la soare poate provoca, in timp, cataracta. Nu este suficient ca lentilele sa fie inchise la culoare, acestea trebuie imbracate cu o componenta speciala care retine lumina UV. Nu trebuie sa iti faci griji deoarece nuantele inchise sunt bine tolerate de copii si ii obisnuiesc pe acestia sa poarte ochelari de soare si cand sunt mai mari.
4. Hainute lejere
De fiecare data cand iesi la plimbare cu cel mic, incearca sa il imbraci cu haine cat mai lejere si racoroase, deschise la culoare, neaparat din bumbac sau in. Portiunile de piele lasate neacoperite trebuie si ele protejate prin aplicarea unui strat de lotiune.
5. Umbrela
Pe plaja sau la piscina, umbrela este un accesoriu nelipsit. Cea mai mare parte a timpului, cel mic ar trebui sa stea sub umbrela pentru a fi pazit de razele nocive ale soarelui. Foarte bine este sa aveti o umbrela a voastra deoarece nu intotdeauna locurile unde va duceti sunt dotate si cu astfel de accesorii de plaja.
Tu ce metode folosesti pentru a-l feri pe copil de razele solare?