- 1. SA NU amani rutina de ingrijire a dintilor
- 2. SA NU uiti sa speli dintii seara
- 3. SA NU folosesti pasta de dinti cu fluor
- 4. SA NU subestimezi durerea eruptiei dintisorilor
- 5. SA NU speli dintii superficial
- 6. SA NU uiti de vizita la medicul stomatolog
- 7. SA NU abuzezi de dulciuri
- 8. SA NU permiti adormitul cu biberonul in gura
- 9. SA NU incurajezi suzeta sau suptul degetului
- 10. SA NU abuzezi de fluor
1. SA NU amani rutina de ingrijire a dintilor
Obiceiurile bune sa invata de mic. Trebuie sa curatati cu delicatete gingiile copilului chiar si cand dentitia nu este inca prezenta. Apelati la o carpa curata din bumbac (batista sau tifon steril) usor umezita pe care o frecati usor de gingii. Cand dintii erup puteti apela la o periuta adaptata pentru varsta lor, cu peri moi si eventual la o pasta de dinti fara fluor deoarece chiar de cand apar, dintii copiilor sunt expusi unui risc de cariere. Odata cu cresterea, copiii isi vor dori sa efectueze singuri aceasta activitate, dar este important sa-i verificati (dexteritatea lor inca nu este complet dezvoltata). Nu amanati nici vizita la medicul dentist, chiar daca cel mic nu se confrunta cu niciun fel de problema dentara; cu cat este mai timpurie cu atat mai bine, conform zicalei specifice stomatologiei, este mai usor sa previi decat sa tratezi.
Citeste si: Cum sa ai grija de gingiile si primii dinti ai bebelusului tau
2. SA NU uiti sa speli dintii seara
Subliniati importanta igienei orale prin propriul exemplu. Desi specialistii recomanda sa spalati dintii de cel putin 2 ori zilnic, timp de 2 minute, ritualul de seara este extrem de important deoarece resturile de mancare ramase in gura vor afecta in timp dintii si se poate sa va confruntati cu asa-numita carie de biberon; in unele situatii, acest tip de carie afecteaza atat de sever dintii, incat nu mai pot fi salvati si trebuie extrasi. Este indicata si folosirea atei dentare pentru o curatare suplimentara (daca spatiile interdentare nu sunt prea mari), precum si a apei de gura pentru copii.3. SA NU folosesti pasta de dinti cu fluor
Este important sa utilizati o pasta de dinti fara fluor pentru copiii mai mici de 3 ani deoarece ei nu stiu sa scuipe si inevitabil o vor inghiti. In acest caz poate aparea un supradozaj de fluor, dupa cum veti afla mai jos. Exista o serie de produse cu gust dulce, iar astfel experienta curatarii dintilor devine una placuta; marimea pastei de dinti folosita nu trebuie sa depaseasca un bob de mazare. Dupa varsta de 3 ani puteti utiliza si pasta de dinti fluorurata (adecvata varstei lor, cu o cantitate de fluor mai redusa decat in cazul adultilor - cel putin 1000 ppm fluor) deoarece este mai eficienta in prevenirea si controlul cariilor dentare. Incurajati-i sa scuipe excesul de pasta si nu clatiti excesiv (veti minimiza beneficiile pastei).4. SA NU subestimezi durerea eruptiei dintisorilor
Eruptia dintilor reprezinta unul dintre primele ritualuri ale vietii. Desi nou-nascutii nu prezinta in general dinti vizibili, majoritatea copiilor vor avea dinti in jurul varstei de 6 luni (exista si cazuri in care eruptia are loc mai
Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml - gel pentru calmarea durerii si reducerea inflamatiei in caz de eruptie dentara la copii.
Calmeaza si reduce disconfortul eruptiei dentare prin reducerea inflamatiei gingivale.
Multi-Mam BabyDent are efect bio-adeziv, proprietate prin care se realizeaza un strat moale, linistitor asupra gingiilor afectate.
Multi-Mam BabyDent se bazeaza pe 2QR-complex care neutralizeaza bacteriile daunatoare si reduce inflamatia intr-un mod sigur si natural.
Inofensiv, atunci cand este inghitit! Aceasta substanta naturala este derivata din plante si consta in molecule bioactive numite polizaharide. Reduce hipersalivatia cauzata de eruptia dentara.
Mod de administrare:
Se aplica gelul pe gingiile sensibile ori de cate ori efectul calmant este dorit.
Masati gelul pe gingii cu degetul curat sau cu o periuta de dinti moale.
Pentru a permite un timp maxim de contact, incercati sa evitati consumul de lichide dupa aplicare.
Multi-Mam BabyDent este un gel moale, placut, care poate fi folosit si pentru eruptii periorale provocate de hipersalivatie.
Multi-Mam BabyDent poate fi utilizat in conditii de siguranta in combinatie cu medicamente.
Nu contine anestezice si prin urmare poate fi folosit in mod repetat. In plus, datorita gustului placut, va fi usor de administrat bebelusului.
5. SA NU speli dintii superficial
Ritualul de curatare a dintilor nu trebuie efectuat superficial; din acest motiv este bine sa il realizati voi in primii ani de viata, pentru ca apoi sa-i ajutati/verificati pe copii daca dintii au fost corect curatati. Ghidati mana copilului astfel incat sa poata simti miscarea corecta, apelati la o oglinda pentru ca cel mic sa vada exact locul pe care il curata, transformati ritualul intr-o activitate distractiva (puteti apela la o clepsidra pentru a monitoriza timpul, folositi o periuta/pasta de dinti colorata interesant), insa nu-i lasati sa alerge cu periuta in gura (pot suferi un accident).
Citeste si: Cand incep sa curat dintii bebelusului?
6. SA NU uiti de vizita la medicul stomatolog
Dupa cum am mentionat anterior, cu cat mergeti mai devreme la un consult, cu atat mai bine. Medicul stomatolog Rhea Haugseth, presedinte al Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica, recomanda ca prima vizita sa aiba loc la/pana la varsta de 1 an sau cand este vizibil primul dinte (in decurs de maxim 6 luni de la eruptie). Nu asteptati sa fie vorba de o urgenta deoarece copiii nu se vor mai simti la fel de confortabil; retineti ca nu doar cariile pot constitui o problema, ci si malocluziile (aliniere proasta a dintilor). Majoritatea cabinetelor stomatologice pentru copii organizeaza vizite de acomodare in decursul carora alaturi de identificarea eventualelor probleme dentare, copiii vor fi instruiti si cu privire la o rutina corecta de ingrijire a dintilor.
Citeste si: Ghid de ingrijire a bebelusului: dintii de lapte
7. SA NU abuzezi de dulciuri
Desi majoritatea copiilor adora dulciurile, va puteti asigura ca preveniti problemele dentare prin limitarea cantitatii din acestea (nu in cantitate mare si nu prea des) si mai ales nu inainte de culcare cand fluxul de saliva (ajuta la curatarea cavitatii bucale) se reduce. Nu le oferiti celor mici dulciuri ca recompense si nici bauturi indulcite (contin cantitati mari de zahar, dar si acizi care erodeaza suplimentar smaltul dentar). Alternative sanatoase pentru gustari sunt fructe si legume.8. SA NU permiti adormitul cu biberonul in gura
9. SA NU incurajezi suzeta sau suptul degetului
Desi nu par lucruri nocive, atat suzeta cat si suptul degetului incurajeaza modificarea muscaturii (modul in care dintii de pe mandibula se imbina cu cei de pe maxilar) si respectiv vor afecta dezvoltarea vorbirii. Dupa varsta de 12 luni (de preferat pana la eruptia celui de-al doilea dinte), desi pot fi extrem de dificil de inlaturat aceste obiceiuri, trebuie sa le descurajati. Este important de subliniat ca nu trebuie niciodata sa inmuiati suzetele in ceva dulce - de exemplu zahar sau miere.10. SA NU abuzezi de fluor
Fluorul este un mineral important pentru sanatatea dintilor (previne cariile dentare, ajutand smaltul sa devina mai rezistent la acestea), insa in cantitati prea mari poate deveni daunator, cauzand patarea lor. Trebuie sa stiti ca in afara de pasta de dinti si suplimentele ce-l contin, fluorul se poate gasi si in apa potabila; de aceea este important sa cereti sfaul specialistului cu privire la doza pe care o primeste copilul zilnic.
Surse:
www.mouthhealthy.org; www.nhs.uk; www.deardoctor.com; www.childalert.co.uk; www.parents.com