Dermatologii atrag atenția asupra faptului că scalpul unui copil este mai sensibil decât al unui adult și că se poate irita foarte ușor în urma aplicării unor substanțe precum acelea din decolorant sau din vopselele de păr. Printre substanțele considerate cele mai periculoase fac parte: amoniacul, peroxidul de hidrogen și parafenilendiamina (Aceasta este considerată un agent cancerigen și, deși provoacă rar alergii, când acest lucru se întâmplă acestea sunt foarte puternice). Ele intră în componența vopselelor de păr permanente. Ca reacții posibile în urma venirii în contact a scalpului copilului cu astfel de substanțe se numără: descuamarea,apariția unor eczeme sau bășici, mâncărimi puternice, arsuri sau căderea părului.
Medicii pediatri îi sfătuiesc pe părinți ca primul demers pe care îl vor realiza, în cazul în care copiii vor să aibă părul vopsit, este să elimine riscul apariției unei reacții alergice. În acest scop, se va face un test: se va aplica o cantitate mică de vopsea de păr pe interiorul încheieturii copilului, de mai multe ori, pentru a se asigura că nu va interveni vreo alergie.
Specialiștii au constatat că în special fetele sunt dornice să-și schimbe culoarea părului. În acest caz, se insistă să se aplice pe păr vopsele semi-permanente, care nu vor pătrunde în profunzimea firului de păr și a scalpului.
Cel mai sigur pentru copii este ca vopsirea părului să fie realizată de către un profesionist. Dacă părinții îi vopsesc acasă, nu trebuie să uite de testarea contra alergiilor și evitarea, pe cât posibil, ca aceștia să respire vaporii emanați de vopsea.
Dermatologii și hairstyliștii insistă ca un copil să nu aibă părul vopsit înainte de 16 ani. Când va veni momentul acestui demers, cele mai sigure soluții sunt:
• Nuanțarea părului cu ajutorul unor alternative naturale (precum anumite ceaiuri sau extracte de plante)
• Vopsirea cu vopsele semi-permanente sau cu spray-uri
• Aplicarea tehnicii „balayage" (Aceasta reprezintă o tehnică de vopsire cu mâna liberă, fără utilizarea foliei, executându-se mișcări ca de „măturare". Scopul este să se obțină umbre și culori luminoase pe toată lungimea firelor de păr, avantajul ei fiind că rădăcinile nu vor veni mult în contact cu vopseaua)
Vezi această postare pe Instagram
• Utilizarea creioanelor pentru păr
Înainte de a vopsi părul copiilor, dermatologii insistă să se discute cu un pediatru.
Surse
www.liveabout.com, www.msn.com, www.today.com
Surse poze:
www.instagram.com, www.pexels.com