Îl speli zilnic pe copilașul tău, dar oare respecți toate recomandările pentru o baie ideală? De la temperatura din cameră până la produsele cosmetice pe care le folosești, trebuie să cunoști toate secretele și trucurile necesare pentru igiena, buna dispoziție și securitatea copilului.
Ghidul igienei copilului
Din momentul în care pregătești camera de baie până când micuțul tău este așezat în pat, perfect curat și parfumat, sunt mai multe sfaturi de care trebuie să ții cont pentru o baie demnă de mămicile profesioniste.
Baia copilului este un ritual
Nu considera baia o simplă operațiune de igienă. Ea trebuie să devină un adevărat ritual, pe care copilul să simtă nevoia să-l respecte și fără îndemnurile tale, care să-i aducă o senzație de siguranță, rutine clare și stabilitate.
Învață-l să aprecieze baia ca pe un moment privilegiat al zilei, să deprindă regulile de igienă și folosește ocazia pentru a comunica și a te juca cu copilul. Poți folosi stimul pentru baie, muzică de relaxare, jucării colorate (pentru copiii mai mici) și parfumuri plăcute, de exemplu miresmele fructate ale Gamei 2 în 1 Șampon și Gel de duș de la Nivea Kids.
În cazul copiilor mai anxioși, poți avea o discuție înainte, să le spui din timp să se pregătească de baie și să îi asiguri că vor petrece momente plăcute și distractive. Poți începe baia ca pe o joacă, vorbind mereu cu copilul, pornind apa progresiv și propunându-i mici experimente cu bulele de spumă. Îi poți citi despre eroii săi preferați și puteți folosi jucării care să-i distragă atenția de la o eventuală stare de anxietate.
Pregătirea pentru baie trebuie făcută cu atenție
Trebuie să te asiguri că se respectă toate condițiile pentru ca baia copilului să fie o experiență minunată.
Temperatura camerei de baie trebuie să fie optimă, de 22-24 grade Celsius, așa cum este recomandată de standardele de îngrijire. Temperatura apei pentru baie trebuie să fie de 37-38 de grade Celsius, iar apa de clătire poate fi cu 2 grade mai rece. Testează apa înainte ca cel mic să intre în cadă și încearcă să o păstrezi constantă.
Asigură-te că ai la îndemână toate accesoriile necesare, în primul rând produsele de spălat, două prosoape, unul pentru corp, altul pentru cap, un hălățel călduros, papucii copilului. În felul acesta, nu vei avea nici o grijă în timpul băii și te vei concentra pe siguranța și starea de bine a copilului. Pentru a-ți face sarcina și mai ușoară, Nivea Kids a introdus Formula 2 în 1, Șampon și Gel de duș,pe care o poți folosi cu încredere pentru corp și părul copilului.
Siguranța copilului este pe primul loc
Dacă băiețelul sau fetița ta sunt foarte mici, este recomandat să stai tot timpul alături de ei în baie și să previi orice posibil accident. Înainte de baie îndepărtează din preajma cadei toate obiectele potențial periculoase, cu care micuțul s-ar putea răni. Ai grijă la momentul în care îl urci în cadă și când coboară, pentru a nu aluneca și a nu se lovi. Dacă ai un copil ceva mai măricel, îl poți lăsa să experimenteze și singur plăcerea băii pentru o perioadă de timp, dar verificând din când în când dacă totul este bine.
Pașii necesari pentru baie
Spală mai întâi copilul pe față, în jurul ochilor și al gurii, cu un burețel moale, fără săpun.
Treci apoi la păr și înmoaie-l cu dușul, cu apă potrivită, întrebând mereu copilul dacă îi este bine. Adaugă puțin șampon în palmă și masează cu delicatețe părul copilului și pielea capului, așteptând să facă o spumă bogată. Un șampon ideal este cel cu o formulă fără lacrimi, care protejează ochii copilului, cum este de exemplu Șamponul și Gelul 2 în 1 cu miros de măr, de la Nivea Kids, ideal pentru copiii sensibili. După câteva minute, poți clăti părul copilului, asigurându-l înainte că totul va fi bine, pentru că șamponul este special făcut pentru a nu-i provoca usturime.
Ulterior folosește același produs și pentru corp, spălând pe rând membrele și trunchiul și insistând asupra zonelor care pot găzdui mai multe impurități.
Produsele necesare în timpul băii
Nu uita că micuțul tău are o piele mult mai delicată ca a adulților. Iată de ce este necesar să alegi produse de baie potrivite, care să nu-i irite pielea și să îi asigure cea mai bună igienă.
O piatră de încercare a multor părinți este spălatul pe cap. Dacă la un moment dat au folosit un șampon obișnuit, care conține și săpun, acesta a determinat usturimi și inflamarea ochilor, iar copilul a păstrat în minte o astfel de experiență neplăcută, responsabilă adesea de teama sa de baie. De aceea este cazul să alegi un șampon cu o formulă fără lacrimi, cum sunt cele din Gama Nivea Kids, pe bază de aloe vera și cu diferite arome fructate.
Odată ce ai produsele cele mai bune, baia copilului se poate transforma într-o distracție de poveste.
Ce faci după baie
Șterge-l pe copil pe corp, prin tamponare, cu un prosop moale și absorbant, apoi îmbracă-l în halatul călduros. Dacă are zone cu iritații, folosește o cremă delicată sau un ulei protector.
Șterge-l pe cap cu un alt prosop, având grijă la zona urechilor, pentru a nu rămâne apă și după urechi, unde se pot forma cruste. Este bine să folosești bețișoare doar pentru partea exterioară a urechii, iar în zona conductului auditiv să-l ștergi cu un colț al prosopului.
Folosește prilejul băii pentru a face igiena ochilor și a nasului, utilizând ser fiziologic și comprese sterile, dacă este cazul.
Periodic, ocupă-te și de igiena unghiilor, asigurându-te că sunt tăiate și curate, lucru care se poate face mai ușor după baie, când unghiile și cuticulele sunt mai moi.
După baie, piaptă-nă cu grijă părul copilului, mai ales la fetițele care au păr lung și des. Din fericire, dacă folosești șampoanele de la Nivea Kids, formula specială anti păr încurcat face ca experiența pieptănatului să fie la fel de ușoară și de plăcută ca și cea a băii.
Surse foto: IStock