Aparitia primilor dintisori este un aspect important pentru dezvoltarea copilului tau, de aceea, in acest moment este indicat sa consulti medicul stomatolog, care te va invata atat cum sa ii ingijesti dintisorii si ce deprinderi sa ii formezi pentru a-l ajuta sa ii protejeze. Vizita la medicul stomatolog este necesara cel putin o data la sase luni, avand rolul de a preveni diferite afectiuni dentare, precum caria de biberon.
Cum ingrijesc dintisorii copilului?
Totodata, exista o serie de norme igienice si alimentare pe care tu si micutul tau trebuie sa le respectati pentru a asigura o ingijire corecta a dintilor, printre care se numara:
- curatarea gingiilor bebelusului inca din primele saptamani de viata, cu ajutorul unei periute speciale si apa insa fara a folosi pasta de dinti fluorata, pana in jurul varstei de 2 ani;
- evitarea alaptarii in timpul noptii, daca micutului i-au aparut primii dintisori;
- evitarea situatiilor in care bebelusul adoarme cu biberonul in gura sau il foloseste si dupa ce a implinit 12-14 luni;
- deprinderea micutului cu utilizarea canii sau a paharului pentru a bea apa, ceai sau lapte;
- descurajarea manifestarilor precum suptul degetului, dupa varsta de 2 ani, cu scopul de a evita aparitia problemelor de aranjare a dintilor.
Pe masura ce copilul tau creste, ingrijirea dintilor trebuie sa devina esentiala pentru el, in vederea mentinerii unui corp sanatos si a unui aspect placut. Astfel, este indicat sa te asiguri ca puiul tau are un regim alimentar echilibrat, care implica un consum redus de dulciuri, fast-food si bauturi carbogazoase, se spala pe dinti dupa fiecare masa principala sau, cel putin, de doua ori pe zi si foloseste ata dentara si apa de gura.
Asigurand o ingrijire completa a dintilor copilului tau inca de la o varsta timpurie vei reusi sa il protejezi de aparitia unor afectiuni dentare frecvente si vei avea parte de cele mai frumoase si mai sincere zambete de bucurie, care iti vor insenina fiecare zi.