Informații despre copil și somnul de noapte
În timpul primelor săptămâni de viață nu trebuie să te aștepți la un somn pe durata întregii nopți. De fapt, nou-născuții dorm pe perioade variate, de la câteva minute la câteva ore. Se întâmplă acest lucru din cauza unui creier imatur. Conform profesorului de pediatrie de la Universitatea de Medicină din Chicago, Marc Weissbluth, oamenii au un mecanism genetic de sincronizare în creier care controlează somnul și durează un timp ca acesta să se dezvolte. De asemenea, nevoia de hrană este un alt factor; bebelușii alăptatți la sân în special trebuie să mănânce mai des (deoarece nu poți ști cât a mâncat la fiecare masă). Indiferent de situație, până la vârsta de 6 săptămâni un copil se va trezi cu siguranță de mai multe ori noaptea.
Mai sunt și situații speciale când cel mic se confruntă cu probleme de sănătate, minore cum este erupția dentară, sau mai serioase, precum o infecție. Dacă acesta se trezește în timpul nopții, nu doar tiparul său de somn are de suferit, ci și al tău ca părinte. Te vei simți epuizat și constant obosit, vei funcționa cu dificultate și în plus ești predispus depresiei. Sunt mulți copii care continuă să se trezească noaptea timp de mai multe luni, chiar dacă nu le este foame. Dacă acest lucru începe să te afecteze, ar trebui să încerci următoarele sfaturi:
Citește și: 8 lucruri despre somnul bebelusului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie
Cum îți faci copilul să doarmă toată noaptea
- Transformă mesele de pe parcursul zilei în oportunități de socializare, pline de viață în care să predomine lumină, iar pe cele din timpul serii și al nopțiii în momente de liniște în care lumina să fie difuză sau inexistentă. Îți vei ajuta copilul în acest mod să facă diferența între zi și noapte. Există multe situații în care apare acest fenomen (în special în primele săptămâni de viață, dar nu este o regulă), respectiv inversarea ciclului de somn-veghe.
- Oferă bebelușului șansa de a adormi singur. Toate ființele umane, inclusiv bebelușii, se trezesc și adorm singure de mai multe ori noaptea fără să realizeze, prin urmare trebuie să îi îngădui copilului să facă singur acest lucru, susține profesorul de psihologie Lawrence Batler din New York. Poți începe încă de la vârsta de 6 săptămâni, odată cu formarea ritmului circadian natural (când începe să se dezvolte ciclul organismului de somn-trezire). Așază-l pe spate cât timp este ușor adormit. Dacă îl legeni va deveni dependent de practică
- Stabilește o rutina scurtă și simplă de culcare începând de la vârsta de 3 luni. Este bine să aibă loc cu jumătate de oră înainte de somn și să excludă televizorul sau alte dispozitive electronice sau activități agitante pentru a ajuta copilul să se relaxeze
- Imediat după baia de seară, îmbracă copilul în pijama, citește-i o poveste sau cântă-i un cântec de leagăn. La fel de util este și un masaj calmant. Este important ca aceste momente de liniștire să se încheie prin culcarea în camera lui (dacă are vârsta mai mare de 6 luni)
- Pentru copiii mai mari de 6 luni (în caz contrar poate crește riscul sindromul morții subite a sugarului) poate ajuta un obiect/ o jucărie de confort precum o păturică sau un animal de pluș, de preferat să poarte mirosul tău (ține-o aproape pe tine). Începând de acum copilul devine conștient de separarea de tine, prin urmare un obiect familiar îl poate ajuta să se relaxeze.
- Așteaptă până când copilul se liniștește singur, dacă are 4 sau 5 luni. Acum are nevoie de mai puține mese și poate dormi mai mult. Înainte de a reacționa prompt la plânsul bebelușului așteaptă să observi dacă se liniștește singur. Dacă plânge în continuare, îl poți lua în brațe și liniști, apoi după câteva minute părăsește încăperea.
Strategii de somn pentru părinți
În cazul în care consideri că bebelușul tău este pregătit, poți încerca metoda plânsului controlat, ceea ce înseamnă că îți lași copilul timp de câteva minute înainte de a interveni, extinzând constant perioada aceasta. Experții sugerează să începi cu intervale de numai 2 minute și să le crești trepat până ajungi la intervale de 10 minute. Poate fi dificil să îți lași copilul plângând, chiar dacă pentru perioade scurte de timp. Trebuie să știi însă că s-au desfășurat cercetări cu privire la metoda plânsului controlat și efectele sale asupra copiilor; nu au fost observate probleme și poate ajuta copilul să adoarmă. Metoda poartă numele expertului în somn pediatric, Richard Ferber, care recomandă părinților să verifice periodic copilul când se trezește noaptea. În prima noapte mergi și îl liniștești imediat cum plânge; dacă plânge din nou după 5 minute repeți procesul, dar aștepți 10 minute înainte să intervii, crescând intervalul de timp cu câte 5 minute. Iar în a doua noapte începi de la 10 minute intervenția. Reține însă că nu este însă indicat să îți lași copilul plângând noaptea perioade lungi de timp.
Dacă această metodă nu te caracterizează, poți încerca o abordare mai relaxată. De exemplu, un studiu s-a concentrat asupra părinților care aleg când să-și aline copilul în loc să stabilească intervale stricte. Li s-a recomandat să reducă singuri timpul în care își alinau copilul, în propriul ritm, rezultatele demonstrând un somn de calitate mai bună atât pentru bebeluș, cât și pentru părinte. Îi poți vorbi de la ușă sau îl poți asigura că totul este bine și că trebuie să doarmă, iar dacă ești consecvent, rezultatele nu vor întârzia să apară.
În cazul în care nicio variantă nu dă rezultate, nu este exclus nici co-sleepingul. Dacă te întinzi în pat și te ghemuiești lângă copil, pretinzând că dormi, cu siguranță va adormi mult mai ușor. Această metodă este însă considerată sigură de experți doar pentru copiii mai mari de 6 luni și reține că odată ce îl aduci pe cel mic în patul conjugal îți va fi extrem de dificil să îl convingi ulterior să adoarmă în propriul pat.
Citește și: Cum il inveti pe bebe sa doarma fara tine?
Surse:
www.babycentre.co.uk; www.parents.com; www.parenting.com