Discuta cu copilul despre Gradinita
Cu cateva saptamani inainte de marele eveniment incearca sa-i vorbesti cu entuziasm despre cate lucruri noi va invata la gradi si cati prieteni va avea acolo. De asemenea, indicat ar fi sa scoti cateva raspunsuri ale copilului despre ce crede el ca il asteapta la gradinita. Acest lucru te va ajuta sa afli care sunt temerile lui cu privire la mersul la gradi. Nu exagera daca cel mic nu doreste sa vorbeasca despre acest lucru. Recomandat este sa fie nerabdator sa mearga la gradinita nu sa fie agasat cu aceasta schimbare.
Da-i sansa sa petreaca mai mult timp departe de tine
Separarea treptata de mama lui si implicit de mediul familial, este cea mai buna metoda de adaptare la gradinita. Poti incerca pentru inceput sa-l lasi un weekend la bunica, apoi sa petreaca o noapte la un prieten acasa etc. In functie de posibilitatile tale si de gradul de acceptare al copilului iti vei da seama daca reactioneaza pozitiv cand nu se afla intr-un mediu tocmai cunoscut, cum ar fi cel educational.
Viziteaza gradinita de mai multe ori
Atunci cand te-ai hotarat cu exactitate la ce gradinita va merge copilul, ofera-i sansa sa o cunoasca inainte de prima zi oficiala de deschidere a anului scolar. Dupa aceea mergi cu el sau ea in parcul gradinitei la joaca, astfel sa va obisnui atat cu imprejurimile cat si cu presonalul gradinitei. In acest fel, cand copilul merge la gradi prima zi, va vedea unele chipuri familiare - poate chiar noii sai prieteni.
Si jucaria preferata merge la gradinita
Incurajeaza-ti copilul sa-si ia jucaria preferata cu el la gradinita in prima zi pentru a-i face cunostinta cu noi colegi si cu doamna educatoare. La sfarsitul programului il poti intreba daca copiilor le-a placut jucaria, cine s-a jucat cu ea. Numai asa vei obtine cateva informatii pretioase despre prima zi petrecuta in gradinita, deoarece copii mici nu povestesc din prima ce au facut cu lux de amanunte. De cele mai multe ori spun ca le place sau doar ca a fost bine. Insa cu rabdare din partea ta isi va exprima sentimentele cu privire la mediul educational.
Ia-ti un rams bun de la copil cu zambetul pe buze
Asigura-te ca atunci cand iti iei ramas bun cel mic va avea parte de un la revedere plin de optimism. Daca te va vedea ingrijorata sau daca mai rau, plangi, el sau ea va crede ca ceva rau i se va intampla si vor aparea probleme de adaptare. Totodata in prima zi e recomandat sa il iei mai devreme, poate chiar dupa 3 -4 ore. Un program lung inca din prima zi il va face sa se simta foarte obosit si nu vei putea sa discuti cu el despre cum a petrecut cu educatoarea si copiii.
Decizia frecventarii gradinitei trebuie sa fie acceptat de ambii parinti si sa fie intai ei pregatiti. Abia atunci il pot pregati si pe copil pentru a accepta ideea de un mediu educational.