Multi parinti intampina dificultatea aceasta cu prescolarii lor. Copiii buni si linistiti de acasa nu se integreaza in colectivitate asa cum ar fi de asteptat: ei devin agresivi cu alti copii, ii ciupesc, ii trag de par, de haine, ii musca, le strica jucariile, le iau foile si culorile, ii imping...
De ce se intampla asta? Cauzele pot fi mai multe. Haide mai intai sa ne concentram putin pe latura sociala din experienta gradinitei. Copilul intra intr-o colectivitate si este necesar sa ia contact si sa ii cunoasca pe ceilalti. El face asta altfel decat adultii, adica nu are o modalitate dezirabila din punct de vedere social: nu se duce sa intinda mana si sa se prezinte, daca nu a avut ocazia sa invete asta sau daca este inca micut. Nu: modul in care copilul mic isi cunoaste partenerii este interactiunea. Adica efectiv el se manifesta cumva fata de ei. Nu comunica verbal mai intai, ci interactioneaza.
Copilul meu a lovit un alt copil la gradinita: pentru a face cunostinta
Copilul vrea sa se apropie si sa intre in legatura, insa nu a invatat pana acum un mod de a face asta, mai ales daca nu prea l-ai dus prin parc sau printre alti copii, pana acum. De aceea, nu stie sa gestioneze noutatea situatiei si dorinta de a intra in contact. In loc sa se duca sa spuna "Buna, eu sunt Andrei, tu cine esti?", Andrei se duce la un alt copil si il imbranceste sau ii ia cartea de colorat de sub nas.
Asadar, daca nu il vezi frustrat sau manios atunci cand loveste un alt copil, se poate ca puiul tau efectiv sa fie bucuros de a avea companie. El practic incearca sa spuna "Salut! Te bag in seama, sunt vesel ca vad alti copii. Tu ce faci acolo?". Numai ca nu stie cum sa isi manifeste sau cum sa isi exprime bucuria. La fel, poate ca sufera pentru ca nu ii place sa stea singur si doreste sa se conecteze cu ceilalti. |
In acest caz, tie iti revine sarcina sa il inveti pe copilul tau sa interactioneze. Fii linistita, pentru ca invata repede: si tu ai invatat asta, fiecare am facut-o. Socializarea se deprinde. Asa ca stai cu ochii pe pustiul tau si cand observi ca se indreapta curios catre un altul, intrevino si arata-i cum sa il abordeze.
Vorbeste-i: el va asocia cuvintele cu trairile. "Esti bucuros, vrei sa te joci cu baiatul." "Haide sa facem cunostinta". Si invata-l sa salute, sa zambeasca, sa imbratiseze, sa mangaie un alt copil atunci cand intentioneaza sa se apropie de el, sa se cunoasca.
Copilul meu a lovit un alt copil la gradinita: pentru a obtine un lucru
Daca prescolarul tau e inca micut, de exemplu la 3 anisori, el va lua de sub nas jucaria altui copil si eventual il va imbranci. Abia pe la 4 ani va intelege cum e cu impartitul jucariilor. Asa ca acum le va obtine prin gesturi mai degraba agresive. La fel, tu poti interveni: urmareste-l si cand observi ca pune ochii pe jucaria care se afla in posesia altcuiva, invata-l sa astepte.
|
Coopereaza si cu pustiul celalalt sau cu parintele lui: impreuna ii puteti educa pe cei mici sa astepte pana vine randul lor. Eu ma joc, apoi tu, apoi eu, apoi tu... Daca pustiul e mai mare, il poti invata sa se joace impreuna cu celalalt, sa imparta jucaria. Dar abia de pe la 4 ani in sus. Orice varsta ar avea, e nevoie de interventia ta ferma, rabdatoare si insistenta pentru a-l invata alternative de a cere lucrul dorit. |
Copilul meu a lovit un alt copil la gradinita: de suparare
Cand mai loveste copilul? Atunci cand sufera, cand nu se simte acceptat, cand se simte izolat sau stigmatizat, cand ii vine greu sa se adapteze la gradinita. Daca observi ca la locul de joaca, in fata blocului sau cand mergeti la aniversarile altor copii, pustiul este destul de pasnic si de sociabil, atunci agresivitatea lui de la gradi se datoreaza cu siguranta unei cauze de acolo.
E mai greu de crezut ca toti copiii de la gradi sunt uraciosi si rai cu el. Trebuie totusi sa investighezi. Poate educatoarea l-a tratat intr-un mod neplacut, l-a certat sau l-a etichetat, intr-unul din primele contacte. Atunci, ori devine agresiv fata de copii, pentru ca ii este mai la indemana, ori si copiii au preluat atitudinea si eticheta de la educatoare si il resping, ceea ce il face sa devina agresiv. Agresivitatea lui poate fi in acest caz o forma de a se apara si de a "plange", de a isi exprima suferinta. In oricare din cazuri, este foarte important sa il incurajezi sa se destainuie tie. Sa iti povesteasca ce anume il doare, ce il supara, ce simte. Descoperiti impreuna, cu rabdare. Invata-l sa identifice sentimentele. Pentru ca apoi sa le poate exprima. |
Astfel, pe de o parte, vei sti ce masuri sa iei. Pe de alta parte, va sti el sa comunice verbal ce simte, in loc sa faca asta prin ciupituri, imbranceli si ostilitate. In nici un caz nu reactiona agresiv la randul tau, chiar daca nu intelegi comportamentul inadecvat al copilului.
Copilul meu a lovit un alt copil la gradinita: cum actionez?
Ce mai poti sa faci? Daca pustiul tau tocmai a lovit un alt copil, opreste-l, ferm, dar nu cu furie. Intreaba-l pe celalalt copil cum se simte, daca il doare tare si cere-ti scuze in numele micutului tau. Daca in paralel cu asta, copilului tau ii arati fermitate, nu furie, nu suparare, nu ostilitate, atunci modul in care tocmai ai procedat va deveni un model pentru el. Chiar daca nu iti arata imediat, el observa si intelege care e modalitatea "buna" de a interactiona cu celalalt.
Daca pustiul tau e nervos, cu atat mai mult nu ii oglindi starea. Ia-l la o parte, pentru a-l distanta de situatia conflictuala si da-i cateva minute sa stea cuminte, linistit, pe scaun - timp in care sa ii treaca furia. Specialistii spun: nu prea multe minute. Doar atatea cati ani are si el. Sau ia-l in brate si tine-l pe genunchi sau la piept, cu bratele tale pe umerii lui sau mangaindu-l pe cap, pana cand se linisteste.
Odata ce se calmeaza, aminteste-i ca atunci cand este atat de suparat, poate incerca altceva in loc sa loveasca. Poate incerca sa exprime verbal ce simte sau poate sa ceara ajutorul, tie sau educatoarei. Nu ii impune sa isi ceara scuze de la celalalt copil, insa povesteste-i cum se simte acesta. Vorbeste-i despre sentimentele acestuia: in timp, va invata empatia si ii va veni mai greu sa fie agresiv, stiind ca raneste pe altcineva, chiar si atunci cand este suparat.