10 sfaturi pentru adaptarea copilului la gradinita

10 sfaturi pentru adaptarea copilului la gradinita

Alexandra Negreanu

Bebelusul tau a crescut si acum este timpul sa fie introdus intr-o colectivitate, sa aiba parte de invatare dirijata si sa invete sa se descurce singur. Unde poate avea parte de aceste lucruri importante, daca nu la gradinita. Asadar, unii parinti aleg ca micutul sa frecventeze gradinita inca de la 2 ani si astfel adaptarea are loc pe o perioada mai indelungata, pana la aproximativ 4 saptamani. Alti parinti opteaza ca micutul sa mearga la gradinita in jurul varstei de 3 ani si in aceste cazuri perioada de adaptarea dureaza pana la 2 saptamani sau asa ar trebui cel putin. Insa in ambele cazuri parintii au emotii, indoieli, suspiciuni si au parte de situatii neprevazute in care tu, ca parinte, nu stii cum sa reactionezi.

Qbebe iti ofera o lista cu 10 sfaturi, de care poti tine cont in perioada de adaptare a copilului la gradinita.

Primele 5 zile la gradinita

Prima zi in care copilul merge la gradinita nu este cea mai importanta, deoarece copilul nu intelege unde merge si nici nu isi da seama ca il lasi acolo si, cel mai important lucru este ca micutul sau micuta ta nu constientizeaza ca va trebui sa-si petreaca cateva ore fara tine, chiar daca tu ii spui acest lucru de nenumarate ori. Plansetele si refuzul de a intra in grupa de copii apar in urmatoarele zile.

Pregatirea copilului inainte de a merge la gradinita

1. Stabileste tipul de program (scurt, mediu sau prelungit) inca de la inceput

 
 Acesta este un aspect foarte important atat pentru copil cat si pentru educatoare. Aceasta din urma, daca cunoaste cu exactitate programul la care este inscris copilul va putea introduce treptat pe parcursul zilei etapele premargatoare pentru masa, preluarea copiilor, somn etc. Un program constant il va ajuta pe copil sa-si dea seama ca gradinita este ceva serios si nu ceva ocazional sau care dureaza doar o perioada.

2. Nu iti exprima frica, teama sau parerea despre gradinita in prezenta copilului

Nu trata gradinita ca pe o gaura neagra, unde iti duci copilul si nu stii ce i se va intampla. Aceasta anxietate a ta i-o vei transmite in mod incosntient si involuntar copilului. Impreuna cu tatal copilului ai ales aceasta gradinita pentru ca a corespuns cerintelor voastre, ca parinti, si nevoilor copilului. Discuta deschis cu educatoarea si cere-i parerea, este cea mai in masura sa iti ofere sfaturi cu privire la adaptarea micutului. Nu uita ca micutul sau micuta ta isi petrece o mare parte din timp sub supravegherea atenta a acesteia.

mama copil

3. Nu insista sa se joace cu ceilalti copii sau sa manance tot inca din prima zi

Stim ca esti mai entuziasmata decat copilul tau de faptul ca acum merge la gradinita si esti nerabdataore sa vezi cum interactioneaza cu ceilalti copii, cum se descurca fara ajutorul tau, insa adu-ti aminte tu, ca adult cand ai venit pentru prima data intr-un mediu nou cum ai reactionat si vei intelege cu siguranta ce se petrece in mintea si sufletul curat al copilului tau. Este posibil sa refuze sa manance in primele zile si in acest caz va trebui sa suplimentezi masa de acasa. Incetul cu incetul se va obisnui cu noul mediu si va incepe sa manance si sa interactioneze cu noi colegi, ba chiar va avea afinitati si se vor lega prietenii care pot dura pana in adolescenta sau de ce nu, toata viata.

4. Lasa-l sa-si ia jucaria preferata cu el/ea la gradinita

Pregatirea copilului in prealabil este foarte importanta deoarece in aceasta etapa foarte dificila si noua pentru el, poate simti teama, de asemenea se poate simti nesigur. De aceea, dupa ce l-ai imbracat sau ai imbracat-o ajuta-l/o sa-si aleaga o jucarie pe care o poate lua la gradinita sa ii faca cunostinta cu noii colegi.

 

Acest mic truc te ajuta sa-i mentii captata atentia pe parcursul programului de gradinita si face despartirea de familie mult mai usoara.

fetita cu jucarii

Lasarea copilului la gradinita

5. Nu intra in grupa de copii si mai ales nu zabovi cu pozele

Prima zi de gradinita si urmatoarea perioada de adaptare este plina de emotii pentru ambele parti, atat pentru copil cat si pentru parinti, bunici si chiar si pentru cadrele didactice. Copilul este incarcat emotional si nu este cazul sa faci un mare tam-tam din aceasta zi. Nu uita ca el simte ca te desparti de el si nu prea va avea dispozitia necesara sa stea si sa zambeasca frumos in poze. Vei avea sanse nenumarate de a suprinde momente importante din viata de prescolar: la serbari, actiuni curriculare sau extracurriculare, zilele de casa deschisa sau vizite tematice si excursii. 

6. Ia-ti la revedere de fiecare data, chiar daca plange

Un sarut cald din partea mamei va face mai mult decat o fata ingrijorata si plansa a mamei. Fii zambareata si lasa-l in grija educatoarelor cu cea mai mare incredere. Fii sigura ca va fi tratat cum trebuie. Acum cel mai important lucru este sa creezi o stare ambientala calma in familie. De asemenea este la fel de necesar sa ii acorzi mai multa atentie si sa iti petreci mai mult timp cu copilul in casa. Evita in perioada de adaptare sa iesiti in parc, la teatru sau in multime. Aceste iesiri in perioada de adaptare cu gradinita il pot obosi si se va simti coplesit. In acest caz pot aparea reactii de refuz in relationarea cu persoanele noi.

Preluarea copilului de la gradinita

7. Ia-l/o mai devreme de la gradinita in primele zile

Asa cum am punctat si mai sus copilul are acum nevoie de siguranta si de un program constant pentru a-si forma noi deprinderi de somn, participare la activitati, luatul mesei in grup si alte lucruri care fac parte din etapa prescolara. In primele zile copilul poate fi nerabdator si poate avea mai multe sesiuni de plans. De aceea este indicat sa ii oferi increderea ca il vei lua acasa in fiecare zi cand termini si tu programul tau de la serviciu. Poti ca in prima zi sa il iei cu cateva ore mai devreme, apoi treptat sa amani preluarea cu cate o ora. Astfel copilul va putea sa asocieze etapele in desfasurare cu plecarea acasa. De exemplu, cei care sunt la program scurt vor invata ca mami sau buni vine dupa ce mananca de pranz, iar cei la program lung vor sti ca dupa ce se trezesc se mai joaca putin si vine dupa ei.

Dupa primul weekend acasa

8. Pregatiti-va impreuna hainele si mapa: tu pentru serviciu, copilul pentru gradinita

Prima saptamana a trecut si ai rasuflat usurata observand o usoara adaptare a copilului cu programul de gradinita: sesiunile de plans si crizele de furie s-au rarit. Dar ce te faci in prima zi din a doua saptamana cand copilul se poate trezi si va refuza mai aprig decat la inceput sa mearga la gradinita? Dragi parinti, acest lucru este foarte normal si ar trebui sa vedeti partea buna- copilul stie ca are un program pe care trebuie sa-l urmeze. Tot ce poti face este ca duminica seara sa va pregatiti impreuna hainele si geanta, mami si tati pentru serviciu, copilul pentru gradi. Poti folosi de asemenea ca si metoda de acum: recompensa pentru purtare buna la gradinita. Dar aceasta recompensa nu trebuie sa se concretizeze in dulciuri sau mancare ci mai degraba, o plimbare in parc sau vizionarea unui episod din desenul preferat.

9. Nu te ingrijora daca nu povesteste ce face la gradinita

Daca nu povesteste ce face la gradi este pentru ca inca nu a asimilat etapele programului si o poti intreba pe educatoare daca participa la activitati. Unii copii sunt mai timizi si au nevoie de o perioada mai mare de integrare in grup, altii sunt mai deschisi si cand pleaca de la gradi nu ii mai poti opri din povestit. Daca esti mamica unui copil care refuza sa iti spuna daca s-a jucat, a mancat sau alte lucruri pe care doresti sa le afli, urmareste-i reactiile si discutiile cu jucariile in timp ce se joaca acasa. In limbajul si comportamentul sau se vor vedea gesturile educatoarei, situatiile care i-au placut sau displacut. Folosind aceasta metoda, vei invata multe despre modul in care copilul tau face fata situatiilor de la gradinita.

mama copil 2

10. Spune-i copilului cat de mult il iubesti

Dragostea si afectiunea mamei vor fi primele lucruri de care ii va fi dor. De aceea este important sa insisti atunci cand se intoarce de la gradinita cu vorbe dulci. Ca de exemplu: " Cat de mult mi-ai lipsit!","Esti cel mai important pentru mine si am venit de la serviciu cat de repede am putut pentru a te lua de la gradinita si abia astept sa-mi povestesti ce ai mai invatat!". Aceste cuvinte il vor ajuta sa scape de teama ca a fost abandonat si ca mami sau tati nu-l mai iubesc.

Citeşte şi: Cum arată şi de ce ne trebuie prima aplicaţie pentru grădiniţe şi părinţi

 

Articolul urmator
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    O fetiță de numai 4 ani nu este primita la grădiniță de către educatoare, decât însoțită de mama ei
    O fetiță de numai 4 ani nu este primita la grădiniță de către educatoare, decât însoțită de mama ei

    O fetiță de numai patru ani din Iași nu este primită de către educatoare la grădiniță, decât în prezența mamei ei. În urma unui comportament ieșit din comun, așa...

    Copiii de la o grădiniță din Brașov împart toaleta cu clienții unei cârciumi
    Copiii de la o grădiniță din Brașov împart toaleta cu clienții unei cârciumi

    Situație fără precedent într-o comună din județul Brașov! Cei 50 de preșcolari au fost mutați la Căminul Cultural, într-o clădire deloc sigură! În plus,...

    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

    Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

    O anchetă este în curs de desfășurare la o o grădiniță din București după ce o educatoare a pierdut un copil de 3 ani și jumătate. Se pare că acesta a ieșit pe poarta...

    © 2025 Qbebe